Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття 71. Обов'язок доказування

Сб, 02/07/2009 - 13:42 — Консультант

 

1.  Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу,

2. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказу­вання правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

3.     Якщо особа, яка бере участь у справі, не може самостійно надати докази, то вона повинна зазначити причини, через які ці докази не можуть бути надані, та повідомити, де вони знаходяться чи можуть знаходитися. Суд сприяє в реалізації цього обов'язку і витребовує необхідні докази.

4. Суб'єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі. У разі невиконання цього обов'язку суд витребовує названі документи та матеріали.

5. Суд може збирати докази з власної ініціативи.

6. Якщо особа, яка бере участь у справі, без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які вона посилається, суд вирішує справу на основі наявних доказів.

1. Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. Це означає, що за загальним правилом в адміністративному судочинстві обов'язок доказування поділяється так: позивач повинен довести обставини, якими він обґрунтовує позовні вимоги, тобто підставу позову; відповідач повинен довести об­ставини, якими він обґрунтовує заперечення щодо позову. Отже, оскільки до суду першим звертається позивач, то саме він має доказувати наявність порушеного або оспорюваного права чи охоронюваного законом інтересу. Тому позивач має насамперед право на звернення до суду, яке супроводжується обов'язком доказування. По­зиція відповідача в порушеній справі в основному пасивна, якщо він не заперечує щодо позовних вимог або не має наміру звертатися до позивача із зустрічним позовом. Відповідач в реальному процесі, коли він помітив недоліки в доказах позивача, може критично їх проаналізу­вати. Тому явні переваги існують на боці відповідача, який не зобов'язаний за цією нормою розкривати свої наміри раніше, ніж на стадії судових дебатів.

Отже, за загальним правилом кожна сторона повинна доказувати ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень (ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України), Обов'язок доказування визначається судом. До того ж навіть якщо сторони не посилаються на які-небудь обставини, суд має право поставити їх на обговорення.

Обов'язок доказування складається із надання доказів, які підтверджують ті обставини, на які посилаються сторони і переконаний в них суд. Нерідко існує помилкова думка, що надання доказів достатньо для виконання обов'язку доказування. Проте для того, щоб виграти справу, мало надати докази (наприклад, викликати свідка до суду для дачі показань). Важливо так побудувати їхні дослідження, щоб переконати адміністративний суд і щоб суд переконався в достовірності і в значенні доказів для вирішення справи. Аналогічно це стосується до сторони, що заперечує позовні вимоги.

Таким чином, за загальним правилом кожна сторона доказує ті обставини, на які посилається. До того ж суд має право наголосити на необхідності доказування інших обставин, що включені до предмета доказування. Винятком є дія презумпцій.

Докази мають бути достовірними. Достовірність доказів - це якість доказу, що характеризує точність, правильність відображення обставин, що належать до предмета доказування. Достовірний той доказ, який містить правдиву інформацію про дійсність. Недостовір­ний доказ не дозволяє встановити або заперечити обставини адміністра­тивної справи. В зв'язку з чим в процесі розгляду адміністративної справи достовірність доказу повинна перевірятися. Зокрема, достовір­ність доказу залежить від доброякісності джерела інформації (відомостей), відповідності різних доказів одне одному, загальній оцінці всіх зібраних і досліджених доказів.

Перевірка доброякісності джерела відомостей. Передусім, про достовірність доказу можна судити з огляду на характеристики джерела цієї інформації. Так, суддя має встановлювати становлення свідка з особами, які беруть участь в адміністративній справі, що дає змогу судити про достовірність відомостей, що містяться в показаннях свідка. Достовірність письмових доказів перевіряється на предмет наявності всіх необхідних реквізитів, відповідності документа компетенції органу тощо.

Зіставлення доказів з іншими, що є в справі, доказами. Виявлення суперечливих доказів таких, що взаємовиключають відомості, свідчать про недостовірність яких-небудь доказів.

Оцінка всієї сукупності доказів, що є в адміністративній справі. Тільки оцінка всіх зібраних у справі доказів і їхні дослідження здатна виявити суперечливість окремих із них, а отже, визначити недостовір­ний доказ.

Докази мають бути в конкретній адміністративній справі достат­німи. Під достатністю доказів необхідно розуміти таку сукупність доказів у справі, яка дає змогу вирішити справу. Це не кількісний, а якісний показник. Недостатньо для висновку адміністративного суду в справі одиничного непрямого доказу, суперечливих доказів, якщо відсутні докази обставин предмета доказування.

