Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ПО БО В НГ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
56.38 Кб
Скачать

4. 1 Особливості налузі, що впливають на організацію обліку

В сільському господарстві основним засобом ви- ва є земля на яку не нараховується амортизація. С/г має сезонний характер. Провідними галузями с/г є рослинництво, тваринництво, переробна промисловість. Так як собівартість продукції рослинництва встановлює після збирання урожаю та і собівартість продукції тваринництва визначають в кінці року.

Особливістю обліку в с/г є порядок оцінки продукції впродовж року. Облік основних видів одержаної продукції ведеться на рахунку 27 «Продукція с/г виробництва»

Для с/г призначена певна си - ма документування операцій збирання транспортування, зберігання врожаю. Облік руху тварин здійснюється за їх видами,окремо обліковують витрати і відгодівлю тварин,калькулюють приріст їх живої маси.

4.2 Визнання біологічних активів с/г продукції та їх класифікація

Облік біологічних активів(БА) регулює ПСБО 30 »Біологічні активи».

Біологічні активи – це тварина або рослина, яка в процесі біологічних перетворень здатна давати с/г продукцію та додаткові БА.

Біологічний актив визначається активом, якщо підп.-ва перейшли ризики і вигоди пов`язані з правом власності на БА. БА визнається запасом , якщо він не використовується в с/г д-сті та утримується для продажу. БА визнається О.З.,якщо він викор-ся в ін. д-сті ніж с/г , термін використання більше 1 року.

З метою б.о. біологічні активи класиф-ся за групами:

1. довгострокові БА(рах.16);

2. Поточні БА(рах.21).

Об`єктом б.о. біологічних активів рослинництва можуть бути види с/г рослин чи окремі культури.

Об`єктом б.о БА тваринництва є види тварин або однорідні групи. Об`єктом б.о. незрілих довгос-х БА можуть бути види багаторічних насаджень. В аналітичному обліку БА відображають у вартісному та кількісному виразі. Одиницею обліку БА є голови, штуки, центнери тощо.

С/г-ка продукція при її відокремлені від біологічному активі:

1.в рослинництві – плоди, ягоди;

2. в тваринництві – вовна, молока, яйця.

За цільовим призначенням с/г продукція поділяється на: 1)основну; 2) сукупню; 3) побічну.

Основна с/г продукція – це пр.-ція використання якої може приносити найбільш економічні вигоди і утримання якої є метою утримання БА.

Сукупна прод-я – це та, яка одержана від біологічного активу одночасно з основною продукцією і призначена для подальшої реалізації.

Побічною є с/г продукція, яка одержується одночасно з основною,але має другорядне значення, а економічні вигоди від її використання є несуттєвими(зерно- солому).

С/г-ка продукція обліковується за первісною с/в.

4.3 Облік довгострокових біологічних активів

До довгострокових біологічних активів(БА)належать БА здатні давати с/г продукцію або додаткові БА, які здатні приносити економічні вигоди протягом періоду більше 12 місяців. Для обліку довгострокових БА призначено рахунок 16.

Джерелами надходження довгострокових БА:

придбання;

безоплатне одержання;

внесок до статутного капіталу;

вирощування;

переведення із складу поточних біологічних активів.

Витрати на придбання довгострокових БА та вартість поточних БА переведених до складу довгострокових БА відображається на субрахунках 155 «Придбання ,вирощування довгострокових БА». Надходження довгострокових БА оформлюється документально.

Надходження придбаних безоплатно одержаних як внесок до статутного капіталу довгострокових БА оформляються актом приймання – передачі основні засоби. Для оприбуткування багаторічних насаджень складають акт приймання багаторічних насаджень і передача їх в експлуатацію. При переведенні тварин вирощених у господарстві в основне стадо складається акт на переведення тварин із групи в групу. Акти складаються на кожну тварину або на кожен об `єкт багаторічних насаджень, що вводиться в експлуатацію комісією. Зарахування об`єктів до складу довгострокових БА оформлюють записами в інвентарній картці обліку основних засобів.

При вибутті довгострокових БА складаються акти на списання довгос-х БА рослинництва.