Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Розділ 18. Документування результатів оцінки

За результатами оцінки складається звіт - основний і підсумковий документ, в якому містяться пояснення, обґрунтовування, припущення, розрахунки, судження і висновки оцінювача. Звіт про оцінку є обов’язковим документом, який повинен скласти оцінювач для підтвердження своєї думки щодо вартості нерухомого майна і який надалі використовуватиметься замовником оцінки або іншими заінтересованими в результатах оцінки особами.

У попередніх розділах, присвячених оціночній діяльності і процесу оцінки, вже висвітлювалися питання про документування результатів оцінки. У рамках цього розділу будуть більш детально розглянуті вимоги до складання звіту, його можливі структура і форма, а також рекомендації з написання окремих розділів звіту.

  1. Загальні вимоги до змісту звіту

Звіт про оцінку є підсумковим документом, в якому знаходять відображення передумови і результати діяльності оцінювача з визначення вартості об’єкту нерухомого майна. У звіті оцінювач розкриває всі істотні моменти в контексті поставленого завдання, наявні припущення і обмеження, необхідні обгрунтовування і розрахунки, свої думки і остаточний висновок щодо вартості об’єкту оцінки.

Фактично, вміст звіту є основним аргументом на користь вірогідності отриманого результату. Тому порядок, зміст і процедура складання звіту про оцінку виступають предметом регламентації національних і міжнародних стандартів оцінки, норм професійної діяльності оцінювачів, а в окремих країнах і законодавства щодо регулювання оціночної діяльності.

Враховуючи значущість звіту в оціночній діяльності, до Міжнародних стандартів оцінки був включений спеціальний стандарт - «Складання звіту про оцінку»41, який встановлює чіткі вимоги до цього документа.

Згідно зазначеного Стандарту звіт про оцінку повинен містити ясний і точний опис рамок завдання, мету і передбачуване використання оцінки, пояснювати

41 Вперше цей Стандарт було включено до шостого видання МСО - Standard З International Valuation Standards. Valuation Reporting // International Valuation Standards. Sixth Edition. 2003. IVSC, London, 2003, p.123-131.

будь-які припущення і обмежувальні умови, які безпосередньо мали вплив на остаточне значення вартості.

Звіт може також включати виклад аналітичних процедур, що використовуються в процесі оцінки. Крім того, щоб уникнути можливих сумнівів в об’єктивності виконаної оцінки, в звіті повинна наводитися відповідна інформація, що підтверджує компетентність і незалежність оцінювача, дотримання ним етичних і професійних норм.

Природно, що стандарти складання звіту в різних країнах мають свої особливості, але повсюдно до звіту висуваються вимоги, щоб висловлені в ньому результати оцінки мали чіткий, об’єктивний, адекватний характер, а сам звіт був викладений в зрозумілому і зручному виді, не допускав би неоднозначного тлумачення і не вводив би в оману.

Таким чином, загальноприйнятими вимогами до змісту звіту є:

  • чіткий і точний опис рамок завдання, цілі і передбачуване використання оцінки;

  • розкриття всіх припущень і обмежень, що безпосередньо стосуються виконаної оцінки, та їх вплив на вартість;

  • опис умов, в яких були сформовані судження і висновки оцінювача;

  • відображення будь-якого, прямого або непрямого, персонального чи корпоративного зв’язку з майном, що оцінюється або його власниками, яка могла б привести до потенційного конфлікту інтересів;

  • посилання на наявні відступи від стандартів оцінки;

  • обмеження на публікацію оцінки або висновків з неї без згоди оцінювача, з метою забезпечення контролю за формою і умовами, за яких результати його роботи стають публічними.

У Кодексі поведінки Міжнародних стандартів оцінки42 наводиться мінімальний обсяг відомостей, що мають бути представлені у звіті:

  • назва об’єкту оцінки, найменування оцінювача і дата звіту;

  • найменування замовника оцінки;

  • завдання, мета, функція і дата оцінки;

  • база оцінки, у тому числі вцд вартості та її визначення;

  • ідентифікація об’єкту оцінки і пов’язаних з ним прав;

  • дата, характер і масштаб обстежень;

  • будь-які припущення і обмежуючі умови;

  • інформація щодо використання Міжнародних Стандартів Оцінки;

  • професійна кваліфікація і підпис оцінювача;

  • копії кваліфікаційних документів оцінювача і дозвільних документів на проведення оціїючної діяльності.

42

Міжнародні стандарти оцінки. Восьме видання, 2007 - К.: «АртЕк», 2008. - С. 68

До звіту рекомендується також включати завірений підписом оцінювача сертифікат, що підтверджує об’єктивність оцінки, фіксованість (незалежність від результатів оцінки) професійного гонорару чи будь-якої іншої компенсації.

Звіт може також містити додаткові відомості, що є важливими для адекватного розуміння результатів, суджень і висновків оцінювача. У будь- якому випадку, зміст звіту повинен відповідати специфіці оцінюваного об’єкту і носити доказовий характер.

Звіт про оцінку майна є документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб’єктом оціночної діяльності - суб’єктом господарювання відповідно до договору. Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється печаткою та підписом керівника суб’єкта оціночної діяльності.

Cm. 12 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність»

Зокрема, Національний стандарт № 1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав» передбачає включення до звіту:

  • опис та аналіз зібраних і використаних вихідних даних та іншої інформації під час проведення оцінки;

  • висновки щодо аналізу існуючого використання та найбільш ефективного використання об’єкта оцінки;

  • виклад змісту застосованих методичних підходів, методів та оціночних процедур, а також відповідних розрахунків, за допомогою яких підготовлено висновок про вартість майна;

  • перелік нормативно-правових актів, відповідно до яких проводиться оцінка; а у разі потреби -

  • строк дії звіту та висновку про вартість майна відповідно до вимог законодавства

  • Форма і структура звіту про оцінку

Обсяг та зміст звіту залежатиме від характеру та ступеню складності завдання на оцінку, типу оцінюваного нерухомого майна, вимог користувача чи законодавства.