Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

• за типом прав в майні - для різних видів прав на нерухомість існують різні ринки. Ці права можуть відрізнятися за повнотою правомочносте!!, тривалістю, кількістю суб’єктів тощо.

Ринок нерухомості персоніфікований, оскільки на відміну від більшості ринків, на яких дія окремого продавця або покупця має мізерно малий вплив на ринок у цілому, але взаємодія всіх учасників ринку, узятих разом, викликає зміну попиту, пропозиції і ціни, на ринках нерухомості навіть один покупець може істотно вплинути на ціну.

Вузьколокалізований

кожний об’єкт має унікальні характеристики

РИНОК

НЕРУХОМОСТІ

Сегментований

має численні підстави для диференціації попиту

Персоніфікований

окремий покупець може суттєво впливати на ціну

Рис. 6.1. Відмінні риси ринку нерухомості

Ринок нерухомості зазнає впливу багатьох зовнішніх факторів, таких як політична та соціально-економічна ситуація в країні, стан регіональної економіки; соціальна та демографічна структура населення, кредитна та податкова політика, довкілля, обмеження щодо використання землі, що також є проявом високої стратифікованості ринку нерухомості.

Таким чином, визначення найбільш ймовірної ціни, що може бути сплачена за об’єкт нерухомого майна, потребує чіткої ідентифікації ринку, на якому оцінюваний об’єкт конкурує з подібними до нього об’єктами.

Конкретний ринок нерухомості визначають: