Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття 19. Територіальна підсудність адміністративних справ

Чт, 02/05/2009 - 17:42 — Консультант

 

1. Адміністративні справи вирішуються адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача.

2. Адміністративні справи з приводу оскарження правових актів індивідуальної дії, а також дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень, які стосуються інтересів конкретної особи, вирішуються адміністративними судами за місцем проживання (перебування, знаходження) позивача.

3. Адміністративні справи з приводу оскарження нормативно- правових актів Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України чи іншого суб'єкта владних повно­ важень, повноваження якого поширюються на всю територію України; адміністративні справи, відповідачем у яких є закордонне дипломатичне чи консульське представництво України, їхня посадова чи службова особа; а також адміністративні справи про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії, про заборону (примусовий розпуск, ліквідацію) політичної партії вирішуються окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поши­рюється на місто Київ.

4. У разі невизначеності цим Кодексом територіальної підсудності адміністративної справи така справа розглядається місцевим адміністративним судом за вибором позивача.

У відповідності з ч. 1 ст. 19 Кодексу адміністративного судо­ чинства України адміністративні справи вирішуються адміністра­ тивним судом за місцезнаходженням відповідача. Тут необхідно звернути увагу на те, що зміст цієї частини статті викладено недостатньо повно, оскільки в ній йдеться не лише про місце знаходження відповідача, а й про місце проживання фізичної особи. Термін «місцезнаходження" має тлумачитися у широкому значенні. Його потрібно розуміти як місце знаходження, так і місце проживання.

Необхідно зосередити увагу на тому, що територіальна підсудність розмежовує повноваження з розгляду адміністративними судами справ між однорідними адміністративними судами залежно від території, на яку поширюється їх діяльність. Вона персоніфікує адміністративні суди з розгляду справ, визначає, який конкретно суд може розглянути конкретну справу по першій інстанції.

Територіальну підсудність поділяють на види: загальну, альтерна­тивну, договірну, виключну, за зв'язком справ.

Загальна підсудність визначає повноваження адміністративного суду з розгляду конкретної адміністративної справи залежно від місцезнаходження відповідача, тобто формує основне правило розмежування компетенції однорідних адміністративних судів. Це відповідає положенням ч. 1 ст. 19 Кодексу адміністративного судочинства України, де зазначається, що адміністративні справи вирішуються адміністративним судом за місцезнаходженням відпо­відача. Обрання цього способу обумовлене тим, що рішення суб'єкта владних повноважень, яке стосується прав багатьох осіб (нормативно-правовий акт), може бути оскаржене значною кількістю позивачів. Це положення також встановлене і в інтересах відповідача (для тих поодиноких випадків, коли відповідачем є фізична чи юридична особа) за позовом суб'єкта владних повноважень.

Отже, з метою уникнути ситуацій, коли можна було б подавати позов за місцем свого проживання (що призвело б до виникнення ситуацій, коли правомірність такого рішення суду була б піддана перевірці паралельно не одним адміністративним судом, результатом чого стали б можливі різні результати перевірки) і запроваджено правило про розгляд справи за місцем знаходження відповідача.

2.   У відповідності з ч. 2 ст. 19 Кодексу адміністративного судо­ чинства України адміністративні справи з приводу оскарження правових актів індивідуальної дії, а також дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень, які стосуються інтересів конкретноїособи, вирішуються адміністративними судами за місцем проживання (перебування, знаходження) позивача. Тобто, якщо позивач оскаржує рішення, дії чи бездіяльність суб'єкта владних повноважень, що стосуються інтересів лише позивача, то заява подається за місцем знаходження позивача. З положень ч. 2 ст. 19 цього Кодексу простежується, що у разі коли позивачем є громадянин (фізична особа), то заяву слід подавати до адміністративного суду за місцем його проживання. Оскільки такі справи становлять найбільший масив, то це свідчить про те, що розгляд справи за місцем знаходження відповідача є універсальним правилом в адміністративному судо­чинстві. Як правило, адміністративні справи розглядаються за місцем знаходження позивача. Натомість усі інші адміністративні справи вирішуються адміністративними судами за місцем знаходження позивача, якщо ним є суб'єкт владних повноважень, або за місцем знаходження (перебування, проживання) відповідача - юридичної чи фізичної особи, яка не є суб'єктом владних повноважень.