Дати однозначну відповідь, коли достатньо доказів, неможливо. Ця характеристика оціночна і її потрібно вирішувати в кожній окремій справі окремо.

2. Відповідно до ч. 2 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує адміністративний позов. Це означає, що ч. 2 коментованої статті встановлює презумпцію вини суб'єкта владних повноважень, рішення, дії чи бездіяльність якого оскаржуються - повідомлені позивачем обставини справи про рішення, дії, бездіяльність відповідача - суб'єкта владних повно­важень відповідають дійсності, доки відповідач не спростує їх. Крім того, у зв'язку з тим, що більшість доказів з адміністративної справи, як правило, утворюється і зберігається у суб'єкта владних повно­важень, ч. 4 коментованої статті зобов'язує його подати до суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі.

Щодо відповідача - це свідчить про те, що обов'язок доказування може бути посилений в зв'язку з наявністю правових презумпцій.

Наприклад, ч. 4 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачає, що суб'єкт владних повноважень повинен подати до суду всі наявні в нього документи або матеріали, які можуть бути використані як докази в справі. Крім того, ч. 2 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачає, що в адміністра­тивних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень, обов'язок щодо доказування право­мірності свого рішення, дій чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує адміністративний позов.

Отже, в адміністративних справах щодо оскаржень рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень встановлена презумпція його вини. Така презумпція вини покладає на суб'єкта владних повноважень обов'язок аргументовано, посилаючись на докази, довести правомірність свого рішення, дії чи бездіяльності та спросту­вати твердження позивача про порушення його права, свобод чи інтересів. Такий підхід значно посилює позиції невладної особи (людини), якій бракує правових знань, щоб самостійно довести перед судом слушність своїх тверджень. Потенційний обов'язок суб'єкта владних повноважень довести правомірність свого рішення, дії чи бездіяльності в суді посилює його відповідальність під час прийняття рішень, вчиненні інших дій чи допущенні бездіяльності.

Проте це не означає, що кожен адміністративний позов зобов'язує суб'єкта владних повноважень та не випливає його програш у справі, якщо він не відреагував на позов або просто його не визнав. І це підтверджується тим, що якщо цього не буде зроблено, то суд сам може витребувати ці дані.

Презумпція вини не є абсолютною, як в судовому процесі, оскільки закон не звільняє адміністративний суд від обов'язку ухвалити справедливе і правосудне судове рішення. Проте презумпція вини позбавляє адміністративний суд необхідності перевіряти повідомлені позивачем обставини, якщо вони не викликають обґрунтованого

сумніву.

3. Відповідно до ч. Зет, 71 Кодексу адміністративного судочинства України якщо особа, яка бере участь у справі, не може самостійно надати докази, то вона повинна зазначити причини, через які ці докази не можуть бути надані, та повідомити, де вони є чи можуть бути.

Отже, принцип офіційності в адміністративному судочинстві обумовлює ще одну особливість у процесі доказування. Адміністратив­ний суд не може бути пасивним спостерігачем за тим, що подають особи, які беруть участь у справі, на обґрунтування своїх вимог. Тягар збору доказів на відміну від цивільного судочинства лежить не лише на сторонах. В адміністративному судочинстві позивачем, як правило, є особа, а значна частина доказового матеріалу перебуває у відпові­дача - суб'єкта владних повноважень. Тому позивач перебуває у гіршому становищі щодо можливості збору і подання доказів порівняно із суб'єктом владних повноважень. Крім того, необізнаний позивач у бюрократичному механізмі погано орієнтується у тому, які докази можуть підтвердити обставини, на які він посилається щодо своїх вимог. У зв'язку з цим суд повинен витребувати необхідні докази, які не надає відповідач.

