Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття 88. Зменшення розміру судових витрат або звільнення від їх оплати, відстрочення та розстрочення судових витрат

Сб, 02/07/2009 - 22:20 — Консультант

 

1. Суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи

звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

2. Якщо у строк, встановлений судом, судові витрати не

будуть оплачені, позовна заява залишається без розгляду,

або витрати розподіляються між сторонами відповідно до судового рішення усправі, якщо оплату судових витрат розстрочено

або відстрочено доухвалення судового рішення у справі.

1. Відповідно до ч. 1 ст. 88 Кодексу адміністративного судочинства України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити обсяг належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк. Для з'ясування положень ч. 1 ст. 88 Кодексу адміністративного судочинства України слід звернутися до таких положень закону «суд може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат», «звільнити від судових витрат повністю або частково», «відстрочити сплату судових витрат», «розстрочити сплату судових витрат». Слід зазначити, що тут законодавець вживає термін «відстрочка» та «розстрочка», та визначає умову, за якою можлива відстрочка чи розстрочка сплати судового збору та витрат, наприклад на інформаційно-технічне забезпечення розгляду адміністративної справи, і строк такої відстрочки та розстрочки. Термін «відстрочка» означає «,..и, ж., розм. Те саме, що відстрочення » (Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) (Уклад, і голов. ред. В. Т. Бусел. - К. - Ірпінь: ВТФ «Перун», 2005. - 1728 с. - С. 181. Отже, термін «відстрочення» - це «я, с. Дія за значенням відстрочити...» (Великий сучасний словник сучасної української мови. - С. 181). Відстрочувати - це означає «Переносити виконання або виплату чогось на пізніший строк» (Великий сучасний словник сучасної української мови. - С. 181).

Отже, підбиваючи підсумок терміну «відстрочити», який застосо­вується в ст. 88 Кодексу адміністративного судочинства України та який ми пояснили, необхідно зазначити, що відстрочка тут розуміється як встановлення адміністративним судом більш пізнього строку сплати державного мита (судового збору) та витрат, пов'язаних з розглядом адміністративної справи в суді. Основна умова, за якої може бути відстрочка - це майновий стан сторони, який повинен бути підтвердже­ний суду достовірними доказами. Це можуть бути: 1) пенсійне посвідчення; 2) ощадна книжка з отримання пенсії; 3) довідка з фонду зайнятості (що особа не працює та стоїть на обліку); 4) довідка про обсяг пенсії; 5) довідка про обсяг заробітної плати тощо.

Відстрочка сплати судового збору або судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, встановлюється суддею (або судом), який розглядає конкретну адміністративну справу, на чітко визначений строк, але не більше як до винесення постанови по суті справи. Така сама відстрочка може бути встановлена ухвалою судді до ухвалення постанови адміністративного суду. Це зрозуміло, оскільки суд її робить на певний строк і остаточний строк такої відстрочки знаменується ухваленням рішення суду по суті справи.

Якщо у встановлений судом строк судові витрати не будуть сплачені, позовна заява залишається без розгляду. Це стосується і різних оскаржень. Проте особа, заяву якої залишено без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Щодо терміна «розстрочити», який використовується в ст. 88 Кодексу адміністративного судочинства України, то слід зазначити, що він має ті самі значення, що й розстрочувати. Отже, розстрочувати -це « Розподіляти на кілька строків виплату або виконання чого-небудь» (Великий тлумачний словник сучасної української мови. - С. 1265). Таким чином, з огляду на зазначене дослідження та судову практику щодо адміністративних справ слід зазначити, що розстрочка - це встановлений судом період часу, протягом якого судовий збір та витрати, пов'язані з розглядом справи (витрати на правову допомогу; витрати сторін та їхніх представників, що пов'язані із прибуттям до суду; витрати, пов'язані із залученням свідків, спеціалістів, переклада­чів та проведенням судових експертиз; витрати, пов'язані із проведен­ням огляду доказів на місці, вчинення інших дій, необхідних для розгляду справи), вносяться зобов'язаною стороною (особою) частко­вими платежами в строки, встановлені ухвалою судді (або суду). Основна умова, за якої може бути розстрочка, - це майновий стан сторони чи третьої особи із самостійними вимогами, який повинен бути підтверджений достовірними доказами, зокрема, пенсійним посвідчен­ням, довідкою із Фонду зайнятості про те, що особа не працює та стоїть на обліку, довідкою про обсяг пенсії, заробітної плати тощо. Слід звернути увагу на те, що розстрочка судового збору та інших витрат встановлюється суддею (або судом) на визначений строк, але не більше як до винесення постанови адміністративного по суті конкретної справи.

Якщо в установлений судом строк судовий збір або інші витрати, на які була дана судом розстрочка, не будуть оплачені, заява залишається без розгляду. Проте особа, якій була дана розстрочка, заяву якої залишено без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Якщо оплату судового збору або судових витрат суддею (або судом) було розстрочено до ухвалення рішення, то витрати стягуються до постанови у справі.

