Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Як тільки таке рівняння побудовано, воно може бути використано для визначення вартості як проданих, так і не проданих (але подібних) об’єктів нерухомості.

Отже, ринковий підхід характеризує прозорість та статистична обгрунтованість, що рівною мірою дозволяє аналізувати окремі угоди та тенденції на ринку в цілому і, тим самим, забезпечує достовірність і доказовість результатів оцінки. Тому його прагнуть використовувати навіть тоді, коли даних явно недостатньо, щоб окреслити діапазон, до якого належить значення вартості об’єкту, що оцінюється. Єдиним випадком, що обмежує застосування ринкового підходу є спеціалізований характер нерухомості, через який така нерухомість рідко або зовсім не продається на ринку.

  1. Дохідний підхід

Використання методів порівняльного (ринкового) підходу передбачає наявність в ринковому обігу повного права на нерухомість. Проте, значна частина операцій на ринку пов’язана з частковими правами на нерухомість, зокрема з правом оренди. Тобто власник нерухомого майна може одержати дохід не тільки від продажу цього майна, а й від надання його в оренду. Це приваблює тих, хто хоче інвестувати капітал у нерухомість та мати віддачу на вкладений капітал у виді доходів від орендних платежів, і для яких ринок нерухомості - засіб реалізації таких інвестиційних можливостей.

Дохідний підхід дає уявлення про вартість шляхом конвертації майбутніх грошових потоків в єдину поточну капітальну вартість. Такий процес конвертації має назву капіталізації.

Оцінювання вартості за ним підходом відбувається у два етапи: спочатку визначають дохід, що об’єкт нерухомого майна генеруватиме протягом строку корисного використання, а потім цей дохід капіталізують у поточну вартість.

Основним джерелом доходу з нерухомості виступає орендна плата - плата, яку отримує власник об’єкту нерухомого майна за надання цього об’єкту у володіння та користування іншій особі. Навіть, якщо нерухомість використовується самим власником, дохід з неї можна представити як економію завдяки відсутності орендної плати, розмір якої визначають, виходячи з рівня ринкових орендних ставок за подібні об’єкти.

Якщо ж будівля підходить тільки для певного виду комерційної діяльності, наприклад, готелі, пансіонати, театри, кінотеатри, автозаправні станції, бари, ресторани і т.п., дохід з такої нерухомості часто пов’язаний з фактичними або потенційними грошовими потоками, які можуть бути отримані від комерційної діяльності, що здійснюється на подібних об’єктах.

У випадку, коли основним аргументом, що визначає цінність нерухомого майна, є дохід від орендних платежів, пріоритет при його оцінці належить інвестиційному методу, що є базовим методом дохідного підходу.

За інвестиційним методом вартість визначається на основі капіталізації доходу від оренди нерухомості. Тому застосування цього методу починається зі збору і систематизації даних про ринкові орендні платежі та операційні витрати

на утримання і експлуатацію подібних об’єктів нерухомого майна, необхідних для визначення чистого доходу, що підлягає капіталізації.

У випадку, коли основним аргументом, що визначає цінність нерухомого майна, є його комерційний потенціал, застосовують метод зисків («метод прибутків»).

За методом зисків вартість визначається на основі капіталізації тієї частини доходу від комерційної діяльності, що потенційно може бути сплачена суб’єктом цієї діяльності за оренду нерухомості без ущемлення свої інтересів. Тому застосування цього методу також передбачає збір та систематизацію ринкових даних про доходи та витрати, пов’язані зі здійсненням комерційної діяльності на подібних об’єктах нерухомості.

Для приведення очікуваних доходів з нерухомості в її поточну вартість в обох методах дохідного підходу використовують пряму капіталізацію, коли потік доходу не обмежений у часі, або непряму капіталізацію, коли потік доходу очікується отримувати протягом певного часу.

Пряма капіталізація встановлює зв’язок доходу за перший рік після дати оцінки з вартістю нерухомого майна за допомогою:

дохідних (рентних) мультиплікаторів, що відображають відношення між ціною продажу і доходом;

ставок капіталізації, що відображають відношення між доходом і ціною продажу.

їх значення встановлюють на основі зіставлення ринкових даних про орендні платежі і ціни продажу подібної нерухомості, що дозволяє встановити рівень дохідності певного типу нерухомості в конкретному місці

Отже, для визначення поточної вартості шляхом прямої капіталізації достатньо очікуваний дохід або помножити на мультиплікатор, або поділити на ставку капіталізації:

V0=I0xNOIM = I0/R0, (Ю.З)

Де V0 капітальна вартість об’єкту нерухомого майна;

І0 дохід з нерухомості, як правило чистий операційний дохід;

NOIM рентний мультиплікатор чистого операційного доходу;

R0 ставка капіталізації.

Непряма капіталізація встановлює зв’язок доходів від надання нерухомості в оренду за кожний ріїс періоду оренди та від реверсії (можливого продажу об’єкта) по закіїиенню строку оренди з вартістю нерухомого майна за допомогою ставки дисконтування, що відповідає нормі віддачі від загальної іїтвестиції в нерухомість.

Зважаючи, що ці доходи рознесені у часі, для приведення їх до дати огцнки застосовують техніїсу дисконтування грошових потоків.

Дисконтування грошових потоків - це процес перерахунку чистого доходу за певний майбутній період до поточних значень за допомогою фактора поточної