Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

15.3. Методи оцінки землі як складової поліпшеної нерухомості

При визначенні вартості землі як складової поліпшеної нерухомості земельна ділянка розглядається як умовно вакантна та як така, що потребує розвитку для досягнення найбільш ефективного використання. Це вимагає при оцінці землі розглядати не існуючі поліпшення земельної ділянки, а оперувати ідеальними поліпшеннями, що дозволяють максимально реалізовувати потенціал цієї ділянки з точки зору ринкового попиту на дату оцінки.

Такі ідеальні поліпшення мають відповідати поточним ринковим стандартам і характеру використання прилеглої території. Тому вони не матимуть будь-яких видів застарілості, а земельна ділянка за таких поліпшень не буде ні недо- поліпшеною, ні п ер е - пол іпі і ге [ гою, оскільки ідеальні поліпшення забезпечують граничні параметри інтенсивності її використання.

Природно, що критеріям ідеального поліпшення можуть відповідати й існуючі поліпшення, що дозволяє отримати необхідні порівнянні дані щодо цін купівлі-продажу й оренди нерухомості та витрат на її поліпшення, а значить і визначитися з методами оцінки землі як складової поліпшеної нерухомості.

Метод екстракції (економічний метод)

Метод екстракції (економічний метод) застосовується для оцінки землі поліпшеної нерухомості, що представлена на ринку купівлі-продажу.

За цим методом вартість землі визначається як різниця між очікуваною ціною продажу ідеально поліпшеної земельної ділянки і усіма витратами на такі поліпшення, за формулою:

VL=V0-VB, ; (15.9)

Де VL вартість землі;

V0 очікувана ціна продажу поліпшеної нерухомості; у вартість земельних поліпшень.

Метод передбачає таку послідовність дій:

• встановлення параметрів полінієння оцінюваної земельної ділянки, що відповідають критеріям ідеального поліпшення;

  • визначення очікуваної ціни продажу поліпшеної таким чином нерухомості;

  • розрахунок вартості ідеальних поліпшень;

  • визначення вартості землі як різниці між вартістю поліпшеної нерухомості та вартістю її поліпшень.

Визначення вартості поліпшених земельних ділянок практично не відрізняється від відповідної процедури, розглянутої в методі зіставлення продажів. Тут використовується та ж техніка внесення поправок до цін продажу на відмінності між оцінюваною нерухомістю і нерухомістю, обраною для порівняння. При цьому дуже важливо, щоб земельні поліпшення об’єктів

де ус

вартість підрядних робіт;

vF

вартість фінансування;

vD

прибуток девелопера.

(15.10)

При проведенні розрахунків потрібно мати на увазі, що капітал залучається не тільки для фінансування підрядних робіт з створення земельних поліпшень, а й для фінансування придбання землі, тобто:

VF=VFL+Vf, (15.11)

rte Vp вартість фінансування придбання землі;

Vp вартість фінансування підрядних робіт.

Теж саме стосується і прибутку девелопера, що відноситься до капіталу, вкладеного в придбання землі, та капіталу, вкладеного в її поліпшення:

Де

V,

V,

Vd=V^+Vcd, (15.12)

прибуток девелопера на капітал, вкладений в придбання землі; прибуток девелопера на капітал, вкладений в поліпшення землі

Фактично вартість поліпшень завершеної розвитком нерухомості акумулює вартість підрядних робіт, пов’язаних з поліпшенням та реалізацією об’єкту нерухомого майна, вартість фінансування цих робіт і фінансування придбання землі, прибуток девелопера на кошти, вкладені в підрядні роботи і вкладені в купівлю землі (рис. 15.6).

