Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Типовими прикладами спеціалізованої нерухомості є нафтопереробні та хімічні заводи, електростанції, доки, депо, об’єкти спеціалізованого медичного або іншого обслуговування.

До неспеціалізованоїнерухомості відноситься вся решта нерухомості. Інакше кажучи, це - нерухомість, на яку існує стійкий попит (з урахуванням можливої модернізації) і яку звичайно купують, продають або орендують на відкритому ринку для існуючого або альтернативного використання, або для використання як інвестиція чи для розвитку.

Основні класи нерухомості:

• . . . .

спеціалізована

Нерухомість

“7 д

нерухомість, що через свої характеристики рідко, якщо взагалі коли-небудь, продається або надається в оренду на відкритому ринку для продовження існуючого використовування

нсспеціалізована

нерухомість

і нерухомість, за винятком тієї, і що підпадає під визначення і спеціалізованої нерухомості

Для оціїжи важливою є класифікація за позиціонуванням об ’єкгпу на ринку, що зумовлена неоднорідністю попиту і пропозиції. Основними критеріями тут виступатимуть місце розташування; конструктивні та технічні характеристики будівель; рівень інженерного облаштування, організація прибудинкової території, управління і експлуатація об'єктів.

Ґрунтуючись на цих критеріях нерухомість, що представлена на ринку, поділяють на класи, які відповідають певному ціновому діапазону. Ці класи або помічають літерами - А, В, С і т.д., або називають “де люкс”; “преміум”; “бізнес”; “економ”, “соціал” і тому подібне.

І, нарешті, будь-яка нерухомість може бути класифікована за періодами життя: ..

  • на нерухомість, що розвивається (період поліпшення вакантної земельної ділянки від розробки і затвердження проектної документації' до введення об’єкту завершеного будівництвом в експлуатацію);

  • на функціонуючу нерухомість (період до знецінення земельних поліпшень);

  • на нерухомість, що земельні поліпшення якої підлягають лпсвідацІЇ (період звільнення земельної ділянки від знещнених поліїтшень).

Резюме

Нерухомість є достатньо складним об’єктом оцінки. Як матеріальна річ вона об’єднує дві складові - землю і земельні поліпшення, - кожній з яких притаманні унікальні характеристики і різна економічна природа. При цьому & спільними властивостями, що відрізняють нерухомість від інших об’єктів оцінки, будуть постійність місце розташування, довговічність і відносна обмеженість землі як ресурсу.

Як об’єкт власності нерухоме майно описується як множиною прав, так і множиною зобов’язань, які рівною мірою впливають на його корисність. Це зумовлює необхідність оцінки найрізноманітніших інтересів, які учасники ринку мають в нерухомій власності.

Виходячи із способів отримання доходу, нерухоме майно вимагає застосування різних критеріїв його класифікації: за типом використання; за ступенем освоєння; за метою утримання; за характером обороту на ринку; за позиціонуванням на ринку; за періодом життя.

Питання для самостійної роботи

  1. Яка ознака є родовою для всіх об’єктів нерухомості?

  2. Що дозволяє розрізняти рухоме і нерухоме майно?

  3. Дайте визначення земельним поліпшенням.

  4. Яка основна відмінність між фізичними складовими нерухомості?

  5. Що являє собою земельна ділянка як об’єкт нерухомості?

  6. Назвіть основні функції, які виконують межі земельної ділянки.

  7. Розкрийте загальні властивості нерухомості як фізичного об’єкту.

  8. Що таке нерухома власність?

  9. Як можуть поділятися права на нерухомість?

  10. Які правомочності має власник нерухомості?

  11. Назвіть часткові права в нерухомому майні за його фізичними складовими.

  12. У чому полягає основна відміїшість права забудови від права оренди?

  13. В якій формі закон обмежує право власності?

  14. Назвіть основні критерії класифйсації об’єктів нерухомості.

15.3а якою ознакою нерухомості може бути доповнена класифіїсація за типом використання?

  1. Назвіть можливі цілі утримання нерухомості власником?

  2. Дайте визначення спеціалізованої нерухомості.