Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття 85, Додаткова і повторна експертиза

Сб, 02/07/2009 - 21:56 — Консультант

 

1. Якщо висновок експерта буде визначено неповним або неясним, судом може бути призначена додаткова експертиза, яка доручається тому самому або іншому експерту (експертам).

2. Якщо висновок експерта буде визначено необґрунтованим або таким, що суперечить іншим матеріалам справи або викликає сумніви в його правильності, судом може бути призначена повторна експерти­за, яка доручається іншому експертові (експертам).

1. Відповідно до ч. 1 ст. 85 Кодексу адміністративного судочинства України якщо висновок експерта буде визначено неповним або не­ясним, судом може бути призначена додаткова експертиза, яка доручається тому самому або іншому експерту (експертам). Позитив­ним слід зазначити те, що законодавець проводить різницю між додатковою та повторною експертизою. Підставою цього ставлення є оцінка висновку експерта судом - або висновок експерта є неповним або неясним, або таким, що суперечить іншим матеріалам справи або викликає сумніви в його правильності. Однак, як в першому, так і в другому випадку суд повинен дати позитивну оцінку висновку експерта з погляду достатності цього виду доказу, а також його зв'язок та відповідність з іншими доказами у справі.

Так само як і для інших експертиз, підставою для проведення експертиз в експертних установах є передбачений законом процесуаль­ний документ про призначення експертизи. В адміністративному судочинстві таким документом є ухвала про призначення експертизи,стосовно ч. 1 ст. 85 Кодексу адміністративного судочинства України -додаткової експертизи. Щодо строків проведення такої експертизи, то вони передбачені п. 8 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз від 8 жовтня 1998 р. У разі призначення додаткової експертизи, крім матеріалів, зазначених у п. 17 цієї Інструкції, експертові надсилаються також висновки попередніх експертиз з усіма додатками (фотознімками, порівняльними зразками тощо), а також додаткові матеріали, що стосуються предмета експертизи, які були зібрані після надання первинного висновку.

В ухвалі адміністративного суду про призначення додаткової експертизи мають зазначатися мотиви й підстави їх призначення.

Висновок такої експертизи складається у письмовій формі і призначається тому самому експерту або іншому експерту (експертам).

Отже, додаткова експертиза може бути призначена, якщо суд ви­знав висновок експерта неясним або неповним, у зв'язку з чим суд повинен внести ухвалу про призначення додаткової експертизи для роз'яснення додаткових питань, пов'язаних з попереднім експертним дослідженням. Ця ухвала може бути винесена на задоволення клопотань учасників адміністративного судочинства або за ініціативою суду. Відповідно до ст. 133 Кодексу адміністративного судочинства України клопотання осіб, які беруть участь у справі, вирішуються судом негайно після того, як буде заслухана думка інших присутніх у судовому засіданні осіб, які беруть участь у справі, про що виноситься ухвала. Ухвала суду про відмову в задоволенні клопотання не перешкоджає повторному його заявленню протягом судового розгляду справи. Тому особи, які беруть участь у справі, можуть висунути своє клопотання про додаткову або повторну експертизу на будь-якій стадії судочинства.

2. Відповідно до ч. 2 ст. 85 Кодексу адміністративного судочинства України якщо висновок експерта буде визначено необґрунтованим або таким, що суперечить іншим матеріалам справи або викликає сумніви в його правильності, судом може бути призначена повторна експертиза, яка доручається іншому експертові (експертам).

На відміну від додаткової експертизи, яка призначається у випадку неясності або неповноти висновку експерта, повторна експертиза призначається тоді, коли висновок експерта буде визнано необґрунто­ваним, або таким, що суперечить іншим матеріалам справи, або викликає сумніви в його правильності. Повторна експертиза дору­чається іншому експерту ніж той, що робив попередню.

Для проведення повторної експертизи є передбачений законом процесуальний документ. В адміністративному судочинстві таким документом є ухвала суду. Відповідно до п. 18 Інструкції в разі призначення повторної експертизи, крім матеріалів, зазначених у п. 17 цієї Інструкції, експертові надсилаються також висновки поперед­ніх експертиз з усіма додатками (фотознімками, порівняльними зразками тощо), а також додаткові матеріали, що стосуються предмета експертизи, які були зібрані після надання первинного висновку.

В ухвалі адміністративного суду про призначення повторної експертизи зазначаються мотиви й підстави їх призначення.

Відповідно до п. 33 Інструкції під час проведення повторної експертизи у вступній частині висновку експертизи зазначаються відомості про первинні (попередні експертизи: прізвища, ініціали експертів, назва експертної установи чи місце роботи експертів, номер і дата висновку експертизи, висновки досліджень попередніх експертиз із питань, які були поставлені перед експертом на повторне вирішення, а також мотиви призначення повторної експертизи, які зазначені в ухвалі суду про її призначення).

У досліджувальній частині висновку повторної експертизи зазначаються причини розбіжностей з результатами попередніх експертиз, якщо такі розбіжності були наявні.

На повторні експертизи складаються контрольні картки, які надсилаються установі, в якій виконувалися попередні експертизи, та до Міністерства юстиції України, Один примірник картки залишається в експертній установі. Якщо висновки повторних і попередніх експертиз не збігаються, то до установи (служби), в якій виконувались попередня експертиза, надсилається також примірник висновку повторної експертизи з усіма додатками.