Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відсканована книга із оцінки нерухомості.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Сукупне знецінення поліпшення визначається за формулою:

317 =

ФВ

ФВ+ЗСЕЖ

(16.3)

де ЗП ФВ

ЗСЕЖ

сукупне знецінення поліпшення; фактичний вік земельного поліпшення;

залишковий строк економічного життя земельного поліпшення.

Аналізуючи показники, що входять до цієї формули, можна констатувати, що оцінювач має точні дані про один показник - фактичний вік земельних поліпшень. Визначення залишкового строку економічного життя поліпшення потребує врахування багатьох факторів (сучасний технічний стан поліпшень, можливість (раціональність) збільшення терміну існування поліпшення за рахунок його ремонту або реконструкції) прогнозований період отримання доходу від експлуатації поліпшення, зміна розміру цього доходу в часі і т. ін.)

Враховуючи досить велику суб’єктивність визначення величин, що впливають на кінцевий результат, використовувати цей метод необхідно дуже обережно, тому що отримані дані будуть «юридично вразливі».

  1. Розрахунок залишкової вартості поліпшень і загальної вартості нерухомості

Залишкова вартість поліпшення - вартість земельного поліпшення з урахуванням його знецінення, зумовленого існуючими фізичним зносом та функціональної й економічної застарілості.

Визначається залишкова вартість заміщення (відтворення) об’єкта оцінки як різниця між вартістю заміщення (відтворення) та величиною знецінення земельних поліпшень за формулою:

Вз = Вв хКП (16.4)

де В3 залишкова вартість земельного поліпшення;

Вв відновна вартість земельного поліпшення;

jq коефіцієнт придатності

Коефіцієнт придатності (сукупного знецінення) визначається як добуток відповідних коефіцієнтів: фізичного, функціонального і економічного

знецінення, які має об’єкт оцінки:

КпфхКфунхКек (16.5)

де Кф коефіцієнт фізичного знецінення;

К коефіцієнт функціонального знецінення;

коефіцієнт економічного (зовнішнього) знецінення.

ЕК

(16.6)

Коефіцієнт фізичного знецінення (Кф) визначається за формулою:

де

ЗФП

Кф= 1-

ЗФП

100

фізичне знецінення поліпшення, %.

Коефіцієнт функціонального знецінення ( КФУН) визначається за формулою:

де ЗФУН

К

ФУН

ЗФУН

100

функціональне знецінення поліпшення, %.

(16.7)

Коефіцієнт економічного (зовнішнього) знецінення (КЕК) визначається за формулою:

де ЗЕК

К

ЕК

ЗЕК

100

економічне (зовнішнє) знецінення поліпшення, %.

(16.8)

Загальна вартість об’єкта нерухомості визначається як сума залишкової вартості поліпшення і ринкової вартості земельної ділянки.

Резюме

Витратний підхід практично не має обмежень для свого застосування, оскільки будується на припущенні, що вартість оцінюваної нерухомості визначається витратами на створення такого ж об’єкту шляхом придбання земельної ділянки еквівалентної корисності та поліпшення її аналогічним до об’єкту оцінки чином. Тобто, порівнянні дані в цьому оціночному підході відносяться окремо до землі і до земельних поліпшень, а коригування проводяться, щоб врахувати відмінності в їх кількості, якості і корисності.

При оцінці неспеціалізованої нерухомості витратний підхід може бути використаний для визначення ринкової вартості. У цьому випадку предметом порівняльного аналізу мають виступати дані, що належним чином представляють ситуацію на ринку, на якому представлена оцінювана нерухомість. Інакше кажучи, ці дані повинні стосуватися подібної нерухомості, тобто, т ієї, яка здатна і може конкурувати з оцінюваною нерухомістю на одному і тому ж ринку, і бути чутливими до тих змін характеристик нерухомості, що обрані як елементи порівняння. За таких умов сума витрат на придбання землі та її поліпшення вкажуть на ринкову вартість оцінюваної нерухомості, оскільки ринок вважає ці витрати корисними.

Фактично, витратний підхід встановлює верхню межу того, що звичайно платив би ринок за нерухомість, якби вона була новою. Тому, щоб наблизиться до ринкової вартості існуючої нерухомості, яка вже накопичила знос і має

ознаки певної застарілості, необхідно внести поправки на її фізичне, функціональне і економічне знецінення. Ця процедура дала назву методу залишкової вартості заміщення.

Через метод залишкової вартості заміщення, витратний підхід реалізується при оцінці спеціалізованої нерухомості і нерухомості, що має обмежений ринок, і вважається прийнятною заміною визначення вартості, що співвідноситься з ринком.

При будь-якому застосуванні витратний підхід передбачає оцінку знецінення, що виникає у зв’язку з втратою поліпшеннями своїх фізичних можливостей (фізичний знос), з появою нових, більш ефективних поліпшень, що відповідають сучасним потребам (функціональна застарілість), а також із змінами в економіці та в оточенні, які впливають на ситуацію на ринку (економічна застарілість).

Якщо вади, що виникли у об’єкта оцінки, можуть бути усунені, то розмір знецінення визначається на основі розрахунку витрат на виправлення фізичного та/або функціонального стану оцінюваних поліпшень або на основі прямого порівняння з вартістю поліпшень, що знаходяться в такому ж стані. У разі неусувного зносу його розмір може бути визначений лише на основі прямого порівняння із загальною вартістю подібної нерухомості.

Загалом ринкове зіставлення є ключовим при визначенні ступеню сукупного знецінення існуючих поліпшень в порівнянні з новими. За суттю, сукупне знецінення є різницею між поточною вартістю заміщення або відновною вартістю і поточною ринковою вартістю поліпшень, а залишкова вартість заміщення земельних поліпшень - це різниця між ціною продажу нерухомості і ринковою вартістю землі.

Питання для самостійної роботи

  1. Чому витратний підхід вважається універсальним для визначення вартості нерухомості?

  2. Які види має відновна вартість земельних поліпшень і в яких випадках ці види вартості застосовуються?

  3. Розкрийте зміст методу залишкової вартості замнцення.

  4. Назвіть основні методи визначення відновної вартості земельних поліпшень.

  5. Що таке кошторис і які види кошторисів складають?

  6. Які складові, крім вартості будівництва, включає вартість земельних поліпшень?

  7. Які види знецінення повинні враховуватися при оцінці нерухомості?

  8. Розкрійте сутність методів оцінки знецінення.

  9. Що таке економічне і фізичне життя земельних поліпшень?

  10. Яким чином можна визначити залишкову вартість заміщення земельних поліпшень, спираючись на ринкові дані?