Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАС - коментар - 2008 Матвійчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Стаття 97, Визначення розміру судових витрат

Сб, 02/07/2009 - 23:12 — Консультант

 

1. Суд за клопотанням однієї зі сторін визначає грошовий

        розмір судових витрат, які повинні бути їй компенсовані.

1. Відповідно до ст. 97 Кодексу адміністративного судочинства України суд за клопотанням однієї зі сторін визначає обсяг судових витрат, які повинні бути їй компенсовані. Це означає, що ст. 97 Кодексу адміністративного судочинства України закріплює право сторони на допомогу суду під час визначення обсягу судових витрат, які мають бути їй компенсовані, а на суд покладає обов'язок надати правову допомогу стороні, яка до нього звернулася з клопотанням визначити обсяг судових витрат, які повинні їй бути компенсовані.

Стаття 98. Рішення щодо судових витрат

Сб, 02/07/2009 - 23:16 — Консультант

 

   1. Суд вирішує питання щодо судових витрат у постанові

суду або ухвалою.

   2. Особи, які беруть участь у справі, свідки, експерти,

спеціалісти,перекладачі можуть оскаржити судове

рішення щодо судових витрат,якщо це стосується їхніх

інтересів.

1. Відповідно до ч. 1 ст. 98 Кодексу адміністративного судочинства України суд вирішує питання щодо судових витрат у постанові суду або ухвалою. Це означає, що в деяких випадках питання щодо судових витрат має вирішуватися ухвалою суду, а в інших - постановою суду.

Стосовно першого випадку, коли таке рішення має вирішуватися ухвалою суду. Так, ч. 1 ст. 88 Кодексу адміністративного судочинства України зазначається, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити обсяг належних до оплати судових витрат чи звільнити від їхньої оплати повністю або частково чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк. Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 89 Кодексу адміністративного судочинства України судовий збір, сплачений у більшому обсязі, ніж висловлено законом, повертається ухвалою суду за клопотанням особи, яка його сплатила. Також судовий збір повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, ухвалою суду в разі повернення позовної заяви, заяви за нововиявленими обставинами або скарги, відмови у відкритті провадження у справі, а також залишення позовної заяви, заяви за нововиявленими обставинами або скарги без розгляду (крім випадку, якщо такі заяви залишено без розгляду внаслідок повторного неприбуття позивача або за його клопотанням).

Стосовно другого випадку, коли таке рішення має ухвалюватися постановою адміністративного суду. Так, ст. 90 Кодексу адміністра­тивного судочинства України закріплено, що витрати, пов'язані з оплатою допомоги адвоката або іншого фахівця в галузі права у разі звільнення сторони від оплати такої допомоги постановою суду, покладаються на Державний бюджет України. Також стороні, на користь якої ухвалено судове рішення і яка не є суб'єктом владних повноважень та її представнику сплачуються іншою стороною добові, компенсація за втрачений заробіток чи відрив від звичайних занять на підставі постанови суду (ч. 2 ст. 91 Кодексу адміністративного судочинства України). Крім того, згідно зі ст. 92 Кодексу адміністра­тивного судочинства України витрати, пов'язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведення судових експертиз випла­чуються (або компенсуються) за постановою відповідного адміністра­тивного суду. Це також стосується й витрат, пов'язаних з проведенням огляду доказів на місці та вчинення інших дій, необхідних для розгляду справи (ст. 93 Кодексу адміністративного судочинства України). Такий самий порядок поділу судових витрат (ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України) тощо.

Отже, суд вирішує питання щодо судових витрат у постанові суду або ухвалою. Не лише особам, які беруть участь у справі, а й іншим зацікавленим щодо судових витрат особам надано право на оскарження судового рішення у частині судових витрат, якщо це стосується їхніх інтересів.

2. Відповідно до ч. 2 ст. 98 Кодексу адміністративного судочинства України особи, які беруть участь у справі, свідки, експерти, спеці­алісти, перекладачі можуть оскаржити судове рішення щодо судових витрат, якщо це стосується їхніх інтересів. Це означає, що особи, які беруть участь у справі, зокрема сторони, треті особи, їх представники, а також свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі згідно з чинним законодавством можуть оскаржити ухвали і постанови щодо судових витрат, якщо це стосується лише їхніх інтересів, а не інших осіб.