Слід звернути увагу, що згідно з Прикінцевими та перехідними положеннями Кодексу адміністративного судочинства України, його норми щодо звільнення особи від оплати правової допомоги та забезпечення надання правової допомоги набудуть чинності з моменту набуття чинності відповідним законом. Однак відсутність такого закону не позбавляє суд можливості уже зараз повністю або частково звільняти від судових витрат (ст. 88 Кодексу адміністративного судочинства України), зокрема й від витрати на правову допомогу. Варто також пам'ятати, що чинне законодавство встановлює випадки, коли правову допомогу необхідно надавати безоплатно. Так, на безоплатну правову допомогу можуть розраховувати, зокрема: 1) ветерани війни та інші особи, на яких поширює дію Закон України «Про статус ветеранів війни і гарантії їхнього соціального захисту», -з питань, пов'язаних з їхнім соціальним забезпеченням (ч. 2 ст. 22 Закону України «Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 р. у редакції Закону України від 22 грудня 1995 р. № 488/95 р.); 2) особи, яким надають психіатричну допомогу, -з питань, пов'язаних з наданням їм психіатричної допомоги (ч. З ст. 25 Закону України «Про психіатричну допомогу» від 22 лютого 2000 р.) (Офіційний вісник України. - 2000. - Хе 12. - ст. 444.) тощо; 3) неповнолітні батьки, які досягли чотирнадцяти років, - щодо захисту їхніх прав, свобод та інтересів, а також їхньої дитини в суді (частинами 2, 3 ст. 156 СК України); 4) особи, які не здатні до самообслуговування через похилий вік, хворобу, інвалідність і не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу (ч. 4 ст. 7 Закону України «Про соціальні послуги» від 19 червня 2003 р.); 5) особи, які є біженцями внаслідок збройних та міжетнічних конфліктів, якщо середньомісячний сукупний дохід цих осіб нижче встановленого прожиткового мінімуму (ч. 4 ст. 7 Закону України «Про соціальні послуги» від 19 червня 2003 р.); 5) діти та молодь, які перебувають у складній життєвій ситуації через інвалідність, хворобу, сирітство, безпритульність, малозабезпеченість, конфлікти і жорстоке ставлення у сім'ї (ч. 4 ст. 7 Закону України «Про соціальні послуги* від 19 червня 2003 р.)- Отже, зменшення обсягу судових витрат може полягати у звільненні від оплати судового збору, у зменшенні обсягу пов'язаних із розглядом справи витрат. Натомість відстрочення оплати судових витрат означає віддалення цієї оплати на певний термін, наприклад, до ухвалення рішення у справі. Розстрочення оплати судових витрат полягає у періодичній виплаті певних, не дуже обтяжливих для сторони сум, протягом певного часу.

      2. Відповідно до ч. 2 ст. 88 Кодексу адміністративного судочинства

України, якщо у строк, встановлений судом, судові витрати не будуть

оплачені, позовна заява залишається без розгляду, або витрати

поділяються між сторонами відповідно до судового рішення у справі,

якщо оплату судових витрат розстрочено або відстрочено до ухвалення

судового рішення у справі. Це означає, що для з'ясування правових

приписів ч. 2 цієї статті необхідно уяснити такий зміст: «якщо у строк,

встановлений судом, судові витрати не будуть оплачені, позовна заява

залишається без розгляду»; «або витрати розподіляються між

сторонами відповідно до судового рішення у справі, якщо оплату

судових витрат розстрочено або відстрочено до ухвалення судового

рішення у справі». Зазначені нами приписи, які потрібно з'ясувати,

не слід розглядати окремо від назви ст. 88 Кодексу адміністративного

судочинства України (зменшення обсягу судових витрат або звільнення

від їхньої оплати, відстрочення та розстрочення судових витрат). Так,

припис «якщо у строк, встановлений судом, судові витрати не будуть

оплачені, позовна заява залишається без розгляду» з врахуванням

назви ст. 88 Кодексу адміністративного судочинства України дає нам

підставу говорити, що ці приписи стосуються як зменшення обсягу

судових витрат та їхні відстрочки, такі розстрочення або навіть

звільнення.

Щодо виплат на судовий збір або судові витрати, пов'язані з розглядом справи, то було зазначено, що вони визначаються ухвалою адміністративного суду до постановлення судового рішення по суті. Ці положення розглянуто в ч. 1 цієї статті. Вони стосуються того, коли заява залишається без розгляду. Проте ці положення так сформульо­вані в статті, що вони не відокремлені від положення «або витрати поділяються між сторонами відповідно до судового рішення у справі, якщо оплату судових витрат розстрочено або відстрочено до ухвалення судового рішення у справі*. Отже, строк для сплати судових витрат, якщо суд відстрочив або розстрочив їх сплату, визначається судом, але не повинен перевищувати граничного строку розгляду справи, що встановлений ст. 122 Кодексу - двох місяців з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Тоді лише починає діяти останнє положення, яке розглядалося в ч. 2 ст. 88 Кодексу адміністративного судочинства України.