Вартість поліпшеної нерухомості

У„

І

Вартість

будівництва

Vr

Фінансування

будівництва

Vе,

Вартість

земельних поліпшень

V

Вартість

фінансування

Вартість

землі

V,

Фінансування придбання землі

Vh

Прибуток на капітал, вкладений в будівництво

Vе

* п * із

Прибуток

девелопера

Vn

Прибуток на капітал, вкладений в придбання землі

уі У п

Рис 15.6 Структура вартості поліпшеної нерухомості

Враховуючи, що вартість землі невідома, визначити вартість фінансування та прибуток девелопера, пов’язані з її придбанням, безпосередньо у грошовій формі неможливо. Тому спочатку необхідно обчислити загальний залишок на придбання землі як різницю між вартістю поліпшеної нерухомості та вартістю підрядних робіт на поліпшення з урахування вартості іх фінансування та прибутку девелопера, виражених як відсоток до вартості підрядних робіт. Потім

із залишку на придбання землі вирахувати відсоток, що припадає на прибуток девелопера та на вартість фінансування, решта вкаже на вартість землі.

Для адекватного відображення внеску вартості фінансування та прибутку девелопера необхідно враховувати, що кошти на придбання землі залучають одразу всією сумою на початку розвитку нерухомості, тому нарахування на цю суму відбувається протягом усього періоду розвитку. Натомість кошти на створення поліпшень залучають поступово по мірі розвитку, тому з певним припущенням можна вважати, що нарахування відповідних відсотків відбувається лише протягом половини періоду розвитку.

Алгоритм розрахунку, наведений вище, може бути формалізований наступним чином:

де п і

У0 - ^с(і + о0,5 (1 + 0"

(15.13)

строк розвитку нерухомості;

ставка дисконтування, що відображає інтерес інвестора г^ та інтерес девелопера iD та обчислюється за формулою:

/ = (1 + /F)(1 + /D)-1.

Зауважимо, що рівняння (15.13) дозволяє привести загальні витрати на купівлю землі до її поточної вартості, тобто врахувати вартість фінансування та прибуток девелопера на капітал, вкладений на придбання землі.

а) витрати на придбання землі та її поліпшення; б) витрати на придбання землі та її поліпшення з урахуванням фінансування та прибутку девелопера; в) вартість землі та

вартість земельних поліпшень.

Рис 15.7 Розподілення витрат на розвиток нерухомості

При належному обґрунтуванні цін продажу поліпшеної нерухомості та витрат на створення ідеального поліпшення результат економічного методу (методу екстракції) завжди вкаже на ринкову вартість землі.

ПРИКЛАД

Потрібно визначити вартість землі поліпшеної нерухомості, розташованої в житловому районі серединної зони великого міста, що складається з земельної ділянки площею 3230 кв. м. та п’ятиповерхового житлового будинку загальною площею 2480 кв. м.

Аналіз можливих варіантів використання землі як вакантної свідчить, що її ідеальним поліпшенням, яке забезпечить досягнення найбільш ефективного використанням, буде будівництво багатоквартирного

житлового будинку загальною площею 4550 кв. м.

Ринкова вартість подібної нерухомості становить 10 млн. дол. США, а вартість будівництва та інших підрядних робіт - 3,2 млн. дол. США. Затребуваний дохід на залучений капітал дорівнює 15 % річних, а прийнятний з точки зору учасників ринку прибуток девелопера - 25%. При ньому необхідний для розвитку строк складає 2 роки.

Рішення

1. Визначимо загальні витрати, пов’язані з будівництвом

багатоквартирного житлового будинку, припускаючи, що нарахування на витрати відбуваються протягом половини строку розвитку (за 1 рік):

тис. дол. США

3 200

Вартість фінансування підрядних робіт @ 15 %

3 200 х 0,15

480

Вартість будівництва з урахуванням фінансування, тис. дол. США

3 200 + 480

3680

Прибуток девелопера на капітал, вкладений в поліпшення землі @ 25 %

3 680 х 0,25

920

Загальні витрати, пов’язані з будівництвом, тис. дол. США

4 600

2. Розрахуємо залишок коштів на придбання

землі:

Ринкова вартість поліпшеної нерухомості, тис. дол. США

10 000

3 агальні витрати, пов ’ язані з будівництвом, тис. дол. США

4 600

Залишок на придбання землі, тис. дол. США

5 400

3. Обчислимо вартість землі, припускаючи, що нарахування на відбуваються протягом усього строку розвитку (за 2 роки):

витрати

Залишок на придбання землі, тис. дол.

