Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на держюіспит 257.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

225. Особливості методики роботи з економічним текстом: структурування, вияв логічних зв’язків.

Структурування тексту- процес вияву логіко-змістовної структури тексту з метою подальшою поглиблення знань і розвитку мислення. В основу текста має бути покладений вже згадуваний принцип «розкручування» логічної спіралі базисних економічних концепцій. При цьому надзвичайно важливою умовою про­фесійного викладу навчального матеріалу є те, щоб на вищих рівнях не було жодних розбіжностей з початковим базовим знанням. Має діяти, так би мовити, принцип віяла: початкове базове поняття — розширене знання. Ту саму думку можна графічно виразити спірал­лю. Як посередник у процесі навчання економічний текст має, з одного боку, надавати компетентну професійну інформацію, а з іншого — стиму­лювати самостійну пізнавальну діяльність.

Як на мене, дуже вдалою є структура наступного текста Схема понять. Кожній темі передує схема, яка наочно відображає основний зміст, використані економічні поняття та їх взаємозв'язок. Навчальний матеріал. Найважливішу навчальну інформацію виділено іншим кольором, цитати і приклади — курсивом. Завдання. Завдання, які є проблемно орієнтованими, спрямо­вані на стимулювання дискусій, оскільки потребують самостійного мислення та наявності власних поглядів на проблему. Значення структурування 1)розкриває зміст кожного розділу навч. теми, підвищує теор. рівень викладання, закріплює його методологічну основу, вдосконалює методологічну майстерність, 2)розвиває пізнавальні інтереси, привчає до самостійного аналізу і узагальнення навч. мат-лу, 3)розвиває творче відношення до навчання, 4)включає в творчу і дослідницьку роботу.

226. Методика підготовки і проведення уроків з основ економіки в загальноосвітній школі.

Методика проведення уроків складається з підготовки уроку як складової навчального курсу, розробки системи контро­лю за якістю навчального матеріалу, а також самоконтролю і кон­тролю за якістю викладання з боку навчальної частини закладу ос­віти.

Готуючись до уроку вчитель економіки аналізує зміст матеріалу, виділяє головне та другорядне, формулює головну тезу. Теза має бути чітко, однозначно сформульована, не містити в собі двозначностей та залишатись незмінною весь час її доказу. Для доказу обираються аргументи, правдивість яких не викликає в учнів сумнівів (наприклад, доводячи тезу «потрібно писати грамотно», не треба висувати аргумент «соромно бути неграмотним»).

Важливо виокремити головну проблему не тільки одного уро­ку, а й цілої теми або розділу, а потім її послідовно доводити на кожному уроці, підводячи слухачів поступово до головного висно­вку.

Оцінюючи методику викладання, необхідно звернути увагу на структуру уроку, вміння викладача глибоко і зрозуміло викласти матеріал, використати наочні посібники і технічні засоби навчання, пробудити інтерес та активізувати пізнавальну діяльність учнів, увійти в контакт з аудиторією, сподобатись учням манерою поведінки та ін.

При підготовці навчального матеріалу дуже важливо визначити його обсяг, розподілити на основний і другорядний, знайти засоби розвиваючої навчальної діяльності.

Розробка структури уроку — це форма творчої методичної майстерності. Справжній викладач завжди готується до лекції, розробляє конспект, виділяє опорний матеріал, враховує міжпредметні зв'язки, можливі запитання учнів, тренує своє ораторське мистецтво.

Викладачу потрібно знати, як готуватись до уроку чи лекції. На­ведемо загальну схему постійної діяльності викладача при підготов­ці лекції-уроку, в якій розкриті особливості кожного етапу (табл. 1).

Назва етапу

Аналітичний

Стратегічний

Тактич-ний

Редакційний

Робочий (аудиторний)

Контрольно-підсумковий

З

М

І

С

Т

Е

Т

А

П

У

Проблемний

аналіз теми.

Формулювання основних питань.

Пошук відпові-дей на них.

Формулювання відпові-дей

Визначення

"обличчя"

аудиторії

Формулювання цільової

Установ-ки Завдан-ня та

надзавдання.

Формулювання тезису і

цікавого (реклам-ного)

заголовка

Підбір фактів,

Аргумент-тів,

Ілюстра-цій.

Вибір прийомів та засо-бів акти-візації.

Композиція мате- ріалу

Заміна незро­

зумілих слів

Роз’яснення

важких термінів

Зменшення

повторів, штампів

Спрощення мови.

Орієнта-ція на

аудиторію

Тактика лекції.

Читання

Лекції.

Зворотний

зв'язок зі слухача-ми

Самоаналіз:

позитивні

якості й вади.

Аналіз

відгуків.

Результат етапу

Теоретична концепція лекції-уроку

Робочі тези та рекламна назва

Загальний план та ком­позиція лекції

Читання вго­лос відредаго­ваного тексту

Лекція (урок)

Виправлений текст

227. Основні методичні вимоги до уроку з економіки та шляхи підвищення його ефективності.

За традиційною педагогікою урок — це така організаційна фор­ма навчальної роботи в школі, за якою вчитель у рамках точно вста­новленого часу з постійним складом учнів однакового віку за твер­дим розкладом вирішує певні навчально-виховні завдання. За дида­ктичною метою і використанням тих чи інших педагогічних засобів визначають такі типи уроків:

- урок засвоєння наукових знань і знань про способи діяльності;

- урок засвоєння інтелектуальних і практичних засобів діяльно­сті;

- урок контролю та оцінювання рівня засвоєння змісту освіти;

- комбінований урок.

Кожний урок є водночас і організаційною формою, й одиницею навчального процесу. Урок дозволяє реалізувати всі ланцюги процесу навчання:

засвоєння нових знань і умінь;

удосконалення знань і умінь;

використання знань і умінь;

перевірка знань і умінь.

Основні вимоги до уроку:

  • виховні – формування працьовитості, відповідальності, ініціативи.

  • Дидактичні – реалізація принципів навчанні і забезпеченні зворотнього зв’язку

  • Психологічні – індивідуальний підхід та стимулювання інтересу до пізнав діяльності

  • Гігієнічні .