Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття 32. Наслідки відводу (самовідводу) судді

Чт, 02/05/2009 - 23:11 — Консультант

 

1.       У разі задоволення відводу (самовідводу) судді, який розглядає справу одноособово, адміністративна справа розглядається в тому самому адміністративному суді іншим суддею.

2.       У разі задоволення відводу (самовідводу) комусь із суддів або всьому складу суду, якщо справа розглядається колегією суддів, адміністративна справа розглядається в тому самому адміністра­ тивному суді тим самим кількісним складом колегії суддів без участі відведеного судді або іншим складом суддів.

3.       Якщо після задоволення відводів (самовідводів), неможливо утворити новий склад суду, суд вирішує питання про передачу справи до іншого адміністративного суду в порядку, встановленому статтею 22 цього Кодексу.

1. У відповідності з ч. 1 ст. 32 Кодексу адміністративного судо­чинства України в разі задоволення відводу (самовідводу) судді, який розглядає справу одноособово, адміністративна справа розглядається в тому самому адміністративному суді іншим суддею.

У Кодексі адміністративного судочинства України відсутнє положення про те, хто призначає цього «іншого* суддю, який буде слухати справу замість відведеного. Але як свідчить практика адміністративного судочинства, питання про передачу справи іншому судді у випадку задоволення відводу вирішується головою суду або його заступником у разі відсутності голови суду, чи особою, на яку покладено функцію щодо розподілу справ між суддями. Крім того, в цьому Кодексі нічого не зазначено про те, що ж відбувається із процесом, тобто із розглядом справи, при заміні судді у випадку задоволення відводу. На нашу думку, розгляд справи повинен бути відкладеним до вирішення питання про заміну судді, хоча це положення не знайшло свого законодавчого закріплення.

Нічого в цій статті не сказано про те, що справа може бути відкладена у разі заявлення судді відводу та передана іншому судді. Проте в цьому випадку слід говорити саме про відкладення розгляду справи, тому що коли йдеться про передачу справи новому судді, йому буде потрібен час для ознайомлення із матеріалами справи та підготовки справи до слухання. Не можна в такому випадку говорити про перерву у провадженні справи, оскільки перерву в судовому засіданні може оголошувати суддя, який слухає цю справу, наприклад, потрібен час для витребування доказів чи вчинення інших процесуаль­них дій, про проведення яких клопочуть особи, які беруть участь у оправі.

Отже, в зв'язку з відводом судді адміністративна справа має бути відкладена на строк, протягом якого новий суддя матиме можливість Ознайомитися з матеріалами справи.

2.    У відповідності з ч. 2 ст. 32 Кодексу адміністративного судо­ чинства України в разі задоволення відводу (самовідводу) комусь із суддів або всьому складу суду, якщо справа розглядається колегією Суддів, адміністративна справа розглядається в тому самому адміні­ стративному суді тим самим кількісним складом колегії суддів без участі відведеного судді або іншим складом суддів. Це положення ч. 2 стосується випадку, коли справа слухалась у колегіальному складі суду в суді першої інстанції. Якщо відвід заявлено головуючому і його задоволено, замість нього до складу суду входить новий суддя, який може бути призначений головою суду. В такому складі розглядається справа. Аналогічне положення має місце в разі відводу одного із суддів. Якщо ж відвід заявлено усьому складу суду і його задоволено, то справа розглядається у тому самому суді, але іншим складом суду.

3.         У відповідності з ч. З ст. 32 Кодексу адміністративного судо­ чинства України якщо після задоволення відводів (самовідводів), неможливо утворити новий склад суду, суд вирішує питання про пе­ редачу справи до іншого адміністративного суду в порядку, встановле­ ному статтею 22 цього Кодексу.

Отже, це стосується положення, коли неможливо створити новий склад суду для розгляду справи. В такому разі справа передається до суду найбільш територіально наближеного до цього суду. В цій частині статті йдеться про те, хто визначає та як саме (за якими критеріями) визначається найбільш територіально наближений суд. Щодо задоволення відводів (самовідводів), то маються на увазі такі випадки, коли виходячи з кількісного складу суду не можливо провести заміну відведеного судді або суду. В Кодексі адміністративного судочинства України механізм передачі такої заяви до іншого суду відсутній. На Ношу думку, та виходячи з практики, яка стосується таких випадків, Така заява може бути передана ухвалою відведеного судді вище­стоящому суду, який вирішить, до якого суду належить передати заяву і справу.

Глава З Судові виклики і повідомлення