Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

  1. Витрати на будівництво нерухомості що може замінити повного мірою існуючу, звичайно встановлюють верхню межу вартості за умови, що нове будівництво може бути завершено в розумні строки.

  2. Вартість нерухомості як правило, пов’язана з її конкурентними позиціями серед альтернативного вибору можливостей інвестування, що забезпечує аналогічний рівень чистого доходу.

Принцип очікування пов’язаний з можливістю використовувати об’єкти нерухомого майна протягом тривалого періоду.

Це зумовлює мотивацію покупця орієнтуватися на отримання не сьогоднішніх, а очікуваних у майбутньому вигод матеріального і нематеріального характеру, що виникають від володіння нерухомим майном. При цьому, ціна, яку він сьогодні готовий сплатити за нерухомість за суттю є поточною вартістю прав на отримання цих зисків.

Так само і продавець, визначаючи ціну, яку він готовий сьогодні одержати в обмін на нерухомість, зіставляє її з очікуваним обсягом майбутніх вигод, що ним втрачаються. Отже, реалістична оцінка вартості нерухомості неможлива без скільки-небудь певного уявлення про очікування, що пов’язані з оцінюваним об’єктом.

Очікування - орієнтація на майбутні зиски від володіння нерухомим майном

Це очікування може ґрунтуватися на тенденціях соціально-економічного розвитку, що склалися в регіоні; на ухвалених рішеннях про зміну характеру використання території і забудови безпосереднього оточення; на закономірній зміїгі фаз життєвого циклу самої нерухомості, які рівною мірою можуть підвищити або знизити поточну вартість оцінюваної нерухомості.

Таким чином, принцип описування характеризує точку зору користувача на майбутні вигоди і їх поточну вартість. При цьому, очкування майбутніх вигод пов’язано з ймовірністю зміни їх обсягу і характеру.

  1. Принципи, що пов’язані з природою нерухомості

Нерухомість може оцінюватися не тільки з позиції' споживача, а й девелопера - підприємця, який розвиває її до стану, придатного для подальшого використання. Якщо споживач (власник чи користувач) лише продовжує існуюче використання землі шляхом управліїшя нерухомістю та утримання її в належному стані, то девелопер створює новий об’єкт, що є продуктом поєднання землі, праці, капіталу та підприємницької ініціативи.

Земля - це першооснова для розвитку нерухомого майна. Передбачається, що земля буде певним чином поліпшена і нерухомість буде продана чи надана в оренду.

Факитрі:

Зміст

Продукт

; Нерухомість

! Вартість і-ломос

Праця

Витрати на оплата і підрядних робіт

J Капітал

Вартість коштів

ї Вартість земельних поліпшень

Підприємницька

Прибуток

ініціатива

j Земля

і Рента

: Вартість землі

Оціїповач має зважати на природу цих компонентів (продуктивних чинників), їх взаємозв’язки та їх відношення до нерухомості як цілісного об’єкту з позиції досягнення цим об’єктом на ринку максимальної вартості. Таку залежність відображає продуктивна функція.

Продуктивна функція - це відношення між фізичними складовими нерухомості та максимально можливим обсягом загального доходу, що можна отримати від використання землі за рахунок її поліїпиення:

v0 =f(SL,SB), (4.1)

де Vo загальний обсяг доходу від використання землі, що відповідає вартості нерухомості;

SL кількість землі, що, як правило, вимірюється площею земельної ділянки;

SB кількість поліїшіень, що може бути відображена, наприклад, загальною площею будівлі.

Очевидно, що зміна обсягів однієї складової при незмінності іншої призведе до зміни загального доходу від використання землі. Для оцінки ефективності такої зміни на підставі продуктивної функції розраховують показники середнього продукту для складової, що змінюється.

Середній продукт - це відношення загального доходу від використання землі до обсягу складової нерухомості, що змінюється:

АРВ =V0/SB, при SL = const (4.2)

або

APl=V0/Sl, при SB -const (4.3)

Інакше кажучи, це вартість нерухомості в розрахунку на одиницю площі або землі, або земельних поліпшень. Цей показник відображає продуктивність одиниці змінної складової і не є показником вартості витрат на її придбання чи створення.

Для того, щоб затрати факторів розвитку (кількість ресурсів землі та земельних поліпшень) отримали вартісне вираження, вони мають бути трансформовані у витрати на створення об’єкту нерухомості. Це дозволяє розглядати продуктивну функцію як функцію витрат, що відображає залежність між заданим обсягом доходу з нерухомості та мінімально можливими витратами на землю та земельні поліпшення, необхідними для його отримання:

V0=f(VL,VB), (4.4)

де V0 загальний дохід від використання землі Що відповідає вартості нерухомості;

Vl Витрати на придбання ділянки землі;

VB Витрати на земельні поліпшення.

Очевидно, що кожному рівню сукупних витрат відповідатиме певне співвідношення цін на ці ресурси:

-ASl_AVb/ASb р„ asb avl/asl Pl

де PL вартість 1 кв. м землі;

Рв вартість 1 кв.м поліпшень.

(4.5)

Продуктивна функція - відношення між фізичними складовими нерухомості та максимально можливим обсягом {

загального доходу, що можна отримати від використання землі 1

і

за рахунок її поліплю і іня. j З

З метою визначення адекватності сукупних витрат на придбання землі та її поліпшення загальному доходу, що можна отримати на ринку з нерухомості

ціни на ресурси зіставляють із значення граничного продукту для кожної з складових нерухомості.

Граничний продукт - це зміна за інших рівних умов загального доходу від використання землі при зміні обсягу відповідної складової нерухомості на одиницю:

МРВ =AV0/ ASв, при SL = const (4.6)

або

MPL - AV0 I ASl, при SB = const (4.7)

При ньому, максимальний дохід з нерухомості буде отримано, якщо кожна нова одиниця складових нерухомості матиме ціну, що дорівнює граничному продукту для відповідної складової:

MPL /PL = МРВ /Рв = 1, (4.8)

За цих умов, витрати на придбання землі та її поліпшення покриваються доходом з об’єкту нерухомості і обчислюються як внесок у його вартість:

V0=VL+VB, (4.9)

де V0 загальний дохід від використання землі, що відповідає вартості нерухомості;

VL Виграти на придбання ділянки землі;

V Витрати на земельні поліпшення.

На підставі властивостей продуктивної функції реалізуються основні принципи, що пов’язані з природою нерухомості: принцип пропорційності; принцип залишкової продуктивності; принцип внеску; принцип зростаючої і спадаючої віддачі; принцип економічного розміру; принцип економічного поділу.

Принцип пропорційності полягає в тому, що будь-якому типу нерухомості відповідає оптимальне поєднання компонентів, при якому досягається максимальна вартість землі.

Якщо порушується цей принцип, то з’являється:

«недополіпшена» земельна ділянка, коли нерухомість характеризується недостатнім облаштуванням, наприклад, завелика площа земельної ділянки колишнього дитячого садка, пристосованого під офіс, або навпаки

тереполіпшена» земельна ділянка, коли нерухомість має надмірне облаштування стосовно виду використання земельної ділянки, наприклад, замала автостоянка при великій офісній будівлі.

Диспропорція виникає також тоді, коли обсяг послуг і витрати по іх наданню не адекватні класу нерухомості або її оточенню. За цих умов земля втрачає вартість через неефективне використання.