Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття 103. Обчислення процесуального строку

Сб, 02/07/2009 - 23:46 — Консультант

 

       1. Перебіг процесуального строку починається з

наступного дня після відповідної календарної

дати або настання події, з якою пов'язано його

початок.

        2. Строк, що визначається роками, закінчується у

відповідні місяць і число останнього року цього строку.

 

      3. Строк, що визначається місяцями, закінчується у

відповідне число останнього місяця цього строку.

       4. Якщо закінчення строку, що визначається місяцями,

припадає на такий місяць, що відповідного числа не має,

то строк закінчується в останній день цього місяця.

      5. Останнім днем строку, який закінчується

вказівкою на певний день, вважається цей день 

      6. Якщо закінчення строку припадає на вихідний,

святковий чи інший неробочий день, останнім днем 

строку є перший після нього робочий день.

      7. Перебіг строку, закінчення якого пов'язане з подією,

яка повинна неминуче настати, закінчується наступного дня

після настання події.

       8.     Останній день строку триває до двадцять четвертої години,

але якщо в цей строк слід було вчинити процесуальну дію в суді, де

робочий час закінчується раніше, строк закінчується в

момент закінчення цього часу.

    9.     Строк не вважається пропущеним, якщо до його

закінчення позовна заява, скарга, інші документи чи матеріали

або грошові кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними

засобами зв'язку.

    10.   Зупинення провадження в адміністративній справі

зупиняє перебіг усіх процесуальних строків у цій

адміністративній справі. Перебіг процесуальних строків

продовжується з дня поновлення провадження.

1. Відповідно до ч. 1 ст. 103 Кодексу адміністративного судочинства України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок. Це означає, що дотримання правил обчислення процесуальних строків є дуже важливим для адміністративного процесу взагалі для забезпечення прав і свобод учасників адміністра­тивного процесу особливо. Крім того, своєчасне вчинення процесуаль­них дій відповідним судом або учасниками адміністративного процесу, або іншими особами є важливою умовою захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин.

Враховуючи те, що процесуальні строки визначаються днями, місяцями та роками, то ч. 1 ст. 103 Кодексу адміністративного судочинства України встановлює загальне правило, згідно з яким перебіг будь-якого процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок. Наприклад, провадження у справі було зупинене на підставі п. 1 ст. 156 Кодексу адміністративного судо­чинства України (в разі смерті або оголошення в установленому порядку померлою особи, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво, а також ліквідації органу, злиття, приєднання, поділу перетворення юридичної особи, які були стороною у справі, - до встановлення правонаступництва). Тут, коли правонаступник вступає у справу, перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або з наступного дня після вступу в процес правонаступника.

2. Відповідно доч. 2 ст. 103 Кодексу адміністративного судочинства України строк, що визначається роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року цього строку. Це означає, що в коментованій частині регламентується закінчення процесуального строку, який обчислюється роками. Отже, такий строк закінчується у відповідні місяць і число останнього року цього строку.

3.Відповідно доч. Зет. 103 Кодексу адміністративного судочинства України строк, що визначається місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця цього строку. Це означає, що в коментованій частині статті регламентується закінчення процесуального строку, який обчислюється місяцями.

Отже, якщо строк обчислюється місяцями, то він закінчується у відповідне число останнього місяця строку.

4.      Відповідно до ч. 4 ст. 103 Кодексу адміністративного судочинства України якщо закінчення строку, що визначається місяцями, при­ падає на такий місяць, що відповідного числа не має, то строк закінчується в останній день цього місяця. Це означає, що якщо обчислення строку, який обчислюється місяцями, припадає на такий місяць, що відповідного числа не має, строк закінчується в останній день цього місяця. Тут законодавцем мається на увазі лютий місяць, який може мати 28 або 29 днів.

5.      Відповідно до ч. 5 ст. 103 Кодексу адміністративного судочинства України, останнім днем строку, який закінчується вказівкою на певний день, вважається цей день. Це означає, що в коментованій частині статті регламентується закінчення процесуального строку днями, то він вважається закінченим в той день.

6.      Відповідно до ч. 6 ст. 103 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день. Це означає, що в коментованій частині статті вжи­ ваються терміни «вихідний», «святковий», «неробочий день». Вихідний день - це день, який офіційно вважають таким, - неділя. Якщо певні організації надають своїм працівникам по два вихідних дні, то субота і неділя будуть вихідними. Ці питання встановлюються колективними договорами чи правилами внутрішнього розпорядку.

Отже, у цій нормі йдеться про вихідні і святкові дні, в які не працює суд, а не особи, які беруть участь у справі. Існують випадки, коли Кабміном рекомендується здійснити перенос вихідних днів для нормального відпочинку. Неробочий день для суду можна сприймати як відсутність прийму громадян, що обумовлюються різними причинами. Зокрема наприкінці року і на початку нового року до 10 січня канцелярії судів працюють за внутрішнім розпорядком і не здійснюють прийом громадян.

7.      Відповідно до ч. 7 ст. 103 Кодексу адміністративного судочинства України перебіг строку, закінчення якого пов'язане з подією, яка повинна неминуче настати, закінчується наступного дня після настання події. Це означає, що у зазначеній частині статті регламен­ тується закінчення процесуального строку, пов'язаного з певною подією. Такий строк закінчується наступного дня після настання події (наприклад, передбачено, що рішення (постанова) суду набуває законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано тощо).

8.      Відповідно до ч. 8 ст. 103 Кодексу адміністративного судочинства України Останній день строку триває до двадцять четвертої години, але якщо в цей строк слід було вчинити процесуальну дію в суді, де робочий час закінчується раніше, строк закінчується в момент закінчення цього часу. Це означає, що останній день строку триває до 24 годин, але коли в цей строк слід було вчинити процесуальну дію в суді, де робочий день закінчується раніше, то строк закінчується в момент закінчення цього часу.

9.      Відповідно до ч. 9 ст. 103 Кодексу адміністративного судочинства України строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення позовна заява, скарга, інші документи чи матеріали або кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв'язку. Це означає, що якщо дію можна вчинити поза судом, то строк триває до 24 годин, тобто особа може передати апеляційну скаргу до 24 годин поштою чи іншими засобами зв'язку, але у неї повинні бути офіційно та належно оформлені докази такої відправки, оскільки від цього залежатиме вирішення питання - чи пропущено процесуальний строк чи ні.

10.    Відповідно до ч. 10 ст. 103 Кодексу адміністративного судо­ чинства України зупинення провадження в адміністративній справі зупиняє перебіг усіх процесуальних строків у цій адміністративній справі. Перебіг процесуальних строків продовжується з дня поновлен­ня провадження. Це означає, що цією частиною статті передбачено правило, відповідно до якого зупинення провадження в адміністратив­ній справі зупиняє перебіг усіх процесуальних строків у цій ад­міністративній справі. Про зупинення провадження конкретної адміністративної справи суд постановляє ухвалу, проте зупинення процесуального строку починається не з дня винесення цієї ухвали, а з моменту виникнення тієї самої обставини, що стала підставою для зупинення провадження в адміністративній справі. Відповідно до ко­ментованої статті, а також зі ст. 156 Кодексу адміністративного судочинства України з дня поновлення провадження у справі перебіг процесуальних строків продовжується. Про поновлення провадження у справі суд також постановляє ухвалу. Таким чином, час, на який було зупинено провадження в адміністративній справі, не належать до процесуального строку.