4. Відповідно до ч. 4 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України суб'єкт владних повноважень повинен подати до суду всі на­явні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі. У разі невиконання цього обов'язку суд витребує зазначені документи та матеріали. Це означає, що крім випадків, коли адміністративний суд витребує докази за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, він, ґрунтуючись на принципі офіційного з'ясування всіх обставин у справі, може збирати докази і з власної ініціативи. Активна роль суду в адміністративному судочинстві зумовлена наявністю публічного інтересу і необхідна для врівноваження процесуального становища сторін. Для цього суд: 1) визначає обставини, які необхідно встановити для вирішення спору, а також з 'ясовує, якими доказами сторони можуть обґрунтовувати свої доводи чи заперечення щодо цих обставин (пп. З, 4 ч. 4 ст. 111 Кодексу адміністративного судочинства України); 2) пропонує особам, які беруть участь у конкретній справі, доповнити чи пояснити певні обставини справи, а також надати суду додаткові докази, означивши їх (ч. 5 ст. 11, ч. 1 ст. 114 Кодексу адміністративного судочинства України); 3) з власної ініціативи повинен виявити і витребувати докази, яких не вистачає на думку суду (частини 4, 5 ст. 11, ч. 4 ст. 65, ч. 5 ст. 71, пп. 1, 3 ч. 2 ст. 110 Кодексу адміністративного судочинства України); 4) також може визнати обов'язковим з'явлення сторони (чи сторін) або третьої особи, якщо виникне необхідність заслухати її особисто (п. 2 ч. 2 ст. 110, ст. 120 Кодексу адміністративного судочинства України); 5) може визнати за необхідне дослідити докази щодо обставин, які визнаються сторонами, якщо у нього може виникнути сумнів щодо достовірності цих обставин та добровільності їхнього визнання (ч. З ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України); 6) під час допиту свідка в суді може задавати йому питання в будь-який час, а не лише після закінчення допиту його особами, які беруть участь у справі, як це прийнято у цивільному судочинстві (ч. 8 ст. 141 Кодексу адміністративного судочинства України).

Отже, принцип офіційності в адміністративному судочинстві чітко обумовлює ще одну особливість у процесі доказування. Враховуючи те, що в бюрократичному механізмі громадянин погано орієнтується в тому, які докази можуть підтвердити обставини, на які він посилається. У зв'язку з цим на суб'єкта владних повноважень покладено обов'язок подати до суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі. А суд, щоб правильно встановити фактичний аспект справи, наділений повно­важеннями як за клопотаннями особи, яка бере участь у справі, так і з власної ініціативи, збирати докази.

Таким чином, адміністративний суд має повністю встановити обставини справи, щоб ухвалити справедливе та об'єктивне рішення.

5. Відповідно до ч. 5 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України суд може збирати докази з власної ініціативи. Це означає, що 

 правила щодо належності та допустимості доказів, а також інституту забезпечення доказів в адміністративному та цивільному судочинстві не відрізняються. Проте в адміністративному судочинстві з огляду на принцип офіційності суд може забезпечити докази з власної ініціативи. Положення ч. 5 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства свідчить, що приписи для суду тут зазначені як право, а не обов'язок.

Отже, крім випадків, коли адміністративний суд витребує докази за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, він, ґрунтуючись на принципі офіційного з'ясування всіх обставин у справі, може збирати докази і з власної ініціативи.

Таким чином, принцип офіційного з'ясування усіх обставин справи, відповідно до якого адміністративний суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування усіх обставин справи, зокрема стосовно виявлення та дослідження доказів з власної ініціативи. Активна роль суду в адміністративному судочинстві зумовлена наявністю публічного інтересу і необхідна для врівноваження процесуального становища сторін.

6. Відповідно до ч. 6 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо особа, яка бере участь у справі, без поважних причин не надасть доказів на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які вона посилається, суд вирішує справу на основі наявних доказів. Це означає, що ч. 6 ст. 71 цього Кодексу передбачає наслідки неви­конання особою, яка бере участь у справі обов'язку доказування. У цьому випадку судове рішення ґрунтуватиметься переважно на доказах, що підтверджують обставини, на які посилаються інші особи, які беруть участь у справі і, вірогідно, не задовольнятиме інтереси особи, що не виконує обов'язок доказування. Крім того, це положення коментованої частини ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України перекликається певною мірою зі ст. 114 Кодексу адміністра­тивного судочинства України. Так, незважаючи нате, що законодавцем передбачене загальне правило, відповідно до якого кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, закон встановлює можливість здійснення важливих процесуальних дій судом на стадії підготовчого провадження та надає йому можливість звернутися до осіб, які беруть участь у справі з пропозицією про доповнення чи пояснення певних обставин справи. Суд може також запропонувати цим особам на дати додаткових доказів у строк, встановлений судом.