Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Залежно від обсягу наведеної інформації звіти можуть бути представлені у повній та стислій формі, а також у формі листа, що містить резюме оцінки. При цьому складений в будь-якій формі звіт повинен бути чітким і зрозумілим, не допускати неоднозначного тлумачення або вводити в оману.

Форми звітів про оцінку

Повний звіт

містить детальні вихідні дані, розгорнуті судження і висновки

Стислий звіт

інформація надається у формі спеціально розроблених таблиць та бланків

Звіт - лист

містить лише загальні характеристики об’єкту та значення отриманої вартості

Як правило, оцінювач складає повний звіт, що включає докладні дані, на яких грунтується оцінка, і міркування, що лежать в основі висновків. Це найпоширеніша і основна форма документування результатів ощнки.

Проте при ощнці великої кількості типових об’єктів (квартир, садиб, гаражів, дач, садових ділянок та будинків тощо) вдаються до форми стислого звіту, що представляється, як правило, у вигляді спеціально розроблених бланків і таблиць.

При цьому і повний, і стислий звіти повинні мати однаковий стугпнь достовірності, розрізняючись лише обсягом описової інформації

Стисла форма звіту використовується оцінювачами також при актуалізації раніше виконаної ощнки (за умови, що істотних змін в положенні об’єкту на ринку і стану ринкової ситуації' не відбулося), і при стислому викладі повного звіту. В цьому випадку стислий звіт повинен мати посилання на виконаний в повному обсязі звіт, а також містити додаткові відомості про зібрані і використані під час доопрацювання (актуалізації) ощнки вихідні дані та іншу інформацію про об’єкт оцінки, які можуть вплинути на достовірність та об’єктивність ощнки майна, проведеної на нову дату.

Звіт у формі листа містить загальні характеристики об’єкту ощнки і значення одержаної в результаті аналізу вартості. При цьому обов’язково указується характер наведеного результату, чи є він попереднім або остаточним. В останньому випадку лист містить посилання на виконаний звіт (повний або стислий) про оцінку.

Застосовність звітів у формі листа достатньо обмежена - вони використовуються тільки у разі відповідних запитів клієнта для оперативного ухвалення їм рішень з питань нерухомості, що оціїпоється, і не можуть