Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на держюіспит 257.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

248. Переваги та недоліки активних методів навчання порівняно з іншими методами в економіці.

Активні методи навчання - це сукупність форм, методичних прийомів та засобів ведення занять, які направленні на актуалізацію мислення та уваги учнів, підвищення їх пізнавального інтересу. Вони є основою проблемного навчання.

Найбільш ефективною формою навчання - є така форма, що заснована на активному включенні учнів в дію, пов'язану з самостійним пошуком знань.

Види активних методів навчання: 1) аналіз конкретних ситуацій, 2) дискусія, 3) моделювання професійних ситуацій, 4) мозковий штурм чи мозкова атака, 5)тренінги, 6) рішення проблемних задач, 7) робота з діловими паперами, 8) різні види ігор (дидактичні, рольові, ділові, психологічні, творчі, інтелектуальні, логічні, профорієнтаційні і т.д.). Головна мета цих методів – навчати не лише пам’яттю, але і думками. Переваги активних методів навчання:

  1. Розкривають творче, аналітичне мислення; вдосконалюють вміння студенти аналізувати проблему;

  2. При застосуванні методів вдосконалюється вміння студента спілкуватись і приймати рішення;

  3. Знімають протиріччя між абстрактним характером навчального предмету і реальним характером професійної діяльності;

  4. Виникнення співробітництва студентів та викладача.

249. Конкретні ситуації: цілі та особливості їх використання при вивченні економічних дисциплін.

Конкретна ситуація - подія, яка включає в себе протиріччя (конфлікт) або вступає (вступило чи знаходилось) в протиріччя з навколишнім середовищем. Найбільшу навчальну цінність мають стандартні ситуації, якщо учні навчаться попереджати та ефективно вирішувати стандартні ситуації - це в подальшому збільшить їх ефективність праці.

Метод конкретних ситуацій - метод, який залучає учнів в активне обговорення проблем, стимулюючий до звернення до джерел інформації і підготування домашніх заготовок.

Головна мета – викликати пізнавальний інтерес у студентів, спрямувати їх розумову діяльність.

Метод конкретних ситуацій залучає учнів до активного обговорення проблеми, стимулюючи до звернення до джерел інформації і підготування домашніх заготовок.

Переваги: 1) упорядковує знання та факти; 2) удосконалює вміння студентів аналізувати проблему, спілкуватись та приймати рішення; 3) формує власну думку.

250. Значення та структура аналізу навчального заняття з економічних дисциплін.

Нет!!!

251. Аналіз проблемних ситуацій як метод активізації навчання хз економічних дисциплін.

Проблемна ситуація – усвідомлена людиною ситуація існування протиріччя між поставленою метою і можливістю її досягнення. Аналіз проблемних ситуацій передбачає розгляд виробничих, управлінських та ін. ситуацій в процесі вивчення нового матеріалу. Головна мета навчальної проблемної ситуації – викликати пізнавальний інтерес у студентів, спрямувати їх розумову діяльність. Проблемна ситуація може бути представлена на початку розгляду навчальної теми і використовуватися як основа для вивчення матеріалу. Проблемну ситуацію можна також розглянути після вивчення окремого питання або цілої теми. В такому разі це сприятиме узагальненню та систематизації матеріалу. Використання методу аналізу конкретних ситуацій рекомендується для поглиблення знань з теми, встановлення зв’язку теорії і практики, формування вмінь слухачів аналізувати ситуацію, робити висновки, приймати відповідні рішення в нетипових або непередбачених ситуаціях. Рекомендується така послідовність аналізу ситуації: формування ситуації, її вивчення, дискусія щодо вирішення, висновок.

Аналіз економічних (конкретних) ситуацій

Аналіз економічних ситуацій включає:

1.Формулювання проблеми

2.Визначення характеру проблеми

Типи проблем:

– аналітичні або причинні  Чому?

– Синтетичні або проблеми засобів, мір  Як?

– Проблеми вибору  Яким засобом найкраще?

Викладач уточнює проблему, вибирає момент, коли коли потрібно дати студентам додаткову інформацію, перешкоджає передчасній відмові від дальших пошуків, тобто непомітно спрямовує студентів до правильного вирішення. Ступінь участі учнів у вирішенні проблемних ситуацій залежить від типу ситуації. Найбільший фект дають такі ситуації, вихід з яких не відомий ні учням, ні викладачеві. Тоді вони стають рівноправними партнерами. У вирішенні будь-яких проблемних ситуацій найкращих результатів досягає той, хто вміє відшукати можливості, яких не помічають інші.