5 40

США

0

Прибуток девелопера від капіталу,

5 400 х (1 - 1/1,252)

1 94

вкладеного на придбання землі @ 25 %

4

Залишок на придбання землі без урахування прибутку девелопера, тис.

3 45

дол. США

6

Вартість фінансування придбання землі @ 15 %

3 456 х (1 - 1/1Д52)

843

Ринкова вартість землі, тис. дол. США

2 61 3

Таким чином, ринкова вартість землі поліпшеної нерухомості становить

2,6 млн. дол. США.

Економічний метод (метод екстракції) передбачає необхідні механізми, що дозволяють врахувати тривалість освоєння та поліпшення землі, однак не дає можливості відобразити часової структури грошових потоків. Тому у практиці оцінки поряд з традиційною технікою залишку, що лежить в основі економічного методу, використовують метод розвитку, що грунтується на моделюванні грошових потоків.

Метод розвитку (передбаченого використання)

Метод розвитку (передбаченого використання) визначає вартість землі як чисту поточну вартість дисконтованих грошових потоків.

Концептуальну основу цього методу становить принцип невідшкодованої інвестиції, що дозволяє визначити (а) обсяг сукупних витрат на поліпшення на момент завершення розвитку і, як результат (б) залишок на придбання землі, який відрізнятиметься від вартості власне землі на чинник поточної вартості одиниці:

то-£г,(і+0"

V,

м

(15.14)

(1 + 0"

де VL вартість землі;

V0 вартість завершеної розвитком нерухомості;

Va вартість підрядних робіт за t-й період розвитку = 1 ч- п);

п кількість періодів розвитку нерухомості;

ставка дисконтування, що відображає інтерес інвестора та інтерес девелопера.

У наведеній моделі методу розвитку ринкова вартість завершеної розвитком нерухомості є майбутньою вартістю, регулярними платежами - вартість підрядних робіт у певний період, а ринкова вартість землі, що визначається, - поточною вартістю. Тому таку модель можна трансформувати у традиційну модель дисконтованих грошових потоків:

Vo-Vct

(і + о"

(15.15)

Застосуємо цю модель для визначення вартості землі, спираючись на вхідні дані попереднього прикладу, припустивши, що платежі на поліпшення та реалізацію завершеної розвитком нерухомості будуть здійснюватися рівними сумами кожні півроку. Інакше кажучи, вартість підрядних робіт у всіх періодах розвитку становитиме 800 тис. дол. США:

З 200 000 / 4 = 800 000, річна ставка дисконтування - 43,75 %:

(1 + /F) • (1 + ) -1 = (1 + 0,15) • (1 + 0,25) -1 = 0,4375;

піврічна ставка дисконтування - 20,94 %:

(1 + i)[/k -1 = (і + 0,4375)1/2 -1 = 0,2094.

Для обчислення вартості землі побудуємо розрахункову таблицю грошових потоків (дол. США):

: о

;

і

2

3

4

Вартість завершеної J розвитком нерухомості j

і

І -800 000

1

10 000 000

Вартість підрядних j робіт !

і

-800 000

-800 000

-800 000

Чистий грошовий ПОТІК І

1

-800 000

-800 000

І -800 000

\

9 200 000

Фактор поточної j вартості одиниці j

0,826856

0,683691

j 0,565314

і

, j .... ,

0,467433

Дисконтований j грошовий потік

і

-661 485

-546 953

і

j -452 252

4 300 391

Ринкова вартість землі j 2 639 702

.. .... -L_ ..

і

.

Таким чином, ринкова вартість землі поліпшеної нерухомості становить 2,6 млн. дол. США

Природно, техніка дисконтованих грошових потоків, що лежить в основі методу розвитку, має значно більший потенціал порівняно з технікою залишку економічного методу. Вона дозволяє детальніше розглянути доходи і виграти на усіх етапах розвитку земельної власності: від придбання земельної ділянки до реалізації поліпшеної нерухомості на ринку, - а значить точніше визначити економічно виправданий попит на землю.

При цьому завдяки врахуванню часової структури грошових потоків з’являється можливість здійснювати таку оцінку не лише у кінці реалізації проекту, а й на кожній стадії розвитку, що особливо важливо через високу чутливість залишкової вартості землі до можливих змін в співвідношенні дохідної та витратної складових. Проте, і економічний метод, і метод розвитку приведуть до одного і того ж значення ринкової вартості землі, якщо обидва способи оцінювання правильно застосовані, а вхідні дані належним чином підтримуються ринком.

Більш простим методом, що дозволяє виділити вартість землі із загальної вартості поліпшеної земельної ділянки, уникаючи при цьому громіздких розрахунків вартості земельних поліпшень, є метод співвіднесення.

Метод співвіднесення

Метод співвіднесення застосовують для оцінки землі як складової поліпшеної нерухомості. В його основі лежить припущення, за яким для нерухомості певної категорії і місця розташування існує нормальне або типове відношення вартості землі до загальної вартості нерухомості, поліпшеної або передбачуваної до поліпшення відповідно до найбільш ефективного використання.

Метод співвіднесення дає можливість визначити вартість землі як частку у вартості забудованої земельної ділянки за формулою:

(15.16)

Vl=V0xL,

Де VL вартість землі;

V0 очікувана ціна продажу поліпшеної нерухомості;

X частка землі у вартості поліпшеної нерухомості.

Метод передбачає таку послідовність дій:

  • встановлення параметрів полішень оцінюваної земельної ділянки, що відповідають критеріям ідеального поліпшення;

  • визначення очікуваної ціни продажу такої нерухомості;

  • визначення типового значення частки землі в ринковій вартості поліпшеної нерухомості, що є подібними оцінюваній;

  • розрахунок ринкової вартості землі як частки в ринковій вартості поліпшеної нерухомості, що оцінюється.

Ключовим моментом методу співвіднесення є визначення значення частки землі в ринковій вартості нерухомості певної категорії і місця розташування.

Очевидно, що співвідношення вартості землі і поліпшень навіть у однотипної нерухомості буде змінюватиметься на користь землі із зростанням вигод місця розташування, які власне і відображає вартість землі (рис. 15.8).

■ Вартість землі Ш Вартість поліпшень

3500 г

Рис. 15.8 Розподілення вартості однотипної не спеціалізованої нерухомості між землею та поліпшеннями залежно від їх розташування в плані міста

Зауважимо, що одночасно зі збільшенням вартості землі буде збільшуватися і вартість земельних поліпшень (хоча й не з таким високим градієнтом), оскільки у їх вартості присутні складові, пов’язані з вартістю землі. Проте для об’єктів нерухомості, що характеризуються спільністю місця розташування, співвідношення вартості землі і поліпшень буде досить стійким.

Це дозволяє об’єднати подібні об’єкти нерухомості в ситуаційні класи за ступенем цінності землі, кожному з яких відповідатиме певна частка землі у вартості нерухомості.

Загальна залежність розміру частки землі у вартості поліпшеної нерухомості від ступеня цінності землі може бути описана регресійною моделлю:

Ц=/%,Рі) = Ро+РДп (15.17)

Д частка земліу вартості об’єкту нерухомості і -го ситуаційного класу; Д, вільний член;

п коефіцієнт регресії, що відображає градієнт зростання частки землі залежно від ступеня її цінності;

ситуаційний клас об’єкта нерухомості, що відповідає ступеню ' цінності землі.

Так, обчислення частки землі у вартості 233 новозбудованих об’єктів житлової нерухомості, об’єднаних у 29 ситуаційні класи дозволило встановити з високим рівнем достовірності (R2 = 0,79) залежність, за якою збільшення ступеня цінності землі на одиницю призводить до збільшення частки землі на 10 відсотків (рис. 15.9).

1,00 1,50 2,00 2,50 3,00 3,50 4,00 4,50 5,00

Ступінь цінності міських земель

Рис. 15.9 Залежність розміру частки землі у вартості поліпшеної нерухомості залежно від ступеня цінності міських земель

Тобто, для об’єктів, що належать до ситуаційного класу 2.5 частка землі у вартості нерухомості становить 25 %, до ситуаційного класу 3.0 - 30%, а до ситуаційного класу 3.6 - 36 %.

При цьому необхідно пам’ятати, що із збільшенням віку будівель і споруд, частка землі у вартості забудованої ділянки збільшується. Тому типове співвідношення між вартістю землі і вартістю нерухомості встановлюється, як правило, для земельних ділянок, що мають відносно нові поліпшення або передбачаються до забудови.

ПРИКЛАД

Потрібно визначити вартість землі ділянки, на якій планується будівництва багатоквартирного будинку, дохід від продажу квартир в якому очікується на рівні 4,8 млн. дол. США або 1 200 дол. США в розрахунку на один квадратний метр земельної ділянки.

З аналізу ринку відомі дані про дохід від продажу квартир та вартість витрат на земельні поліпшення по 14 новим будинкам, розташованих в цьому житловому районі, що дозволяє визначити типову частку землі у ринковій вартості житлової нерухомості

Визначення типової частки землі у вартості нерухомості

дол. США в розрахунку на 1 кв. м земельної ділянки

з/п

Ціна продажу квартир

Вартість земельних поліпшень

Частка землі, %

1

1 129

964

14,7

2

1 137

966

15,0

3

1 138

966

15,1

4

1 149

970

15,6

5

1 150

970

15,6

6

1 162

974

16,2

7

1 179

979

17,0

8

1 189

982

17,4

9

1 197

984

17,7

10

1 198

985

17,8

11

1 204

987

18,1

12

1 208

988

18,2

13

1 217

991

18,6

14

1 224

993

18,9

Середня арифметична проста

16,8

Середня арифметична зважена

16,8

Середня геометрична

і |

1 і

1 і

1J

і vol

1 1 і і

м

Значення типової частки землі у ринковій вартості житлової нерухомості може бути також обчислене за допомогою побудови моделі парної регресії, де результативною ознакою буде вартість землі, факторною ознакою - відповідна вартість поліпшеної нерухомості.

Якщо вільний член цієї моделі Д, = 0, то коефіцієнт регресії Д вкаже на значення типової частки землі у вартості поліпшеної нерухомості в цьому районі. У нашому випадку - 16,9 %

Графічна модель лінійної парної регресії

1120 1140 1160 1180 1200 1220

Ціна квартири на 1 кв.м земельної ділянки, дол. США

1240

Обчислимо вартість одного квадратного метра землі ділянки, іцо оцінюється, спираючись на встановлене значення типової частки землі:

1200 х 0,169 =202,71 дол. США.

Таким чином, вартість землі ділянки під житлову забудову дорівнює 810 840 дол. США

Метод співвіднесення не відрізняється високим ступенем надійності, оскільки дає лише орієнтовне значення вартості землі, і зазвичай використовується як альтернатива за браком інформації щодо продажу вакантних ділянок. Проте цей метод виконує важливу функцію при перевірці результатів оцінки землі, виконаних за допомогою інших методів.

Метод залишку для землі

За методом залишку вартість землі визначається як різниця між поточною вартістю чистого операційного доходу від поліпшеної ділянки, капіталізованого за загальною ставкою для нерухомості, і вартістю земельних поліпшень.

Сутність методу залишку для землі відбиває наступна формула:

(15.18)

де

vL

вартість землі;

Іо

чистий операційний дохід від надання поліпшеної земельної ділянки в орецду;

загальна ставка капіталізації;

vB

вартість земельних поліпшень.

Метод передбачає таку послідовність дій:

  • розрахунок чистого операційного доходу з поліпшеної земельної ділянки на основі ринкових ставок орендної плати;

  • визначення відповідної ставки капіталізації чистого операційного доходу;

  • розрахунок ринкової вартості поліпшеної земельної ділянки шляхом капіталізації чистого операційного доходу;

  • визначення ринкової вартості витрат на поліпшення оцінюваної земельної ділянки;

  • розрахунок ринкової вартості землі шляхом вирахування з ринкової вартості поліпшеної земельної ділянки вартості витрат на земельні поліпшення.

