Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Рекомендація №(87) 16 км д-ч стосовно адміністративних процедур,які впливають на права великої кількості осіб

Вс, 02/08/2009 - 11:30 — Консультант

 

 

 

(Прийнята Комітетом Міністрів 17 вересня 1987року на 410-й нараді заступників міністрів)

Комітет Міністрів, керуючись положеннями статті 15.В Статуту

Ради Європи;

враховуючи те, що мета Ради Європи полягає в досягненні більшого

єднання між її членами;

виходячи з того, що в дедалі більшому переліку сфер адміні­стративні органи влади покликані приймати рішення, які в різний спосіб впливають на права великої кількості осіб, - особливо, у сфері експлуатації великих об'єктів, промислових підприємств та просторо­вого планування;

вважаючи за доцільне сформулювати спільні принципи стосовно таких рішень у всіх державах-членах з метою забезпечення відповід­ності між захистом прав великої кількості осіб та вимогами ефективної адміністративної діяльності;

враховуючи також те, що деякі з цих адміністративних рішень можуть також впливати на права осіб, які проживають на території сусідніх держав або мають там свої інтереси;

беручи до уваги в цьому контексті сучасні тенденції в міжнародному природоохоронному праві, які стосуються наслідків транскордонної діяльності держави, здійснюваної в межах її юрисдикції чи під її контролем;

вважаючи за доцільне рекомендувати адміністративним органам влади брати також до уваги зауваження, які надходять від зацікав­лених осіб стосовно потенційних наслідків, які запропоновані рішення можуть мати на території сусідніх держав;

беручи до уваги загальні принципи, викладені в Резолюції (77)31 про захист особи стосовно актів адміністративних органів влади, а також відповідні принципи, які містяться в Рекомендації № К (80) 2 стосовно реалізації адміністративними органами влади дискреційних повноважень;

вважаючи, що ці принципи необхідно адаптувати і доповнити, щоб забезпечити справедливий і ефективний механізм захисту прав великої кількості осіб, а також захисту осіб, які підпадають під вплив у зв'язку з міжнародним характером наслідків прийнятих рішень, рекомендує урядам держав-членів керуватися у своєму праві та адміністративній практиці, а також у своїх взаємних стосунках принципами, викладе­ними в додатку до цієї рекомендації, доручає Генеральному секретареві Ради Європи довести положення цієї Рекомендації до відома уряду Фінляндії.

Додаток до Рекомендації № к (87) 16 Сфера застосування і дефініції

Ця Рекомендація застосовується у сфері захисту прав, свобод та інтересів осіб, у зв'язку з ненормативними адміністративними рішеннями (адміністративними актами), які стосуються великої кількості осіб, а саме:

а. великої кількості осіб, яким адресовано адміністративний акт (далі -перша категорія осіб);

Ь. великої кількості осіб, на індивідуальні права, свободи чи інтереси яких може вплинути адміністративний акт, навіть незважаючи на те, що він їм не адресований (далі - друга категорія осіб);

с. великої кількості осіб, які, згідно з національним правом, мають право заявити про певний колективний інтерес, на який може вплинути адміністративний акт (далі - третя категорія осіб).

Особи цих трьох категорій далі іменуватимуться « зацікавленими особами».

У Розділі І нижче викладено принципи прийняття згаданих вище адміністративних актів та контролю за ними.

У Розділі IIсформульовано додаткові принципи, які мають забезпечувати захист прав зацікавлених осіб у ситуаціях, коли є

загроза, що адміністративний акт може мати певні наслідки на території сусідньої держави.

При застосуванні цих принципів має належним чином ура­ховуватися необхідність забезпечення добросовісної та ефективної адміністративної діяльності, а також важливі суспільні інтереси та інтереси третіх сторін - зокрема, інтереси захисту персональних даних та промислової чи комерційної таємниці. У випадках, коли така необхідність чи інтереси вимагають часткового відхилення від або незастосування одного чи кількох з цих принципів в окремих сферах публічного управління чи у випадках, коли це належним чином виправдано обставинами, такий відхід/незастосування допускаються.

Цілі цієї Рекомендації можуть досягатися:

• або через застосування єдиного зводу норм, які регулюють увесь комплекс цих питань,

* або через застосування норм або практичних підходів, спеціально запроваджених стосовно певних категорій рішень або певних сфер діяльності.

                    РОЗДІЛ   І

Адміністративна процедура і контроль

Адміністративний акт, який стосується великої кількості осіб, має прийматися по завершенню так званої процедури участі (у прийнятті рішення), з дотриманням принципів, викладених нижче,

І

Якщо правоможний орган влади пропонує прийняти такий ад­міністративний акт, зацікавлених осіб має бути поінформовано у прийнятний за даних обставин спосіб і ознайомлено з тими факторами, які дають їм змогу оцінити можливі наслідки такого акту для їхніх прав, свобод та інтересів.

II

Беручи до уваги мету та наслідки запропонованого адміністра­тивного акту, інтереси, яким він може загрожувати, статус чи кількість зацікавлених осіб, або необхідність забезпечення ефективності адміністративної діяльності, правоможний орган влади може вирішити, що на всіх або на певних етапах процедури:

а. особи другої категорії, які мають спільні інтереси, призначали одного або кількох спільних представників;

Ь, особи третьої категорії були представлені об'єднаннями чи організаціями. 

