Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ ПО БО В НГ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.09.2019
Размер:
56.38 Кб
Скачать

2.4 Облік паливно-мастильних матеріалів.

Видача паливно-мастильних матеріалів зі складу оформлюється лімітно-заправочними відомостями, які відкриваються на місяць для кожного автомобіля. Кількість фактично виданим водієм палива відображаються у відомості обліку видачі нафтопродукту і подорожньому листі водія. На підставі первинних документів за якими на підприємстві здійснюється приймання і відпуск палива матеріально відповідальна особа складає звіт про рух нафтопродуктів.

Передання палива Д-т 20 К-т 203

Списання паливно-мастильних матеріалів з під звіту водія здійснюється з урахуванням чинних норм витрат. Якщо придбання паливно – мастильних матеріалів в дорозі (на сторонніх АЗС) за готівку відображають у звіті про використання коштів наданих під звіт Д-т 23 К-т 372 – готівка

Облік талонів на нафто продукти здійснює призначена керівником матеріально-відповідальна особа в книзі обліку на нафто продукти. Підставою для списання палива є відомість обліку видачі нафтопродуктів і подорожній лист. Після того як дані одержаних регістрів звірено складають картку обліку витрачання палива автомобілем і особову картку водія. На підставі підсумкових даних карток обліку витрат палива за кожним видом палива складається зведена відомість обліку витрат паливо-мастильних матеріалів за місяць. Облік наявності і руху п-м матеріалів ведеться на субрахунку 203 «паливо». Аналітичний облік п-м матеріалів ведеться за їх марками місцями зберігання і матеріально відповідальними особами.

Придбано паливо у постачальника 203 631(без ПДВ)

З ПДВ 64 63

Заправлене авто паливом 203 203

Списано використане паливо на витрати 23 203

2.5 Облік витрат авто послуг

Облік витрат авто послуг включає облік витрат на тех. обслуговування і ремонт автомобіля. Облік витрат на поточний ремонт включається до с\в виконаних робіт рах. дебету 23. Капітальний ремонт відображається на рах. 23 «капітальні інвестиції». Витрати на ремонт відображаються на підставі актів:Акт про використання профілактичного обслуговування автомобіля; Акт про виконанні ремонти;Акти прийомів здачі відремонтованих реконструйованих та модернізованих об’єктів.

Здійснено поточний ремонт власними силами Д-т 23 К-т 23

Здійснено капітальний ремонт власними силами Д-т 15 К-т 203

23 63 (без ПДВ)

64 63 (ПДВ)

15 63 (без ПДВ)

64 63 (ПДВ)

Витрати на капітальний ремонт включено до первісної вартості Д-т 10 К-т 15

Об’єктами обліку витрат на автотранспортні під-ва (АТП) є групування витрат за видами виробництва (основні, допоміжні), видами перевезень і транспортними послугами та за продукцією та послугами допоміжних виробництв. Для обліку втрат за кожним автомобілем відкривають особові картки обліку витрат окремо за кожним автомобілем. АТП витрати операційної діяльності здійснюють за елементами витрат: матеріальні, з/п, соц. заходи, амортизаційні витрати.

Облік витрат за статтями калькуляції

Статті:

Прямі матеріальні витрати

Прямі витрати на оплату праці

Автомобільні шини

Інші прямі витрати (соц. заходи, амортизаційні витрати, витрати по ремонту, загально виробничі витрати).

Загально виробничі витрати розподіляються між окремими видами перевезень відповідно баз розподілу (пропорційно):

з/п

фактичних доходів

прямим витратам

кількості автомобілів

Облік витрат за видами перевезень статтями калькуляції і елементами вит-т ведеться на рах. 23 «виробництво». Облік і калькулювання фактичної с/в перевезень на АТП здійснюється з використанням одного з методів:

*простий метод – при якому облік витрат на автоперевезення і послуги здійснюють в цілому за транспортним процесом без розподілу на окремі процеси.

*Позамовний метод – передбачає облік витрат за кожним процесом замовлення.

*Нормативний метод – облік витрат за нормою.

За калькуляційну одиницю с/в приймають для вантажних авто – т/км (автмобілегодини).

Об’єктом калькулювання при замовному методі є окреме перевезення. При нормативному методі є нормативна калькуляція, фактична с/в перевезень при цьому є додавання або віднімання до або від нормативної с\в відхилень від норм. Узагальнюючу калькуляційну одиницю роботи автомобіля є сума витрат на одну гривню доходів.