Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Розділ 1.

ОЦІНКА НЕРУХОМОСТІ ЯК ВИД ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Цей розділ слугує своєрідним вступом до професії. В ньому будуть розглянуті питання призначення і функції оцінки нерухомості, передумови її формування в самостійний вид діяльності. Велику увагу буде приділено правовим засадам проведення оцінки і здійснення професійної оціночної діяльності, обов’язкам і правам оцінювача, а також ролі і інструментам державного та громадського регулювання у цій галузі. Особливе місце в розділі відводиться стандартам оцінки і нормам професійної діяльності як основоположним документам для кожного оцінювача.

1.1. Призначення і функції оцінки нерухомості.

Людина живе в світі речей, які вона використовує в побуті, в роботі або під час відпочинку. Одні з них споживають як сировину або їжу, інші - слугують різними видами знарядь, треті - формують необхідне для життєдіяльності людини середовище. Проте, незалежно від способів застосування цих речей, усі вони є об’єктом її оцінки.

Оцінка дозволяє встановити ступінь корисності, цінності тієї чи іншої речі. Не визначивши своє ставлення до речі, людині складно побудувати відносини з іншими людьми. Фактично на оцінюванні базуються всі сфери людських взаємостосунків - мораль, політика, культура, економіка, - а сама оцінка перетворилася на самодостатній процес, спрямований на формування норм поведінки та прийняття рішень.

Система оцінок забезпечує нормальний і сталий розвиток суспільства. Особливу роль оцінка відіграє в економічному житті, де для людей дуже важливим є процес оцінювання благ, в яких вони мають потребу.

Виняткове місце серед цих благ займає земля. Як складова природи, земля надає основу для життєдіяльності людей, забезпечуючи їх необхідними ресурсами і створюючи просторовий базис для економічної і соціальної діяльності.

Одночасно земля разом з робочою силою, капіталом і підприємницькою ініціативою виступає джерелом доходу і об’єктом власності, стосовно якого

формується ціла низка майнових відносин, пов’язаних з його володінням, користуванням і розпорядженням.

У тій чи іншій мірі правомочності щодо землі розповсюджуються й на всі об’єкти, які з нею нерозривно зв’язані, що дозволяє говорити про специфічний, нерухомий, вид майна, яке відрізняє:

  • стаціонарність, тобто неможливість його переміщення без знецінення і втрати споживних властивостей;

  • матеріальність, тобто його існування в натурально-речовій і вартісній формах;

  • довговічність, тобто порівнянність строку його існування і використання з тривалістю життя одного і навіть декількох поколінь людей.

Ці риси нерухомого майна дозволяють розглядати його як одну з найважливіших складових реального багатства не тільки для окремої людини, а й для держави і суспільства в цілому.

Нерухомість може використовуватися для задоволення насущних потреб людини і його діяльності; вона є привабливою для інвестування з метою отримання доходу і може служити надійним засобом забезпечення кредиту. Проте одного розуміння, що нерухомість має велику цінність недостатньо. Для того, щоб розумно розпорядитися цим багатством його власнику - громадянину, підприємству, територіальній громаді або державі, - необхідно знати за яку суму грошей можна продати або надати в оренду об’єкт нерухомості, або використати його як заставу.

Саме з цією метою і проводять оцінку, спрямовану на визначення вартості нерухомого майна, тобто тієї суми грошей, за яку може відбутися зміна власника, умов власності або умов використання власності. Оцінка вартості сьогодні стала невід’ємним елементом при укладанні цивільно-правових угод, ухваленні інвестиційних рішень, при управлінні територією і територіальному плануванні. Крім того, оцінку в обов’язковому порядку використовують для цілей оподаткування і бухгалтерського обліку об’єктів нерухомості.

Отже, оцінку нерухомості відрізняє розмаїття функцій її використання та цілей, для яких вона проводиться і які пов’язані з потребою суспільства в економічному регулюванні майнових відносин.

Потреба в знанні про вартість і зростаючий попит на це знання з боку суспільства привели до того, що оцінка нерухомості поступово сформувалася в самостійний вид професійної діяльності. Цьому також сприяла і недосконалість ринку, на якому здійснюються операції стосовно нерухомості.

Формування цін на нерухомість завжди відбувається в умовах відносної нерівноваги попиту і пропозиції, обмеженої кількості продавців і покупців, а головне, під впливом безлічі конкретних і цілком визначених чинників, що на них впливають. Загалом, купівля-продаж нерухомості більш складний процес, ніж купівля-продаж звичайного товару. Вона передбачає юридичне оформлення угоди, укладення договору і державну реєстрацію. Крім того, умови цієї угоди регулюються не тільки намірами сторін, а й законами держави щодо землекористування, містобудування і охорони навколишнього середовища.

Мета оцінки нерухомосіі

Визначення різних видів вартостей залежно від потреб суспільства і необхідності економічного регулювання майнових відносин:

  • при оподаткуванні;

  • при бухгалтера»кому обліку:

  • при укладанні цивільно-правових угод:

  • при інвестиційній та девелоперській діяльності

  • при управлінні територією та територіальному плануванні.

Усе це зумовлює необхідність присутності на ринку нерухомості фахівців з оцінки - оцінювачів, - діяльність яких спрямована на визначення адекватної стану ринку вартості. Особливо гостро така потреба виникає в умовах ринків, що зароджуються або які є пригніченими, як це мало місце у світі при формуванні товарно-грошових відносин у сфері землекористування, або в США в період депресії 30-х років чи в країнах СНД в період масової приватизації.

Вважається, що становлення оцінки нерухомості як професії відбулося в середині XIX століття у Великій Британії. Цьому сприяло розширення іпотечного кредитування та впровадженням адвалерного оподаткування нерухомості, що потребувало знання про її вартість. Саме тоді у 1834 було створене перше товариство оцінювачів, зусиллями якого у 1846 оцінка була визнана професійною діяльністю. Знаковою подією, що вплинуло на подальший розвиток інституалізації оцінки у світі, стало підписання королевою Вікторією у 1861 хартії професійним сюрвейєрам на право саморегулювання професії, відповідно до якої був створений Королівський інститут чартерних сюрвейєрів.

Майже одночасно починає відбуватися професіоналізація оціночної діяльності і в Російській імперії, де з 1861 по 1888 відбувається перехід від подушного до поземельного оподаткування, що мало на меті створення економічної бази місцевого самоврядування, а також розвиток системи кредитування під заставу нерухомості.

Таким чином, розвиток оцінки нерухомості як виду діяльності зумовлений існуючим попитом на її специфічний продукт - знання про вартість. З метою його продукування оцінювач, аналізуючи ринок нерухомості, синтезує інформацію про природу, населення, господарство і перетворює її в інший вид інформації - висновок про вартість об’єкта нерухомого майна.

При цьому головними питаннями для оцінювача є: