Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на держюіспит 257.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

241. Структурно-логічні схеми в економічних науках, їх функції та види.

Структурування навчального матеріалу: процес виявлення логіко-смислової структури навчального матеріалу з метою поглиблення знань і розвитку мислення.

Структурно-логічна схема – графічне зображення системи логіко-дидактичних зв’язків між елементами навчального матеріалу з вказуванням напрямку взаємозв’язку.

формлення

СЛС

Види СЛС:

1. СЛС між предметних зв’язків - мають за мету на науковій основі встановити послідовність викладення економічних дисциплін.

2. СЛС навчального предмету - сукупність СЛС тем курсу в тій послідовності яка передбачена навчальною програмою курсу.

3. СЛС навчальної теми – сукупність СЛС, що характеризують основні питання теми.

4. СЛС вивчення окремих питань теми.

5. СЛС понятійного апарату (категорій, питань).

Функції СЛС:

  1. навчальна; 2) настановча – дає методичні настанови для кращого розуміння категорій, понять та зв’язку між ними; 3) контролююча – можливість для використання контролю знань учня.

242. Особливості розробки і використання наочності в різних освітньо-вікових групах при вивченні економічних дисциплін. Наочність – це принцип навчання, який оснований на демонстрації конкретних предметів, явищ, процесів або їх образних відображень.

Види засобів наочності: Натуральні або природні (рослинні, мінерали, хімічні реакції); Художньо-образотворчі (малюнки, картини, діафільми); Символічні (схеми, графіки, таблиці, діаграми).

Наочні засоби: Підтвердженням; Доказом; Конкретизацією словесних повідомлень.

Види наочних посібників, які використовуються при вивченні економічних наук:

Схеми: моделі, центричні, порівняння, структурно-логічні

Таблиці: словесні, умовно-цифрові,

Діаграми: секторно-кругові, квадратні, гістограми

Графіки

Математичні моделі

Роздатковий матеріал: плани занять, тексти, визначення, цитати, ілюстрації.

Як розробити наочні посібники:

1) створити ситуації, які вимагають певних знань в формі схематичних зображень; 2)встановити взаємозв’язок між явищами та процесами, які вивчаються (в схемі чи таблиці). Він може мати вигляд: – причини і наслідки; – порівняння; – розділ загального на складові частини; – виділення основного та другорядного.

243. Характеристика різних методів активізації процесу вивчення економічних дисциплін.

Серед багатьох методів активізації навчання можна виділити групу методів, для яких характерним є не лише передача знань, а і розвиток пізнавальної діяльності, активізація творчої основи в навчанні.

Головна мета цих методів – навчати не лише пам’яттю, але і думками.

Активні методи навчання - це сукупність форм, методичних прийомів та засобів ведення занять, які направленні на актуалізацію мислення та уваги учнів, підвищення їх пізнавального інтересу

Види активних методів навчання:

Метод конкретних ситуацій - метод, який залучає учнів в активне обговорення проблем, стимулюючий до звернення до джерел інформації і підготування домашніх заготовок.

Конкретна ситуація - подія, яка включає в себе протиріччя (конфлікт) або вступає (вступило чи знаходилось) в протиріччя з навколишнім середовищем. Найбільшу навчальну цінність мають стандартні ситуації, якщо учні навчаться попереджати та ефективно вирішувати стандартні ситуації - це в подальшому збільшить їх ефективність праці.

Структура методу конкретних ситуацій: 1) студент отримує текст з описанням конкретної ситуації, проблеми, в якій відтворено логічне ускладнення, 2) студент вивчає ситуацію вдома та шукає оптимальні рішення, 3) студенти об'єднуються у невеликі групи, обговорюють позитивне і недоліки запропонованих рішень та відбирають найбільш оптимальні рішення — це може бути не одне, а кілька альтернативних рішень, 4) Публічний захист проектів, підведення підсумків та оцінки.

Дискусія (обговорення). Головний принцип дискусії - має існувати як мінімум два погляди на питання.

Ділова (економічна) гра – це метод імітації прийняття управлінських рішень в різноманітних ситуаціях, шляхом гри за правилами, які приймаються самими учасниками гри.

Ділові ігри можуть використовуватись: для навчання; для діагностики індивідуальних особливостей тих, хто бере участь; для організації процесу прийняття рішень; у дослідницьких цілях.

Дана форма організації навчального процесу знімає протиріччя між абстрактним характером навчального предмету і реальним характером професійної діяльності. Ця форма організації навчання відповідає логіці діяльності, включає моменти соціальної взаємодії, готує до професійного спілкування; сприяє максимальному включенню всіх навчаючих; вона насичена зворотнім зв’язком викладача і учня, в ній реалізується вся особистість.

Мозковий штурм (атака) – це групова форма активізації, сучасна методика організації творчого колективного вирішення конкретної проблеми, пошуки альтернативних варіантів.

Метод дуже поширений у реальній підприємницькій діяльності.