Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на 1 модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
257.54 Кб
Скачать

36.Міжнародний поділ праці та міжнародна економічна діяльність.

Міжнародний поділ праці – спеціалізація країн (їх господарюючих суб’єктів) на виробництві певних продуктів і послуг з метою їх збуту за межами національного ринку, тобто в інших країнах. МПП можна охарактеризувати як важливий етап розвитку суспільного територіального поділу праці між країнами, який спирається на економічно вигідну спеціалізацію виробництва окремих країн на тих чи інших видах продукції і призводить до взаємного обміну результатами виробництва між ними в певних кількісних та якісних пропорціях.

Форми міжнародного поділу праці. Існують три основних форми міжнародного поділу праці, що збігаються з формами суспільного поділу праці: 1) загальна, 2) часткова і 3) одинична. Загальна форма міжнародного поділу праці — поділ праці за родами і сферами виробництва: сільське господарство, сфера послуг, добувні та обробні галузі промисловості.

Часткова форма міжнародного поділу праці — поділ родів і сфер виробництва на окремі галузі промисловості, сільського господарства тощо.

Одинична форма міжнародного поділу праці — спеціалізація країни на виготовленні окремих деталей та вузлів певного складного товару: подетальна, поопераційна (або технологічна), типорозмірна.

Міжнародна економічна діяльність – це цілісна система господарських зв’язків між національними економіками різних країн, належних до них або утворених ними суб’єктами господарського життя, а також міжнародними організаціями, яка має характерні лише для себе взаємозв’язки , закономірності та реалізує ті специфічні інтереси, які пов’язані з використанням міжнародного співробітництва. Поділу та факторного розміщення.

37. Економічні блага. Товар та його характеристика.

Економічн блага-це блага,які є корисними при споживанні і рідкісними у наявності.За характером викор:кінцеві,композитні.

За суб’єктами споживання:індивідуальні,групові,державні.

За подільністю і можливістю відлучити від споживання:приватні,суспільні.

Товар-продукт праці,призначений для обміну через ринок.

Властивості товару:конкретна праця(це праця,яка витрачається в особливій доцільній формі з використанням певних засобів і предметів,створюючи відповідну споживчу вартість=>споживча вартість-здатність товару задовольняти певну потребу),абстрактна(це праця,яка розглядається,як суспільна форма витрат праці взагалі,абстрагуючись від якісних конкретних видів,створюючи відповідну вартість=>вартість-певні сусп.відносини,які скл. на основі обміну еквівалентних затрат праці,втілених у товарах)

38. Гроші. За своїм місцем у товарному виробництві й обміні гроші — це специфічний товар, що має властивість об­мінюватися на будь-який інший товар, тобто є загальним екві­валентом. Як такі гроші виходять в окремих своїх функціях далеко за межі сфери товарного обміну й обслуговують усі сфери економі­ки, зокрема нагромадження вартості, її розподіл, перерозподіл та використання, у тому числі на потреби інвестування.

У процесі обміну товар виражає свою вартість у грошах. Отже гроші виступають засобом вираження його вартості.

Типи грошей:повноцінні(це гроші,вартість яких визнчачається суспільними витратами виробництва по виготовленню їх матеріального носія на рівні того номінального знака вартості,який на них позначений(продуктові гроші,металеві гроші з благородних металів)),неповноцінні гроші(це гроші,витрати на виготовлення носія яких є значно меншими,ніж той номінальний знак вартості,який на них позначений(монети з недорогоцінних металів,паперові,кредитні гроші)).

Грошова система(це законодавчо сформована та врегульована система грош обігу,що істор склалася в певній країні):грошова одиниця,масштаб цін,види грошових знаків,емісійна система,інститути грошової системи.

Функції грошей:засіб платежу,засіб обігу,міра вартості,засіб нагромадження,світові гроші.

Гроші поділяються на активні(це гроші,що застосовується у готівковому та безготівковому обігу) і пасивні(це нагромадження резерви-залишки на рахунку,які лише можуть використ.в угодах)