Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на держюіспит 257.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

243. Характеристика різних методів активізації процесу вивчення економічних дисциплін.

Серед багатьох методів активізації навчання можна виділити групу методів, для яких характерним є не лише передача знань, а і розвиток пізнавальної діяльності, активізація творчої основи в навчанні.

Головна мета цих методів – навчати не лише пам’яттю, але і думками.

Активні методи навчання - це сукупність форм, методичних прийомів та засобів ведення занять, які направленні на актуалізацію мислення та уваги учнів, підвищення їх пізнавального інтересу

Види активних методів навчання:

Метод конкретних ситуацій - метод, який залучає учнів в активне обговорення проблем, стимулюючий до звернення до джерел інформації і підготування домашніх заготовок.

Конкретна ситуація - подія, яка включає в себе протиріччя (конфлікт) або вступає (вступило чи знаходилось) в протиріччя з навколишнім середовищем. Найбільшу навчальну цінність мають стандартні ситуації, якщо учні навчаться попереджати та ефективно вирішувати стандартні ситуації - це в подальшому збільшить їх ефективність праці.

Структура методу конкретних ситуацій: 1) студент отримує текст з описанням конкретної ситуації, проблеми, в якій відтворено логічне ускладнення, 2) студент вивчає ситуацію вдома та шукає оптимальні рішення, 3) студенти об'єднуються у невеликі групи, обговорюють позитивне і недоліки запропонованих рішень та відбирають найбільш оптимальні рішення — це може бути не одне, а кілька альтернативних рішень, 4) Публічний захист проектів, підведення підсумків та оцінки.

Дискусія (обговорення). Головний принцип дискусії - має існувати як мінімум два погляди на питання.

Ділова (економічна) гра – це метод імітації прийняття управлінських рішень в різноманітних ситуаціях, шляхом гри за правилами, які приймаються самими учасниками гри.

Ділові ігри можуть використовуватись: для навчання; для діагностики індивідуальних особливостей тих, хто бере участь; для організації процесу прийняття рішень; у дослідницьких цілях.

Дана форма організації навчального процесу знімає протиріччя між абстрактним характером навчального предмету і реальним характером професійної діяльності. Ця форма організації навчання відповідає логіці діяльності, включає моменти соціальної взаємодії, готує до професійного спілкування; сприяє максимальному включенню всіх навчаючих; вона насичена зворотнім зв’язком викладача і учня, в ній реалізується вся особистість.

Мозковий штурм (атака) – це групова форма активізації, сучасна методика організації творчого колективного вирішення конкретної проблеми, пошуки альтернативних варіантів.

Метод дуже поширений у реальній підприємницькій діяльності.

244. Характеристика різних методів активізації розумової діяльності під час лекційних занять.

Активні методи навчання - це сук-ть форм, методичних прийомів та засобів ведення занять, які направленні на актуалізацію мислення та уваги учнів, підвищення їх пізнавального інтересу. Проблемна лекція. На відміну від інформаційної лекції, на якій студентам вводиться і пояснюється готова інформація, що підлягає запам'ятовуванню, на проблемній лекції нове знання вводиться як невідоме, що необхідно "відкрити". Лекція-візуалізація. Психолого-педагогічні дослідження показали, що наочність не тільки сприяє більш успішному сприйняттю і запам'ятовуванню навчального матеріалу, але і дозволяє проникнути глибше в суть пізнаваних явищ. Візуалізована лекція являє собою усну інформацію, перетворену у візуальну форму. Викладач повинен виконати такі демонстраційні матеріали, такі форми наглядності, що не тільки доповнюють словесну інформацію, але і самі виступають носіями змістовної інформації. Лекція удвох – цей різновид лекції є продовженням і розвитком проблемного викладу матеріалу в діалозі двох викладачів. Тут моделюються реальні ситуації обговорення теоретичних і практичних питань двома спеціалістами. Необхідно, щоб:

  • Діалог викладачів демонстрував культуру дискусії, спільного вирішення проблеми;

  • Втягував в обговорення студентів, спонукав їх задавати питання, висловлювати свою точку зору, демонструвати відгук на що відбувається.

Лекція з завчасно запланованими помилками визнана:

  • Активізувати увагу студентів;

  • Розвивати їхню розумову діяльність;

  • Формувати уміння виступати в ролі експертів. Готування до лекції заключається в тому, щоб закласти в неї певну кількість помилок змістовного, методичного, характеру. Підбираються найбільше типові помилки. Завдання студента заключається в тому, щоб за ходом лекції відзначати помилки і називати їх наприкінці. Лекція - прес-конференція. Суть у тому , що назвавши тему лекції, викладач просить студентів задавати йому письмово питання по даній темі. Напротязі 2-3 хвилин студенти формують найбільше цікавлячі їхні питання і передають викладачу, що сортує їх по змісту і починає лекцію. Лекція викладається не як відповіді та питання, а як зв'язковий текст, у процесі викладу якого формуються відповіді.