Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на держюіспит 257.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

235. Сучасні технології навчання в системі економічної освіти.

Під навчальними технологіями розуміється сукупність методів та прийомів, пов’язаних однією ідеєю, які використовуються у навчальній діяльності та зафіксовані на носіях інформації. Сучасна технологія навчання – це система соціальних, психологічних та дидактичних заходів, яка дає якісно нові результати навчально виховного процесу за допомогою включення всіх компонентів навчального процесу: мети, організації та методики навчання, його гуманізації, тісної взаємодії педагога та студента.

Інтенсивні технології навчання:

1) Опорні конспекти лекцій (схеми). При створенні опорних конспектів навчальну інформацію заносять у вигляді ключових слів, цифр, визначень, символів, графіків, які дають змогу відтворити в пам'яті раніше розглянуті питання, а також зробити логічний перехід від одного питання до іншого.

2) Метод ігрового проектування - максимальне наближення до умов реального проектування. Студенти розробляють різні варіанти проектних рішень і вибирають оптимальні з них, порівнюючи техн-екон. показники.

3) Ділові ігри - метод навчання шляхом імітації реальної д-ті об'єкта в умовах моделювання.

Ділові ігри дають можливість: 1)промоделювати практично всяку конкретну ситуацію в особах, 2)краще зрозуміти психологію людини, 3)навчають враховувати професійні і посадові інтереси оточуючих людей. 4) Методи круглого столу - це група методів, яка поєднує багато різновидів учбових занять, в основі яких лежить принцип колективного обговорення проблем.

Методи круглого столу: 1)учбові дискусії. 2)учбові семінари: міждисциплінарні, проблемні, тематичні, орієнтаційні, системні, 3)учбові зустрічі за круглим столом - це періодичні зустрічі зі спеціалістами: економістами-практиками, представниками влади, громадських організацій.

Для ефективного навчання студентів та учнів в процесі навчання застосовується

модульно-рейтингова система - суть в тому, що навч. мат-л розподіляється на модулі-блоки, які є базою для рейтинювої оцінки знань.

Рейтинг - сума балів, що набирає учень, виконуючи якусь самостійну працю.

Рейтингова с-ма знань охоплює такі види контролю: 1)с/р, 2)к/р, 3)інд. завдання, 4)завдання на знання теорії, 5)ініціативні виступи на уроці, участь у проведенні дискусії. 6)розгляд і рецензування праці своїх колег.

236. Основні вимоги до організації самостійної роботи в процесі викладання економічних дисциплін.

Самостійна робота (Ср) – це специфічна форма навчання, спрямована на формування самостійності та на розвиток знань умінь і особливо навичок студента. Мета викладача – дати насанову та визначити напрямки самостійної діяльності. Вчити так, щоб навчити діяти. Перед тим, як війти в аудиторію, потрібно відповісти на питання: 1)які умови необхідні для форм-ня вміння самостійно розв'язувати задачі, 2)як забезпечити засвоєння необх. знань, 3)як забезпечити контроль за діями учнів, 4)що необхідно зробити практично, 5)як інформувати учня про його досягнення у навчанні, 6)як врахувати інд. здібності учнів і надати їм можливість самостійно планувати свої дії.

Щоб учням було легше опрацьовувати самостійно до теми треба додавати перелік відповідної літератури.

Організаційна система – планування та організація Ср, вона має два рівня: кафедральний, факультативний. Виділяють ще два рівні: той, що пропонує викладач, і той що виконує учень.

Організація Ср студентів з навчального предмету повинна здійснюватись із дотриманням ряду вимог, серед яких:

  1. обгрунтування мети завдань уцілому і конкретного завдання зокрема, що вимагає виявлення та стимулювання позитивних мотивів діяльності студентів

  2. відкритість і загальна оглядовість завдань.

  3. Надання детальних методичних рекомендацій щодо виконання роботи

  4. Надання можливості студентам виконувати творчі роботи, що відповідають умовно-професійному рівню засвоєння знань, не обмежуючи їх виконання стандартних завдань.

  5. Здійснення індивідуального підходу при виконанні Ср

  6. Нормування завдань для Ср, яке базується на визначенні затрат часу і трудомісткості різних їх типів.

  7. Можливість ведення обліку та оцінювання виконання завдань і їх якості

Підтримання постійного зворотнього зв’язку з студентами в процесі здійснення Ср.