Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на держюіспит 257.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

96. Процес навчання та його основні етапи.

Процес навчання має свою логіку руху:

Від незнання—до знання, від знання неповного—до знання повного.

Процес навчання як спільна діяльність педагога та учня поділяється на два взаємоповжзані процеси: 1. викладання, як діял-ть педагога 2. учіння, як діял-ть учня.

Виклвдвння сладається з деяких складових:

  • знання педагогом свого проедмету

  • уміння організовуватинавчально-виховний процес

  • знання сучасних методів та прийомів навчання

керівна діял-ть викладача ключає ряд структурних елементів:

- кладання темотичних планів, стимулювання уваги та інтересу до предмету, контроль і внесення змін в організацію начання з послідуюючим аналізом результатів учіння.

Учіння активний пізнавальний процес, в якому формуються і проявляються розумові здібності учня, морально-вольлові риси його характеру, властивості особистості і темперамент.

Перша теорія етапів навчання. “рефлекторно-асаціативна теорія” (Д.Н. Богоявленский)

Зміст теорії: підкреслюється значення самостійного пошуку визначення понять і способів вирішення нових задач, рекомендують аналітико-синтетичну діяльність,при якій порівняння, асоціації, узагальнення досягаються на основі конкретних даних.

Друга теорія—теорія поетапного формування розумових дій. (А.Н. Леонтьєв).

Згідно цієї теорії, формування розумових дій оволодіння новими знаннями, навиками і вміннями, тобто процес навчання здійснюється за такими етапами:

Іетап: формування мотиваційної основи дій (попереднє ознайомлення з діями та умовами їх виконання)

ІІ етап: формування дії в матеріальній формі з розгортанням всіх операцій, які до них входять.

ІІІ: іормування діял-ті з використанням зовнішнього мовлення, тобто виконуючи якусь дію учень промовляє що він буде робити далі і далі.

4етап: формування дії у внутрішньому мовленнф

5 етап: перехід дій в узагальненні процеси мислення, що дозволяє виконувати їх без помилок, самостійно і якісно.

Останнє наглядно зображує різницю розглянутих теорій: при традиційному навчання – знання є результатом попереднього заучування, запам’ятовування, а потім використання, а при поетапному навчанні – зання здобуваються в процесі самої діяльності, тому в результаті воно переходить у процес мислення.

Спеціально організована пізнавальна діяльність

Зміст

Передача досвіду набутого суспільством

97. Учіння і викладання як складові навчання.

Викладання та учіння являють собою два аспекти одного і то­го самого процесу і нерозривно пов'язані між собою. Це означає що процес навчання фактично роздвоюється, розпадаеться на дві діяльності.

Викладання — цілеспрямований вид діяльності, здійснюваний педагогом, організатором педагогічного процесу.

Упродовж кожного уроку вчитель дає учням дозовану частку певної науково-практичної інформації в педагогічно опрацьованій формі.

Зміст викладання зумовлюється рівнем розвитку наук і соціального досвіду людства, методи і форми — віковими та індивідуальними відмінностями учнів, потребами суспільства і школи передати своїм вихованцям максимум знань і вмінь із мінімальними затратами і в стислі строки.

Викладання є активним процесом, бо в його здійсненні намагаються не лише передати учневі певні знания, а й розвинути у нього прагнення і вміння самостійно набувати нових знань, досвіду.

Учіння — цілеспрямоване засвоення знань, умінь, навичок, соціального досвіду з метою наступного використання їх у прак­тичному житті.

Учіння, як одна зі складових педагогічного процесу — діяльність учня під керівництвом учителя, тзу­мовлюється станом розвитку науки, навчальними програмами, підручниками, а методи і форми — специфікою матеріалу, що його засвоює студент, науковою скерованістю його матеріалу тощо.

Конкретно учіння виступає у формі інтелектуальних дій учня (читання літератури, слухання і засвоення того, що викладае вчи­тель, власні спостереження та експеримент, розв'язання різних навчальних задач тощо), а також у формі фізичних дій (уроки праці, робота в майстернях)

Кінцевою метою учіння є міцне засвоєння знань, вироблення практичних вмінь.