Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ПО БО В НГ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
56.38 Кб
Скачать

1.1 Особливості галузі, що впливають на організацію обліку

Будівництво – це спорудження нового об»єкту, реконструкцоія, добудова, розширення об»єктів, виконання монтажних робіт. Основні види буд.п/п: 1)Буд-монтажні організації; 2)Спеціалізовані управлінські механізації; 3)Пересувні механізовані колони; 4)Управління виробничо-технічним комплексом. Виробничий процес у будівництві відбувається на нерухомих об»єктах. Процес буд-ва є тривалим, в зв»язку з цим в обліку ви-ти нагромаджуються за об»єктами через незавершене буд-во. Для забезпечення необхідних умов і незалежного рівня техніки безпеки виникає необхідність в тимчасових будівлях та спорудах. Будівництво ведеться способами: *Господарський; *Підрядним(коли буд-во виконує стороння орг.-я); *Змішаним . Облік буд-ва ґрунтується на тих же принципах, що і облік ви-ва. Облік витрат ведеться із застосуванням позамовного методу обліку витрат. Забудовник і підрядник укладають буд. Контракт. Розрізняють 2 види орг.-ї обліку витрат за контрактом: 1)Контракт із фіксованою ціною; 2)Контр-т «Витрати +». Значну питому вагу у витратах буд-ва є витрати з експлуатації буд. Машин і механізмів, тому в буд-ві їх відокремлюють в окрему статтю.

1.2. Особливості обліку будівельних матеріалів

Матеріали в будівельних організаціях поділяються на групи: 1. Виробничі запаси; 2. МШП ; 3. Обладнання до встановлення. Облік будівельних матеріалів ведеться на субрахунку 205. Облік обладнання прийняття для монтажу облік. на рах. позабалансових 021. Будівельні матеріали при надходженні зарах. на баланс за первісною вартістю. Обік на складі: Всім матеріалам присвячуються номенклатурні номери. Вибуття буд. матеріалів на будівництво оформлюється : лімітно-забірними картками; накладними – вимогами на матеріали; акт про приймання – передачі обладнання до монтажу. В кінці періоду інформація про надходження-вибуття буд. матеріалів відображається в матеріальних запасах і звітах про облік. Використання буд. матеріалів на виконання буд.-монтажних робіт за об’єктами обліку (будинок, гараж) відображається на підставі матеріальних звітів.

1.3.Облік роботи буд. Машин і механізмів

Розрізняють : 1. Одноразові витрати з експлуатації буд. машин і механізмів. 2. Поточні. До одноразових належать: витрати на транспортування; вит-ти на монтаж; вит-ти на демонтаж; вит-ти на пробний пуск машин, обладнання; вит-ти на розбирання тимчасових споруд. Поточні витрати складаються з вартості пального, електроенергії, зароб. плати, амортизаційні відрахування, вартості профілактичного обслуговування, ремонту механізмів, орендної плати за ці машини. Витрати на роботу буд .машин і механізмів списують на підставі наступних первинних документів: 1. Рапорт про роботу бу. машин; 2. Подорожній лист буд. машини. Для узагальнення роботи машин і механізмів призначена картка обліку роботи буд. машини. Дані про роботу буд. машин узагальнюють в журналі обліку буд .машин. На початку і по завершенні робіт буд. машин і механізмів складають : акт про установки і демонтаж буд. машини. Щоб списати паливо, складають відомості про заправки буд. машин. За потреби, витрати з обслуговування машин і механізмів розподіляють між об’єктами обліку витрат пропорційно всіх прямих витрат на об’єктах, обсягу виконаних робіт на об’єктах, суми витрат на оплату праці, або відпрацьований час на об’єктах буд. машин. Витрати на утримання і експлуатацію власних і орендованих машин і механізмів на буд. підприємствах відображають на ра. 23 (витрати за видами чи групами буд. машин і відноситься на витрати за окремими об’єктами калькулювання на підставі первинних документів). Одноразові витрати спочатку відображ. На рах. 39 (витрати майб. періодів), а потім списуються що місячно на рах. 23.