Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Розділ 5. Процес оцінювання

Способи визначення вартості складають смислове ядро оціночного процесу, але не вичерпують його зміст в повному обсязі. Фактично процес оцінювання починається з моменту з’ясування завдання на виконання роботи і завершується лише після передачі звіту про оцінку замовнику.

Виконання оцінки передбачає здійснення цілого комплексу робіт, склад і зміст яких буде розглянутий в цьому розділі. Як правило, вони чітко регламентовані нормативно-правовими актами з оцінки та/або нормами професійної діяльності оцінювачів.

За послідовністю виконання робіт, процес оцінювання умовно можна розділити на три етапи: підготовчий, власне оціночний та післяоціночний.

  1. Підготовчий етап

Задача підготовчого етапу полягає в попередньому вивченні ситуації й оформленні взаємостосунків із замовником. Йому належить найважливіша роль у процесі оцінки: оцінка має відповідати своєму призначенню, а замовник має розуміти суть та обмеження використання оцінки. На цьому етапі повинні бути встановлені та узгоджені цілі і задачі оцінювання, визначені статус і компетентність оцінювача стосовно певної оціночної ситуації, окреслені можливі конфлікти інтересів, обсяги дослідження, процедури, припущення й обмеження, що застосовуються.

Під час попереднього вивчення ситуації необхідно з’ясувати, що є об’єктом оцінки, для чого вона виконується, і як використовуватимуть її результати. З цією метою звичайно проводять натурне обстеження земельної ділянки та її поліпшень; вивчають необхідні для виконання оцінки документи та матеріалів, що є у замовника, іх відповідність і достатність, а також для виявлення всіх обставин і обмежень, пов’язаних з об’єктом оцінки і використанням її результатів.

На підставі вивчення ситуації оцінювач повинен, з одного боку, переконатися, що сформульована замовником мета і база оцінки відповідає існуючим стандартам, а з іншого, що він володіє достатнім знанням і досвідом, необхідним для якісного виконання поставленого завдання.

Інакше він повинен відмовитися від проведення оцінки або вжити всі необхідні заходи, про які зобов’язаний сповістити замовника:

  • для встановлення обмежуючих умов при проведенні оцінки і з використання її результатів, якщо мета і база оцінки не відповідають стандартам;

  • для професійного виконання роботи, в тому числі й із залученням фахівців з конкретних питань, якщо предмет оцінки виходить за рамки його компетенції.

Крім того, важливо виявити існуючі обставини, які можуть привести до конфлікту інтересів, пов’язаного з наявністю у оцінювача (раніїпе або в даний час) відносин із заіїтгересованими сторонами, а також про його причетність до угоди стосовно нерухомості, що оцінюється. У такому разі він повинен повідомити про це замовника та одержати його згоду на виконання роботи.

Всі істотні моменти, пов’язані з виконанням роботи, фжсуються в завданні на виконання оцінки, зміст якого повинен свідчити про однозначне розуміння ощнювачем і замовником сутності та результатів майбутньої роботи. І хоча завдання затверджується замовником, його конкретний склад і структура визначаються ними спільно, з урахуванням специфіки і особливостей об’єкту оцінки.

За будь-яких обставин у завданні відображають:

  • атрибути замовника і оцінювача;

  • підставу для проведення оціїжи;

  • об’єкт оціїжи (тобто ідентифікують нерухомість, що підлягає оцінці а також майнові права, які необхідно ощнити);

  • мету і дату оцінки;

  • вихідні даигі, склад і строки роботи, що має бути виконана;

  • перелік особливих умов, пов’язаних з проведенням оцінки і з використанням її результатів;

  • форму звіту.

У процесі узгодження завдання конкретизується мета оцінки, встановлюється вид вартості Що має бути визначена, та пов’язані з її застосуванням обмеження.

При виконанні внутрішньої оцінки або визначенні певних, відмінних від ринкової видів вартості в завданні обмовляються особливі умови, обставини і інтереси, пов’язані з об’єктом і клієнтом, що повинні бути враховані в процесі оцінки.

Іноді завдання може містити вимоги, що призведуть до відступу від стандартних процедур виконання оцінки. В цьому випадку робота може здійснюватися лише за умови, що ці вимоги не вплинуть на надійність і достовірність результатів оцінки для означеної мети, а сама оцінка виконуватиметься з відступами, які роз’яснені клієнту і він з ними згоден і підтверджує доцільність дотримання цих вимог.

Треба зазначити, що завдання не тільки носить інструктивний характер для оцінювача, а й є найважливішим аргументом при визначенні повноти і якості виконаної їм роботи. -

При складанні і узгодженні завдання може стати очевидною необхідність залучення інших фахівців, які разом з оцінювачем формують авторську групу. При цьому норми професійної діяльності вимагають офіційної фіксації ролі кожного учасника роботи.

Основні позиції завдання на виконання оцінки

  • найменування і місце розташування земельної ділянки

  • найменування власника або користувача земельної ділянки та інших об’єктів нерухомості

  • загальні відомості про замовника і про оцінювача

  • підстава для проведення оцінювання, де зазначається договір або інший документ, згідно якому виконується робота, а також нормативно-правові акти і стандарти, відповідно до яких має здійснюватися оцінка

  • точний опис об’єкту оцінки і складу прав, що оцінюються, де відображається кадастрова інформація, функціональні, технічні і метричні характеристики земельної ділянки та поліпшень, а також права, інтереси і зобов’язання, що пов’язані з ними

  • мета оцінки, де наводиться вид угоди або інших дій стосовно об’єкту оцінки, що визначають вид вартості, який становить предмет оцінки

  • вид вартості та його визначення

  • дата, на яку обчислюєшся вартість об’єкту оцінки

  • перелік вихідних даних, необхідних для проведення оцінки, з посиланням на джерела отримання і відповідальних за їх надання

  • склад робіт, що виконуються, де указуються зміст і послідовність виконання всіх етапів оцінювання

  • перелік особливих умов, пов’язаних з проведенням оцінки і використанням її результатів

  • обсяг і рівень необхідного обстеження технічного та екологічного стану земельної ділянки та її поліпшень

  • форма представлення результатів оцінки

  • допустимий термін дії звіту і висновку про вартість об’єкту оцінки

  • строки виконання роботи

  • підписи і печатки (за наявності) сторін

Примітка: Завдання на оцінку може бути доповнено додатками, що деталізують інформацію про об’єкт оцінки та про етапи виконання роботи

Наступним елементом підготовчого етапу є укладення договору на виконання оцінки, який слугує основним документом, регулюючим відносини між оцінювачем і замовником.

Послідовність виконання робіт з оцінювання