Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття 95. Розподіл витрат при відмові позивача від адміністративного позову

Сб, 02/07/2009 - 23:05 — Консультант

 

1. При відмові позивача від адміністративного позову

понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються,

а витрати відповідача за його заявою стягуються із

позивача, крім випадків, коли позивач звільнений від

сплати судовик витрат. Однак якщо позивач відмовився

від адміністративного позову внаслідок задоволення його

відповіда­чем після подання адміністративного

позову, то суд за заявою позивача присуджує всі

понесені ним у справі витрати із відповідача.

1. Відповідно до ст. 95 Кодексу адміністративного судочинства України під час відмови позивача від адміністративного позову поне­сені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються із позивача, крім випадків, коли позивач звільнений від сплати судових витрат. Однак якщо позивач відмовився від адміністративного позову внаслідок задоволення його відповідачем після подання адміністративного позову, то суд за заявою позивача присуджує всі понесені ним у справі витрати із відповідача. Це означає, що така відмова від адміністративного позову може бути у двох випадках: 1) відповідно до ст. 112 Кодексу адміністративного судочинства України відмова від адміністративного позову під час підготовчого провадження. Під час прийняття відмови від адміністра­тивного позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі; 2) відповідно до ст. 136 Кодексу адміністративного судочинства України відмова від адміністративного позову за усною заявою під час судового розгляду справи. Така відмова закінчується ухвалою про закриття провадження.

Право відмовитися від адміністративного позову в будь-який час до закінчення судового розгляду є одним з основних диспозитивних прав позивача. В цьому випадку понесені позивачем витрати відпові­дачем не відшкодовуються. Натомість, витрати відповідача в такому випадку за його заявою стягуються із позивача (суд зобов'язаний за наявності заяви відповідача стягнути ці витрати з позивача). Винятки з цього правила стосуються тих випадків, коли відповідно до чинного законодавства позивач звільнений від судових витрат.

У тому самому випадку, якщо відповідач задовольнив вимоги позивача після подання адміністративного позову, то суд за заявою позивача присуджує всі понесені ним у справі витрати із відповідача. В інших випадках у разі відмови позивача від позову немає підстав для відшкодування йому судових витрат. Відповідач у цьому випадку має право, за його заявою, на відшкодування позивачем понесених витрат, крім випадків звільнення відповідача від сплати судових витрат.

Стаття 96. Судові витрати, пов'язані з примиренням сторін

Сб, 02/07/2009 - 23:10 — Консультант

 

1. Якщо спір вирішується шляхом примирення і сторони не

дійшли згоди щодо розподілу судових витрат, то кожна

сторона у справі несе половину судових витрат.

1. Відповідно до ст. 96 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо спір вирішується шляхом примирення і сторони не дійшли згоди щодо поділу судових витрат, то кожна сторона у справі несе половину судових витрат. Це означає, що примирення сторін, передбачене статтями 113,136 Кодексу адміністративного судочинства України.

У першому випадку у разі примирення сторін суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі, в якій фіксуються умови примирення. Якщо умови примирення не виконуються, то за клопотан­ням однієї із сторін суд поновлює провадження у справі.

У другому випадку сторони можуть примиритися протягом усього часу судового розгляду.

Необхідно констатувати той факт, що примирення сторін є двостороннім волевиявленням позивача та відповідача, що спрямоване на врегулювання спору на основі взаємних поступок. Примирення сторін стосується передусім прав та обов'язків сторін і предмета адміністративного позову, але сторони можуть також дійти згоди і щодо поділу судових витрат. Якщо сторони не зробили цього - кожна сторона у справі несе половину судових витрат.