Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

  • доступу на об’єкт, що оцінюється, і до документації та іншої інформації, що необхідна або має істотне значення для визначення об’єктивної вартості;

  • отримувати від замовника роз’яснення і додаткові відомості, включаючи конфіденційну інформацію, необхідні для проведення оцінки і складання звіту про ощнку, а у разі потреби затребувати необхідну інформацію у третіх осіб;

  • відмовитися від проведення оцінки майна у разі виникнення обставин, які перешкоджають проведенню об’єктивної опінки, у тому числі будь- яких форм примусу;

  • страхувати свою цивільну відповідальність, пов’язану з професійною оціночною діяльністю, забезпечуючи тим самим захист своїх інтересів і інтересів споживачів його послуг;

  • самостійно визначати підходи і методи оцінки;

  • залучати у разі потреби до участі в проведенні оцінки інших оцінювачів або інших фахівців.

Натомість оцінювач зобов ’язаний:

  • забезпечити об’єктивність оцінки і, у разі потреби, сповістити замовника про неможливість проведення об’єктивної оцінки у зв’язку з виникненням обставин, які цьому перешкоджають;

  • надавати замовнику інформаціїо про нормативно-правові акти, що регулюють оціночну діяльність, про стандарти ощнки, про наявність дозвільних документів на здійснення оціночної діяльності, а при необхідності роз’яснювати сутність і зміст підходів та методів, що використовуються при оцінці;

  • гарантувати конфіденційність отриманої інформації'.

Таким чином, професійна оціночна діяльність полягає в організаційному, методичному і практичному забезпеченні проведення ощнки, що вимагає відповідної кваліфікації, уміїїня і досвіду.

  1. Державне та громадське регулювання оцінки.

Незалежність оцінки не виключає державного і громадського регулювання оціночної діяльності. Навпаки, держава і громадські об’єднання ощнювачів повинні бути зацікавлені в існуванні і розвитку інституту незалежної оцінки.

Суть державного і громадського регулювання полягає в забезпеченні формування і розвитку інфраструктури ощнки, об’єктивності і законності оцінок, що проводяться, і створенні конкурентного середовища у сфері оціночної діяльності.

Основною задачею держави є створення правових основ здійснення оціночної діяльності і захист іїтгересів ощнювачів і споживачів їх послуг.

Іноді держава бере на себе контрольні функції' щодо дотримання єдності нормативно-правового і організаційного забезпечення оцінки майна; стандартів професійної підготовки оцінювачів і законодавства суб’єктами оціночної діяльності під час проведення оцінки і при використанні її результатів.

Інструментами державного регулювання можуть виступати:

  • видача кваліфікаційних свідоцтв;

  • ліцензування (сертифікація) оціночної діяльності;

  • ведення державного реєстру осіб, що здійснюють оціночну діяльність;

  • визнання статусу саморегулівних організацій оцінювачів.

Громадське регулювання оціночної діяльності здійснюється саморегулівними організаціями оцінювачів.

Саморегулівні оргапішиїі оцінювачів - цс загальнонаціональні

некомерційні організації, що об’єднують професійних оцінювачів, які визнають прийняті даною організацією внутрішні стандарти і норми професійної оціночної діяльності.

Саморегулівні організації беруть на себе контрольні функції за дотриманням її членами чинного законодавства, вимог стандартів і інших нормативно- методичних документів щодо професійного рівня і етики оцінювачів. Як правило, ці організації' мають встановлену процедуру внутрішньої сертифікації' своїх членів, а також порядок рецензування виконаних ними звітів з метою контролю якості оцінок, що проводяться.

Крім того, саморегулівні організації' беруть участь у вдосконаленні і розвитку методології ощнки, популяризації позитивного досвіду, професійній ПІДГОТОВЦІ оцінювачів, а також в розробці нормативно-правових актів з оціїжи майна і в забезпеченні захисту своїх членів при виникненні суперечок, пов’язаних з оцінкою майна.

Слід зауважити, що у різних країнах внаслідок їх історичного розвитку значення державного і громадського регулювання оціночної діяльності буде різнитися. Як правило, в країнах з давніми ринковими традиціями роль держави в регулюванні оціночної діяльності мінімальна і здійснюється на основі цивільного законодавства або законодавства, що регулює види діяльності, де використовуються результати ощнки (міське та регіональне планування, фінанси та кредит тощо). Основну регуляторну функцію в цих країнах виконують національні асоціації' професійних оцінювачів.

Лише в Італії, Іспанії' та Японії існує певне державне регламентування у формі ліцензування. До цього заходу у 1989 також вдався Конгрес США, який прийняв закон про реформування фінансових установ, що запровадив обов’язкове ліцензування (сертифікацію) ощнювачів, які співпрацюють із фінансовими установами.