Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття 28. Недопустимість повторної участі судді в розгляді адміністративної справи

Чт, 02/05/2009 - 22:56 — Консультант

 

1.       Суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді першої інстанції, не може брати участі у вирішенні цієї ж справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, у перегляді справи за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді у першій інстанції після скасування попередньої постанови або ухвали про закриття провадження в адміністративній справі.

2.       Суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у вирішенні цієї ж справи в судах першої і касаційної інстанцій, у перегляді справи за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді після скасування постанови або ухвали суду апеляційної інстанції.

3.       Суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді касаційної інстанції, не може брати участі у вирішенні цієї ж оправи в судах першої і апеляційної інстанцій, у перегляді справи за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді після скасування постанови або ухвали суду касаційної інстанції.

4.       Суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи за винятковими обставинами, не може брати участі у вирішенні цієї самої управи в судах першої, апеляційної і касаційної інстанцій.

1. У відповідності з ч. 1 ст. 28 Кодексу адміністративного судо­чинства України суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної вправи в суді першої інстанції, не може брати участі у вирішенні цієї 4« справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, у перегляді справи

за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді у першій інстанції після скасування попередньої постанови або ухвали про закриття провадження в адміністративній справі. Це свідчить про те, що у зазначеній частині цієї статті закріплено імперативне положення про неможливість судді, який брав участь при перелічених у ній обставинах у повторному розгляді адміністративної справи. Вказане положення стосується лише випадку, коли відбулося скасування судом апеляційної інстанції попередньої постанови або ухвали адміністра­тивного суду першої інстанції про закриття провадження в адміністра­тивній справі. Це положення є дійсною гарантією постановляння законного та обґрунтованого рішення, оскільки участь судді, який розглядав справу в суді першої інстанції, у розгляді справи в вищестоящій інстанції може вплинути на об'єктивність рішення з врахуванням складу суду при перевірці його законності та обґрунто­ваності. Отже, коментована частина статті є однією з важливих гарантій неупередженості й об'єктивності суддів у розгляді адміністра­тивної справи. Закон виходить з того, що суддя, який раніше брав участь у розгляді певної адміністративної справи, уже має свою думку щодо її оцінки, тому повторний розгляд справи за його участю буде пов'язаний з попереднім рішенням. Це ставить під сумнів можливість об'єктивної і неупередженої перевірки тим самим суддею того ж рішення або винесення за його участю законного і обґрунтованого рішення після скасування раніше винесеного з його участю рішення.

Таким чином, негативні наслідки повторної участі судді в розгляді однієї й тієї ж самої адміністративної справи, як ми вже зазначали, можуть проявитися у формуванні у судді та складі суду вже визначеної попереднім розглядом справи певної позиції щодо суті цієї справи, а отже, бути упередженим та незаконним.

2. У відповідності з ч. 2 ст. 28 Кодексу адміністративного судо­чинства України суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у вирішенні цієї ж справи в судах першої і касаційної інстанцій, у перегляді справи за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді після скасування постанови або ухвали суду апеляційної інстанції. Тобто, тут маються на увазі випадки, коли суд апеляційної інстанції, виходячи із своїх повноважень (ст.ст. 198, 199 Кодексу адміністра­тивного судочинства України), може скасувати постанову або ухвалу суду апеляційної інстанції, а одна із сторін, яку не влаштовує ухвала або постанова апеляційного суду, може їх оскаржити до касаційної інстанції. Отже, суддя не може брати участі у вирішенні адміністра­тивної справи в суді першої та касаційної інстанцій або при перегляді справи за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді після скасування постанови або ухвали суду апеляційної інстанції.

Отже, є недопустимою (заборонена законом) повторна участь у розгляді справи в складі вищестоящої судової інстанції, що перевіряє законність  і обґрунтованість вироку, інших актів, винесених з його участю, обумовлюється положення про функціональний контроль у сфері адміністративного судочинства, згідно з яким не можна здійснювати нагляд за своїми власними рішеннями чи виконувати власні вказівки.

3.   У відповідності з ч. З ст. 28 Кодексу адміністративного судо­ чинства України суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді касаційної інстанції, не може брати участі у вирішенні Цієї ж справи в судах першої і апеляційної інстанцій, у перегляді справи за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді після скасування постанови або ухвали суду касаційної інстанції. Тобто тут Також передбачене імперативне положення про неможливість судді, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді касаційної інстанції, брати участь у вирішенні цієї ж справи в судах першої і апеляційної інстанції, у перегляді цієї ж справи за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді після скасування постанови або ухвали касаційної інстанції. Це положення є своєрідною гарантією постановлення законного та обґрунтованого рішення, оскільки участь судді, який розглядав справу в суді касаційної інстанції, може вплинути на об'єктивність складу суду при новому розгляді цієї справи цісля скасування постанови або ухвали суду касаційної інстанції.

 Отже, суддя, який брав участь у розгляді справи в касаційному порядку, не може брати участь у розгляді справи в першій і апеляційній інстанції, у перегляді справи за винятковими обставинами, а також у новому її розгляді після скасування постанови або ухвали суду касаційної інстанції. Це додаткова гарантія в досягненні істини у справі.

4.   У відповідності з ч. 4 ст. 28 Кодексу адміністративного судо- чинства України суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи  за винятковими обставинами, не може брати участі у вирішенні

і самої справи в судах першої, апеляційної і касаційної інстанцій,  зазначена частина коментованої статті встановлює чітке  відповідно до якого участь у розгляді адміністративної справи

у складі Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України позбавляє суддю Верховного Суду права участі у вирішенні цієї самої справи в судах першої, апеляційної і касаційної інстанцій. Це положення випливає з приписів, які є істотною гарантією об'єктивності розгляду справи та створення перепон для свавілля при розгляді адміністративних справ.