Крім того, щодо визначення територіальної підсудності справ з публічно-правових спорів, що виникають із адміністративного договору, слід зазначити, що такі справи мають бути підсудні адміністративному суду за місцем виконання договору, якщо у договорі не визначена інша підсудність.

3. У відповідності з ч. З ст. 19 Кодексу адміністративного судо­чинства України адміністративні справи з приводу оскарження нормативно-правових актів Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України чи іншого суб'єкта владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України; адміністративні справи, відповідачем у яких є закордонне дипломатичне чи консульське представництво України, їхня посадова чи службова особа; а також адміністративні справи про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії, про заборону (примусовий розпуск, ліквідацію) політичної партії вирішуються окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поши­рюється на місто Київ. Отже, ч. З ст. 19 цього Кодексу стосується виключної територіальної підсудності і унеможливлює вибір позивачем іншої підсудності, ніж та, що встановлена Кодексом адміністра­тивного судочинства України для розгляду цієї категорії спорів. Це свідчить про те, що територіальну підсудність окремих категорій адміністративних справ спеціально визначено за окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поширюється, наприклад, на місто Київ. Згідно з указом Президента України, таким судом є Окружний адміністративний суд міста Києва. До його виключної територіальної підсудності, як ми вже зазначали, віднесено: 1) адміністративні справи з приводу оскарження нормативно-правових актів Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств чи інших центральних органів виконавчої влади, Національного банку України чи іншого суб'єкта владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України; 2) адміністративні справи щодо публічно-правових спорів, відповідачем у яких є закордонне дипломатичне чи консульське представництво України, їхня посадова чи службова особа; 3) адміністративні справи щодо публічно-правових спорів про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії, про заборону (примусовий розпуск, ліквідацію) політичної партії; 4) адміністративні справи щодо рішень, дій або бездіяльності Центральної виборчої комісії, членів цієї комісії (крім тих, що стосуються встановлення нею результатів виборів чи всеукраїнського референдуму); 5) адміністративні справи з приводу дій чи бездіяльності кандидата на пост Президента України, ініціативних груп всеукраїнського референдуму, інших суб'єктів ініціювання всеукраїнського референдуму, що порушують законодавство про вибори чи референдум; 6) адміністративні справи з приводу достро­кового припинення повноважень народного депутата України в разі невиконання ним вимог щодо несумісності.

Слід зазначити, що більшість адміністративних справ віднесено до виключної підсудності окружного адміністративного суду, терито­ріальна юрисдикція якого поширюється на м. Київ (з врахуванням положення про розгляд таких справ за місцем знаходження відпо­відача). Також спеціальні правила територіальної підсудності передбачені главою 6, яка називається «Особливості провадження з окремих категорій адміністративних справ» розділу IIIКодексу адміністративного судочинства України (крім названих вище, також ч.ч. 4, 5 ст. 172, ч. 2 ст. 173, ч. З ст. 174, ч. З ст. 175, ч. 1 ст. 182, ч. 1 ст. 183).

4. У відповідності з ч. 4 ст. 19 Кодексу адміністративного судо­чинства України в разі невизначеності цим Кодексом територіальної підсудності адміністративної справи така справа розглядається місцевим адміністративним судом за вибором позивача. Отже, це свідчить про те, якщо положення територіальної підсудності не дають можливість визначити компетентний у справі адміністративний суд, то позивач має право обрати його за власним розсудом, але з дотриман­ням правил предметної підсудності, тобто, це так звана альтернативна підсудність. За цією підсудністю декілька судів будуть мати повно­важення розглянути адміністративну справу. Позовна заява може бути подана до одного із адміністративних судів, визначених законом. Оскільки право вибору належить, як ми вже зазначали, заявнику (позивачу), то ця підсудність названа підсудністю за вибором позивача. Альтернативна підсудність є пільговою, оскільки вона встановлена для невеликої категорії справ, які мають особливо велике життєве значення для громадян (фізичних осіб).