Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на 1 модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
257.54 Кб
Скачать

49.Міжнародна підприємницька діяльність.

Риси:участь у ньому екон.суб’єктів декількох країн;спільне ведення цими субєктами підприємн. діял.,спільне формування ресурсів і участь у розподілі та привласненні доходів;відображення в економіко-правовому режимі такого підприємства інтересів усіх цого учасників і одержання ними пільг у підприєм.діял.

Спонукальні мотови:поглиблення поділу праці,що потребує зусиль підприємців різних країн;розвиток потреб і ускладнення механізму їхнього задоволення,бажання окремих країн краще використати їхні екон,природ-геогр,демогр переваги;наявність певних національних інтересів.

Форми міжн.підпр.

Спільне підпр.являє собою діял,яка грунтується на співробітництві з іноземними підприємствами,організаціями або підприємцями,на спільному розподілі прибутку і ризиків від її здійснення.

Вільна екон.зона-це частина суверенної території країни,що має вільний режим вкладання капіталу,для чого тут ств.пільгові умови.

50.Економічний розвиток, його середовище, цілі та принципи.

Економічний розвиток-процес досягнення економ.зростання на основі якісного перетворення екон.діяльності,системи правил та способів її забезпечення.

Параметри ек.розв:характ.груп бідності,рівень безробіття,структура справедливого перерозподілу.

Безперечно, не може бути економічного розвитку без економічного зростання, як і зростання без розвитку. Однак, якщо зростання можна характеризувати кількісними показниками, то аналіз розвитку поза використанням якісних оцінок неможливий. важливою умовою та принципом економічного розвитку є формування таких цілей функціонування національної економічної системи, завдяки реалізації яких будуть забезпечені не лише рівні стартові умови численних суб’єктів ринку, тобто створені умови для якісної, ефективної конкуренції та досягнення загальної збалансованості у функціонуванні ринкового механізму, усієї ринкової системи, але й системна соціальна рівновага у суспільстві.

51.Динаміка економічного розвитку та його фактори.

Динамізм - багатство руху, насиченість дією. Власне динаміка трактується як стан руху, хід розвитку, зміна певного явища під впливом внутрішніх і зовнішніх чинників. Таке розуміння сутності поняття динаміка, динамічний, дозволяє, по-перше, спрямувати зусилля при визначенні динаміки економічного розвитку на аналізі його змісту, структури, якісних складових, визначення рівня системності цього розвитку, а, по-друге, на дослідженні сутності та сили синергетичного ефекту сукупності чинників, поза залученням яких розвиток може носити лише фрагментарний, латентний характер.

Дослідження динаміки економічного розвитку передбачає використання специфічної методології, зокрема, так званого динамічного підходу.

Отже, досліджуючи динаміку економічного розвитку, ми, насамперед, досліджуємо потужність, силу процесів економічного розвитку, кількісні та якісні зміни, що відбуваються в усіх структурних елементах економічної системи під впливом сукупності чинників, задіяних суспільством та окремими суб’єктами економічної діяльності з метою отримання прогнозованих результатів.