Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття 42. Ведення журналу судового засідання

Пт, 02/06/2009 - 14:36 — Консультант

 

1.      Одночасно із технічним записом судового засідання секретарем судового засідання ведеться журнал судового засідання.

2.      У журналі судового засідання зазначаються такі відомості: 

1)      рік, місяць, число і місце судового засідання;

2)      найменування адміністративного суду, який розглядає справу, прізвище та ініціали судді (суддів), секретаря судового засідання;

3)      справа, що розглядається, ім'я (найменування) сторін та інших осіб, які беруть участь у справі;

4) номер носія інформації;

5)      порядковий номер вчинення процесуальної дії;

6)      назва процесуальної дії;

7)      час вчинення процесуальної дії;

8)      інші відомості, встановлені цим Кодексом.

3.   Журнал судового засідання ведеться секретарем судового засідання та підписується ним невідкладно після судового засідання і приєднується до справи.

1. Відповідно до ч. 1 ст. 42 Кодексу адміністративного судочинства України одночасно із технічним записом судового засідання секретарем судового засідання ведеться спеціальний журнал. Це стосується випадків, коли є вимога особи, яка бере участь у справі, або :іл ініціативою суду про таке фіксування. Крім того, необхідно зазначити, що до 1 січня 2008 р. повне фіксування судового засідання :іл допомогою звукозаписувального технічного засобу здійснюється судом тільки за вимогою особи, яка бере участь у справі, або за ініціативою  суду.В усіх інших випадках процес судового засідання фіксується у Протоколі судового засідання. На відміну від фіксування судового Засідання технічними засобами, яке повно і точно відтворює весь процес засідання і тому ототожнюється з протоколом судового засідання, журнал, який ведеться секретарем паралельно, фіксує лише окремі процесуальні дії. У ньому також може бути зроблений опис представлених адміністративному суду речових доказів, який не може бути зафіксований у письмовому вигляді.

Журнал судового засідання ведеться одночасно із проведенням фіксування такого засідання технічними засобами. Отже, ч. 1 ст. 42 Кодексу адміністративного судочинства України передбачений обов'язок секретаря судового засідання одночасно із технічним записом вести журнал судового засідання (у разі вимоги особи, яка бере участь у справі, або за ініціативою суду про таке фіксування).

2. Відповідно до ч. 2 ст. 42 Кодексу адміністративного судочинства України в журналі судового засідання зазначаються такі відомості: 1) рік, місяць, число і місце судового засідання; 2) найменування адміністративного суду, який розглядає справу, прізвище та ініціали судді (суддів), секретаря судового засідання; 3) справа, що розглядаєть-оя, ім'я (найменування) сторін та інших осіб, які беруть участь у справі; 4) номер носія інформації; 5) порядковий номер вчинення процесуаль­ної дії; 6) назва процесуальної дії; 7) час вчинення процесуальної дії; 8) інші відомості, встановлені цим Кодексом.

Отже, ч. 2 зазначеної статті встановлено чіткий перелік відомостей, що зазначаються в журналі судового засідання. Цей перелік відомостей можна поділити на дві частини: 1) відомості, які мають бути обов'язково відтворені в журналі судового засідання. До них належать: Відомості про рік, місяць, число і місце судового засідання; наймену­вання адміністративного суду, який розглядає справу, прізвище та Ініціали судді (суддів), секретаря судового засідання; справа, що розглядається, ім'я (найменування) сторін та інших осіб, які беруть участь у справі; номер носія інформації; порядковий номер вчинення процесуальної дії; назва процесуальної дії; час вчинення процесуаль-ної дії; 2) інші відомості, встановлені Кодексом адміністративного судочинства України.

8. Відповідно до ч. З ст. 42 Кодексу адміністративного судочинства України журнал судового засідання ведеться секретарем судового засідання та підписується ним невідкладно після судового засідання і приєднується до справи. Це означає, що на відміну від особи, яка здійснює фіксування судового засідання технічними засобами, і яка обирається альтернативним головуючим, особа, на яку покладається обов'язок ведення журналу імперативно встановлюється ч. З коменто­ваної статті. Нею має бути секретар судового засідання. Обов'язок ведення журналу судового засідання доповнюється обов'язком секрета­ря невідкладно підписати його після судового засідання і приєднати до адміністративної справи.