Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття 58. Документи, що підтверджують повноваження представників

Пт, 02/06/2009 - 20:38 — Консультант

 

      1. Повноваження представників, які беруть участь в адміні­стративному процесі на основі договору, на здійснення пред-ставництва в суді повинні бути підтверджені довіреністю чи усною заявою довірителя із занесенням її до журналу судового засідання. Оригінали довіреностей або засвідчені підписом судді копії з них приєднуються судом до справи.

       2. Повноваження законних представників підтверджуються документами, які стверджують займану ними посаду чи факт родинних, опікунських тощо відносин з особою, інтереси якої вони представляють. Засвідчені підписом судді копії цих документів приєднуються до справи.

  3. Довіреності від імені органу, підприємства, установи, організації

видаються за підписом керівника або іншої уповноваженої на те законом, положенням, статутом особи і засвідчуються печаткою цього  органу, підприємства, установи, організації.

    4. Довіреність фізичної особи на ведення справи в адміні-стративному суді посвідчується нотаріально або посадовою особою підприємства, установи, організації, в якій довіритель працює, учиться, перебуває на службі, стаціонарному лікуванні, чи за рішенням суду або за місцем його проживання (перебування).

      5. Повноваження адвоката як представника можуть також посвідчуватися ордером, який виданий відповідним адвокатським об»єднанням, або договором про надання правової допомоги.

     6. Довіреності або інші документи, які підтверджують повно-важення представника і були посвідчені в інших державах, повинні  бути легалізовані в установленому законодавством порядку, якщо  інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

1. Відповідно до ч. 1 ст. 58 Кодексу адміністративного судочинства України повноваження представників, які беруть участь в адміні­стративному процесі на основі договору, на здійснення представництва в суді повинні бути підтверджені довіреністю чи усною заявою довірителя із занесенням її до журналу судового засідання. Для коментування положень ч. 1 цієї статті необхідно з'ясувати такі поняття: «повноваження представників»; «повноваження представ­ників на основі договору»; «повноваження представників, підтвердже­них довіреністю»; «повноваження представників за усною заявою довірителя із занесенням її до журналу судового засідання». Отже, передусім слід констатувати, що відповідно до ст. 56 Кодексу адміністративного судочинства України сторони і треті особи можуть брати участь у процесі самостійно або разом з представниками чи лише через них. Процесуальні права й обов'язки представників є похідними від процесуальних прав та обов'язків сторін і третіх осіб. їхній обсяг залежить від уповноваження представника довірителем (стороною або третьою особою), якщо представник діє на підставі договору, або згідно з встановленими законом межами, якщо представник діє на підставі закону (наприклад, батьки як законні представники неповнолітніх, керівники як законні представники органів, підприємств, установ, організацій, органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, тощо). Повноваження наведення справи в суді дає представникові право на вчинення від імені особи, яку він представляє, усіх процесуальних дій, які може вчиняти ця особа. Проте, коментуючи ч. 1 ст. 58 цього Кодексу, слід зупинитися лише на представництві в адміністративному процесі на основі договору, а також на поняттях, які були визначені для з'ясування.

Перше з цих понять є «повноваження представників». Під повно­важеннями потрібно розуміти «Право, надане кому-небудь для здійснення чогось...» (Великий тлумачний словник сучасної українсь­кої мови.- С. 1000). Це означає, що для того, щоб дії представника створили юридичні права і обов'язки для особи, яку представляють, необхідно, щоб представник мав чітко визначенні повноваження, якими визначаються зміст і межі дій, які такий представник може; вчиняти від імені особи, яку він представляє на підставі договору. Під повноваженнями слід розуміти немайнове право, основним елементом якого є право такої особи на власні позитивні дії. Слід зазначити, що як і кожне суб'єктивне право, повноваження зазначеної особи (представника) містить не лише право на власні позитивні дії, але й також можливість здійснення вимоги певної поведінки від інших осіб. Тобто це є ні що інше, як право вимагати від особи, яку представляють, взяття на свою відповідальність відповідних юридичних наслідків дій, що можуть бути здійснені в межах повноваження. Слід акцентувати  на тому, що представник також має право на захист повноваження шляхом подання відповідних позовів про визнання повноваження, про припинення дій, що його порушують, тощо. Завжди такий  захист здійснюється представником лише від свого імені і не вимагає спеціального додаткового повноваження.

Отже, здійснення повноважень представника проявляється, відповідно, у вчиненні ним однієї або кількох юридичних дій від імені тієї особи, яку він представляє, що зазвичай породжує права та обов'язки особи, яку ця особа представляє. З огляду на зазначене така діл (або дії) є юридичним фактом, який має такі ознаки: 1) право­мірність; 2) спрямованість на виникнення певних юридичних наслідків для того, кого представляють; 3) безпосередність і невід'ємність правового результату для того, кого представляють; 4) чітка усвідомленість третіми особами представницького характеру дії.

У ч. 1 ст. 58 цього Кодексу йдеться про те, що повноваження представників, які беруть участь в адміністративному процесі на основі договору на здійснення представництва в суді повинні бути під­твердженні довіреністю чи усною завою довірителя із занесенням її до журналу судового засідання (до журналу судового засідання заноситься дише усна заява довірителя). Отже, в аспекті зазначеного в законі розглянемо поняття, яке в ньому використовується «повноваження представників на основі договору». Під повноваженнями слід розуміти немайнове право представника сторони чи представника третьої особи, основним елементом якого є право такої особи на власні позитивні дії, але й також можливість здійснення певної поведінки від інших осіб. проте такі повноваження здійснюються на підставі договору. Проект такого представницького договору має такий вигляд:

Договір № 2 про надання юридичних послуг

від 14 листопада 2006р.

   Коробченко Іван Корнійович (далі- Замовник), з однієї сторони,  діє в своїх інтересах, в адміністративному суді Шевченківського р-ну м.. Києва, який проживає за адресою м. Київ, вул. Підвисоцького, 2 .кв.40, і Марченко Ігор Іванович — юрист, має вищу юридичну освіту

диплом № 86244 від ЗО вересня 2001 р., який мешкає в м. Києві (далі -Виконавець), сторони (далі - Сторони) уклали цей договір про таке: