Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Перегородки - огороджувальні елементи, які поділяють внутрішній простір будівлі в межах одного поверху на окремі приміщення. їх зводять з великорозмірних елементів або мілко штучних (гіпсових плит, керамічних та інших порожнистих каменів, цегли, інших матеріалів). В старих будівлях досить часто зустрічаються дерев’яні перегородки.

Дах - важлива частина будинку, призначена для ефективного захисту всієї споруди від всіляких атмосферних явищ: дощу, снігу, сонця, вітру,

температурних перепадів.

Основними складовими частинами даху є: несуча конструкція і багатошарова верхня оболонка - покрівля. Покрівля це водонепроникне покриття будівлі, яку підтримують спеціальні конструкції.

Коли ця підтримуюча конструкція виконана в вигляді кроквяної системи, то дах має горище і називається горищним. Кроквяна система, як правило, виконувалася в дерев’яному варіанті. Але зустрічаються кроквяні системи, які виконані із збірного залізобетону або в металевих конструкціях.

Найвразливішею кроквяною системою є дерев’яна, але при відсутності протікання покрівлі ці системи можуть існувати на протязі багатьох десятиріч.

В тому випадку, коли в якості підтримуючої конструкції виступає горищне перекриття, дах називається суміщеним. Тобто, це пологе безгорищне покриття, в якому дах суміщений з конструкцією горищного перекриття і нижня поверхня є стелею приміщення верхнього поверху. Найчастіше суміщені покриття роблять із залізобетонних елементів Ці дахи знайшли найширше застосування як в цивільному, так і в промисловому будівництві, тому що їх вартість на 10-15% нижча від горищних дахів. В той же час при оцінці об’єктів з суміщеними покриттями треба враховувати ту обставину, що вони мають дуже низьку експлуатаційну надійність і потребують регулярних ремонтів,

Для стоку дощових і талих вод поверхня даху повинна мати ухил. Залежно від ухилу розрізняють скатні і плоскі дахи. Якщо ухил даху більше 1/20 (5%), то дах вважають скатним.

  1. Капітальність будинків

Кожен період будівництва характеризується використанням різних рішень окремих елементів будинків, що відрізнялися по застосовуваних матеріалах, геометричним характеристикам, якості, довговічності і т.п. Рішення окремих елементів будинку, у свою чергу, визначає ефективний термін служби самого будинку, який є критерієм поділу об’єктів по групах капітальності.

Безумовно, що будівля із значним нормативним терміном служби, є більш привабливою для інвестора ніж будівля з меншим терміном служби. В той же час використання більш довговічних конструкцій призводить до збільшення вартості будівництва, що враховується при оцінці використанням коефіцієнтів, які визначають вплив капітальності на вартість будівництва.

В основному на термін служби будинку впливають такі елементи як фундаменти, несучі стіни і перекриття, тому що їхнє відновлення зв'язане з

такими витратами, які в більшості випадків є економічно недоцільними в зіставленні з доходами, які може принести подальша експлуатація будинку.

По діючим у наш час нормативам житлові будинки в залежності від матеріалу стін і перекриттів поділяються на шість груп по капітальності, кожної з якої відповідає свій нормативний термін служби (табл. 8.1).

Таблиця 8.1

Класифікація житлових будинків по капітальності та терміни їхньої служби

і Група Характеристика будинків і їхніх

І капітальності конструктивних е.іемеїпів

  1. і Будинки кам’яні, особливо капітальні стіни] j цегельні, товщиною більш 2,5 цегли, або

j цегельні з залізобетонним або металевим І каркасом, перекриття залізобетонні або І бетонні.

і Будинки великопанельні з залізобетонним 1 перекриттям. II

II [Будинки з цегельними стінами товщиною в j 1,5-2,5 цегли, перекриття залізобетонні,

І бетонні або дерев'яні, великоблочні будинки з j залізобетонними перекриттями.

Термін служби (років)

150

J

j

І

ПІ ~

W“

V

Будинки зі стінами полегшеної кладки з цегли, монолітного шлакобетону, легких

шлакоблоків, черепашнику, перекриття залізобетонні, бетонні або дерев’яні

І Будинки зі стінами змішаного типу, \ дерев’яними, рубленими або брущатими.

^Будинки сирцеві збірно-щитові каркасно- I засипні глинобитні, змішані.

TOO- “ 1

І

І

50

ЗО

VI J Будинки каркасно-комишитові й інші і полегшені.

І

15

Класифікація громадських будинків за капітальністю приймається у відповідності з табл.8.2.

Таблиця 8.2

Класифікація капітальності громадських будівель залежно від матеріалу фундаментів, стін і перекриттів

Група Характеристика будинків і їхніх : Термін служби

капітальності конструктивних елементів (років)

І Каркасні, із залізобетонним або металевим 175

і каркасом, із заповненням каркаса кам’яними! і матеріалами. і

Л KG

илгтмцд і лгипвиі ппиатта та побн-іі ііипі/і пі пиі/Бі ucownyArT!

і

VII

Дерев’яні каркасні, щитові. І

і

25

VIII

Очеретові та інші полегшені будинки. j

15

IX

Намети, павільйони, ларьки й інші полегшенії будинки. j

10

Розподіл виробничих будівель по групах капітальності приведений в табл.

8.3.

Приведені терміни служби житлових, громадських і виробничих будівель є усередненими і для кожної конкретної будівлі залежно від умов її експлуатації можуть відхилятися в ту або іншу сторону.

Кожна із конструкцій будівлі також має свій термін служби. Під терміном служби конструкцій розуміється той час, впродовж якого вони приходять в стан, коли подальша експлуатація стає неможливою, а відновлення - економічно недоцільним. Така інформація іноді потрібна при оцінці об’єкта, коли визначається можливість продовження його експлуатації без виконання ремонту окремих елементів.

З метою визначення терміну служби різних конструктивних елементів, впродовж якого вони можуть виконувати свої функції без проведення ремонту, була проведена статистична обробка даних по їх експлуатації. Це дозволило виявити ті усереднені терміни, які кожен елемент будівлі може ефективно експлуатуватися.

Орієнтуючись на ці терміни можна оцінити міру придатності того або іншого елементу залежно від тривалості його експлуатації.

і Полегшена кладка з

Дерев'яні, брущаті,

Дерев'яні каркасні,

1 усіх видів цегли або з

рублені

щитові самані і

і легких каменів

|

глинобитні

!

1

і

!

і

-

_

j Цегляні або дерев’яні

І

Дерев’яні

Дерев’яні

7 Дерев’яні

] Металеві

Залізобетонні

Дерев’яні конструкції