Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Розділ 2. Визначення та класифікація нерухомого майна

Результативність будь-якої оцінки залежить, передусім, від правильної ідентифікації її об’єкту. Не з'ясувавши сутність об’єкту, завжди буде існувати небезпека припустити помилки в способі визначення вартості і, як наслідок, одержати її неадекватне значення. Тому в цьому розділі основну увагу приділено особливостям нерухомого майна як об’єкту оцінки. В ньому наводиться розгорнене визначення понять «нерухомість», «нерухома власність» і «нерухоме майно», розглядаються матеріальні і нематеріальні складові нерухомості і можливі класифікації нерухомого майна як об’єкту оцінки.

  1. Особливості нерухомого майна як об'єкту оцінки

Для об’єктів нерухомості родовою ознакою, що вцціляє k серед ІЇШІИХ об’єктів, є безпосередній зв’язок із землею. Причому і сама земля як ділянка, і все що з нею нерозривний зв’язано, будь то природні предмети або створені людиною, розташовані на землі та/або під (над) землею, будуть нерухомістю.

На відміну від інших об’єктів оцінки нерухомості властиві постійність місце розташування, довговічність і відносна обмеженість землі як ресурсу.

Відповідно до Міжнародних стандартів оціїжи нерухомість - це «земля і всі речі, що є природною складовою землі, наприклад, дерева і мінерали, так само і всі речі, що приєднані до неї людьми, наприклад, споруди і поліпшення. Все обладнання, що постійно приєднане до будівель, таке як каналізація, системи опалювання, охолоджування і електропостачання, і вбудоване устаткування, таке як підйомники, або ліфти, також є складовою нерухомості»3

Наведене визначення відображає трактування нерухомості, що застосовується в цивільному законодавстві багатьох країн світу, у тому числі і країн СНД, де під нерухомістю розуміїоть земельні ділянки, а також об’єкти, розміщені на земельній ділянці, переміїцення яких є неможливим без 'їх знецінення і зміни їх призначення.

3 Real Property Valuation (Revised 2007). International Valuation Guidance Note No.1 //International

Valuation Standards. Eighth Edition. 2007. IVSC, 2007, para 3.8.

Цивільний 1 До нерухомих речей належать земельні ділянки,

кодекс і ділянки надр, відособлені водні об’єкти і все, що

Республіки 1 мідно зв’язане із землею, тобто об’єкти, переміщення

Азербайджан 1 яких без несумірного збитку їх призначенню

(28.12.99) І неможливе, у тому числі ліси, багаторічні

Стаття 135.4 1 насадження, будівлі, споруди.

Цивільний кодекс Республіки Беларусь (07.12.98) Стаття 130

До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, ділянки надр, відособлені водні об’єкти і все, що міцно зв’язане із землею, тобто об'єкти, переміщення яких без несумірного збитку їх призначенню неможливе, у тому числі ліси, багаторічні насадження, будівлі, споруди.

Цивільний Щ Нерухомим майном вважаються земельні ділянки,

кодекс 1 ділянки надр, відособлені водні об’єкти, ліси,

Республіки 1 багаторічні насадження, підземні і наземні будівлі,

Вірменія І споруди та інше міцно зв’язане із землею майно,

(17.06.98) тобто об’єкти, відокремлення яких від землі

Стаття 134 J неможливо без нанесення збитку цьому майну або

земельній ділянці чи без змін, припинення їх призначення або подальшого використання за цільовим призначенням.

Цивільний кодекс Грузії (26.06.97) Стаття 149

І

До нерухомих речей належать земельна ділянка, існуючі на ній копалини, рослини, що ростуть на землі, а також будівлі і споруди, що міцно закріплені на землі.

Цивільний кодекс Республіки Казахстан (27.12.94) Стаття 117

;

ш

і вс

До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, ділянки надр, відособлені водні об’єкти і все, що міцно зв’язане із землею, тобто об’єкти, переміщення яких без несумірного збитку їх призначенню неможливе.