Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на 1 модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
257.54 Кб
Скачать

1.Економічне пізнання і його етапи.

Пізнання – це суспільно-історичний процес творчої діяльності людей, що формує їхні знання, на основі яких виникають цілі і мотиви людських дій.

Економічне пізнання – складова загального процесу пізнання, що стосується економічної сфери життєдіяльності людини і суспільства в цілому.

Форми (рівні) пізнання: емпіричне (несвідоме, інтуїтивне) – етапи: спостереження, узагальнення, виявлення стійких зв’язків; наукове (свідоме, ефективне) - етапи: теоретичне відображення реально існуючих явищ і процесів (закони, категорії).

2.Побутове і наукове мислення.

Мислення – це психологічний процес із відкриттям нового знання, вирішення проблем на основі переробки отриманої інформації.

Ознаки: узагальнення (переробка інформації, акумулювання досвіду); опосередкований характер (нові знання, власні висновки).

Побутове мислення - мислення, яке базується на обмежено раціональному (або повністю ірраціональному), несистемному, недоказовому (або взагалі бездоказовому) підході до економічної діяльності (ознаки: не систематизованість, хаотичність, міфічність).

Наукове мислення - це спосіб осмислення дійсності, що базується на раціональному, доказовому, системному пізнанні, дослідженні природи і суспільства (ознаки: раціональність, однозначність, ефективність, простота, еврістичність).

3.Економічне мислення.

Економічне мислення – пізнання сутності економічних процесів, виявлення їх закономірностей за допомогою розумових операцій і реалізація економічних знань, умінь і якостей особистості в економічній діяльності, та формування поведінки в економічному просторі. Економічне мислення виступає як процес осмислення суб’єктом реальних господарських ситуацій, що підвищують ефективність трудової діяльності, які визначають економічну поведінку людини і стиль господарської діяльності.

Ознаки: відтворює в теоретичній формі різні явища й процеси економічної дійсності; понятійно описує деяку задану предметність; орієнтоване на вирішення економічним суб’єктом конкретних господарських ситуацій.

4.Види економічного мислення.

Наукове екон мислення - спосіб осмислення дійсності, що базується на раціональному, доказовому, системному пізнанні, дослідженні природи і суспільства (ознаки: раціональність, однозначність, ефективність, простота, еврістичність); (-об'єктивні відомості про економіку; -усебічність, цілісність поглядів; -з'ясування суті явищ та процесів);

Ненаукове екон мислення - мислення, яке базується на обмежено раціональному (або повністю ірраціональному), несистемному, недоказовому (або взагалі бездоказовому) підході до економічної діяльності (ознаки: не систематизованість, хаотичність, міфічність); (-суб'єктивні відомості про економіку; -уривчастість, однобічність; -поверхневі уявлення про процеси і явища).

Стандартне екон мислення - це спосіб мислення, за якого рішення приймаються на рівні здорового глузду, на основі загальноприйнятих (стандартних) знань, ідей, теорій тощо.

Творче екон мислення - це спосіб мислення, пов’язаний з виробленням нових методів розв'язання певних завдань та досягнення мети, критичним підходом до існуючих ідей, теорій тощо.