Зауважимо, що основним джерелом доходу з поліпшеної земельної ділянки слугують надходження від надання в оренду будівель і споруд. Таке положення є справедливим для всіх земельних ділянок, включаючи і ті, котрі не надаються в орецду і використовуються власником. Альтернативою доходу від оренди може бути залишок доходу від комерційної діяльності, що може бути прийнятною платою власнику нерухомості підприємцем, якій здійснює діяльність на цій нерухомості (наприклад, готелі, ресторани, танцювальні зали, автостоянки тощо).

Чистий операційний доход з поліпшеної земельної ділянки обчислюють на основі потенційного валового доходу, з урахуванням втрат від простою приміщень і несвоєчасних платежів за оренду, а також операційних витрат.

Ставку капіталізації для поліпшеної земельної ділянки визначають як типове співвідношення між чистим операційним доходом і цінами продажу для подібних об’єктів.

Отже, визначення ринкової вартості поліпшеної земельної ділянки шляхом капіталізації чистого операційного доходу нічим не відрізняється від застосування прямої капіталізації в інвестиційному методі (див. розділ 13).

Ринкову вартість земельних поліпшень, що мають відповідати критеріям Ідеального поліпшення, розраховують або за процедурою, що була описана при розгляді економічного методу, або як частку в загальній вартості нерухомості обчислену відповідно до методу співвіднесення.

ПРИКЛАД

Потрібно визначити вартість землі для ділянки, що розташована в одному з елітних районів історичного центру міста, якщо її найбільш ефективним використанням буде зведення офісної будівлі орендна площа

якої становить 250 кв. м.

При цьому частка земельних поліпшень у ринковій вартості офісу становить 60%, а строк іх економічного життя - 25 років, що зумовлює щорічне зменшення вартості офісу за рахунок знецінення земельних поліпшень на 2,4 %.

Ринкова вартість цього об’єкту була обчислена в прикладі по застосуванню прямої капіталізації в інвестиційному методі в розділі 13, в якому на підставі аналізу ринкових даних було встановлено, що ринкова орендна плата для такого об’єкту становить 40 дол. США / кв. м у місяць, а ринкова ставка капіталізації-10%.

Обчислення ринкової вартості землі поліпшеної нерухомості

Площа, що орендується, кв. м 250

Орендна ставка, дол. США / кв. м 40

Орендна плата, дол. США в місяць

Потенційний валовий дохід, дол. США

Рівень вакантності (Г\) 0,05

Відношення перемінних витрат до дійсного

валового доходу (л*з) 0,22

Дохід, що підлягає капіталізації, дол. США

Ринкова ставка капіталізації (Ro) 0,10

Відношення постійних витрат до вартості (Г2) 0,02

Ставка, за якою здійснюється капіталізація доходу Ринкова вартість нерухомості, дол. США Частка земельних поліпшень у ринковій вартості нерухомості 0,60

Вартість земельних поліпшень, дол. США Ринкова вартість землі, дол. США

10 000 120 000

88 920

0.12

741 000

444 600 296 400

Таким чином, вартість землі для цієї поліпшеної нерухомості складає

  1. тис. дол. США

Оскільки дохід з поліпшеної нерухомості генерується і землею, і поліпшеннями, такий дохід може бути розподілений за цими фізичними складовими, кожна з яких матиме відповідну ставку капіталізації. На цьому твердженні будується метод розподілення доходу, в якому використовують техніку залишкової капіталізації.

Метод розподілення доходу

За методом розподілення доходу вартість землі визначається шляхом капіталізації чистого операційного доходу від надання в оренду забудованої земельної ділянки, зменшеного на обсяг доходу, що припадає на поліпшення, за ставкою капіталізації для землі:

1 Чистий операційний дохід ! з нерухомості

Чистий операційний дохід з землі

/,

Чистий операційний дохід з поліпшень

h

j Ставка капіталізації І

Ставка капіталізації для

Ставка капіталізації

| для нерухомості 1

землі

для поліпшень

І J? 1

1 к° І

Rl

RB