III

На вимогу надати доступ до всіх наявних факторів, з якими пов'язано прийняття відповідного акту, особи першої категорії, а також - з дотриманням умов представництва, якщо ці умови визначені щодо них відповідно до принципу II, - особи інших категорій, які вимагають такого доступу, повинні отримати його у прийнятний за даних обставин спосіб.

IV

Беручи до уваги мету та наслідки запропонованого адміністратив­ного акту, інтереси, яким він може загрожувати, статус чи кількість зацікавлених осіб, або необхідність забезпечення ефективності адміністративної діяльності, правоможний орган влади може вирішити продовжити процедуру участі за допомогою однієї чи кількох з наведених нижче форм:

а. письмові пояснення;

Ь. проведення закритих або відкритих слухань;

с. представництво в дорадчому органі правоможного органу влади.

У разі обрання процедури представництва зацікавлених осіб у дорадчому органі, особи першої категорії, а також - з дотриманням умов представництва, якщо вони визначені стосовно них відповідно до принципу II, - особи другої категорії повинні мати право подати факти та аргументи, а якщо необхідно, докази.

V

Правоможний орган влади повинен брати до уваги факти, ар­гументи й докази, подані зацікавленими особами під час процедури участі.

VI

Адміністративний акт має бути доведений до відома громадян.

Не перешкоджаючи застосуванню будь-якого іншого способу інформування, у такому публічному повідомленні без викладу самої інформації має бути зазначено, яким чином зацікавлені особи можуть отримати доступ до відповідних відомостей, а саме:

• до основних висновків, які випливають з даної процедури;

• до підстав, якими обґрунтовується адміністративний акт;

• до інформації щодо звичайних засобів правового захисту стосовно цього адміністративного акту та строку, в межах якого їх необхідно використати.

Осіб першої категорії слід особисто поінформувати про ад­міністративний акт та про підстави його прийняття. Такі підстави можуть бути викладені в самому акті або повідомлені цим особам у письмовій формі, на їхню вимогу, в межах розумного строку. Цим особам також має бути повідомлено про звичайні засоби правового захисту стосовно цього акту, а також про строки їх використання.

VII

Адміністративний акт підлягає контролю з боку суду або іншого незалежного органу. Такий контроль не виключає можливості проведення попереднього контролю з боку адміністративного органу влади.

Якщо до процедури контролю залучено велику кількість осіб, суд або інший контрольний орган може, відповідно до основних принципів та з належним урахуванням прав та інтересів сторін, вжити різних заходів для раціоналізації такої процедури - наприклад, вимагати від учасників зі спільними інтересами обрати одного чи кількох спільних представників, заслухати і вирішити пробне звернення та використо­вувати публічні повідомлення.

                           РОЗДІЛИ

Міжнародні аспекти

VIII

Якщо адміністративний акт може вплинути на права, свободи чи інтереси осіб на території сусідньої держави, процедура участі, иро яку йдеться в розділі І, повинна бути доступною для зацікавлених осіб у цій державі в порядку, який виключає будь-яку дискримінацію і передбачає такі умови:

а. Правоможний орган має надати зацікавленим особам в іншій державі інформацію, про яку йдеться в принципі І, у той же час, коли він надає її зацікавленим особам на своїй території. Відповідні особи можуть бути поінформовані безпосередньо у будь-який прийнятний для цього спосіб і за умови, що це дозволяється нормами чи практикою у відносинах між цими державами, або через органи влади сусідньої держави.

Ь. Представництво таких осіб має здійснюватися з дотриманням умов представництва, які можуть бути встановлені правоможним органом.

с. Зацікавлені особи в сусідній державі можуть подати свої зауваження або безпосередньо, дотримуючись процедури, чинної на території держави, в якій запропоновано даний акт, або за допомогою органів влади сусідньої держави, якщо ці органи заявили про свою готовність виконати такі функції в інтересах своїх резидентів.

(і. Правоможний орган має поінформувати цих осіб про ад­міністративний акт за допомогою способів інформування, про які йдеться в пункті а.

є. Інформацію, про яку йдеться в пунктах а і й, правоможний орган може надавати своєю мовою. При цьому він не зобов'язаний брати до уваги пояснення, подані іншими мовами.

IX

Доступ до процедури контролю має надаватися без будь-якої дискримінації за ознакою громадянства чи місця проживання.

X

Доступ до адміністративної процедури участі та до процедури контролю може надаватися на умовах принципу взаємності.

XI

Застосування принципів, викладених у цьому розділі, може підпорядковуватись договорам, укладеним між відповідними дер­жавами.

З належним урахуванням юрисдикцій, передбачених національним правом кожної держави, а також положень чинних міжнародних угод, відповідні держави і територіальні громади або органи влади повинні надалі підтримувати зв'язок між собою у справі забезпечення ефективної участі всіх зацікавлених осіб (в адміністративних процедурах). Вони мають докладати зусиль для сприяння обміну інформацією між компетентним органом влади та зацікавленими особами. Між ними можуть укладатися загальні або спеціальні угоди або домовленості на умовах принципу взаємності та рівності для таких цілей:

а. визначення, до яких органів влади сусідньої держави слід звертатися у зв'язку з певним типом адміністративних актів;

Ь. передбачення можливостей для ознайомлення зацікавлених осіб у сусідній державі із відповідними факторами, з якими пов'язано прийняття адміністративного акту;

с. передбачення можливостей для отримання органом влади сусідньої держави пояснень та зауважень від зацікавлених осіб, які проживають на її території, і передання цих зауважень до компетент­ного органу;

й. визначення, які мови можуть використовуватись.