Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на 1 модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
257.54 Кб
Скачать

46.Прибуток і рентабельність.

Прибуток-це результат підприєм.діяльності,у вигляді частини вартості додаткового продукту,що виражана в грошовій формі.

Прибуток за обліком витрат:бухгалтерський(являє собою загальну виручку фірми за мінусом зовн витрат або витра на залучення ресурсів),економічний(це загальна виручка за мінусом валових витрат по залученню ресурсів з урахуванням їх альтернативної вартості.

Прибуток за доходом:від основної діяльності,від іншої діял,від позареалізаційної діял. Види прибутку:

Загальний прибуток — кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства, що включає в себе фінансові результати від різних видів його діяльності (продаж продукції, послуги, прибуток від звичайної діяльності, надзвичайних подій);

Валовий прибуток — прибуток, розрахований на реалізованій продукції у вигляді різниці між чистим доходом (виручка без ПДВ та акцизів) від реалізації продукції і собівартістю реалізованої продукції.

Рентабельність — це відносний показник, тобто рівень прибутковості, що вимірюється у відсотках.

Рівень рентабельності всіх організацій та установ залежить від величини прибутку, товарної продукції, витрат виробництва, величини основних виробничих фондів і нормованих обігових засобів. Важливими факторами, що забезпечують зростання прибутку і рентабельності підприємства, є підвищення продуктивності праці, фондовіддачі, економія матеріальних ресурсів, рівень технічного прогресу, а саме, механізації та автоматизації трудомістких технологічних процесів, удосконалення організації виробництва та ін. Урахування підприємством таких факторів дасть змогу підвищувати ефективність його діяльності.

47.Економічна рента та її види.

Рента-це особливий вид стабільного фіксованого нетрудового доходу,безпосередньо не пов’язаного з будь-якою формою підприємницької діяльності,що формується власником обмежених ресурсів чи права в результаті їх експлуатації.Рента є економ.формою реалізації власності.

Передумови:наявність обмежених ресурсів,наявність відносин власності,врос.

Види ренти:природна рента(земельна,гірнича,водна,лісова,екологічна=>природні ресурси),неприродна:(фінансова,торговельна,виробнича,майнова=>фінансові ресурси),(інтелектуальна,технологічна,інноваційна=>інтелект.ресурси),(політична,адміністративна,бюрократична,кримінальна=>адміністративні ресурси) Економічна рента включає також доходи від облігацій та акцій, від здавання в оренду рухомого і нерухомого майна та ін.

48.Регулювання підприємницької діяльності.

Функції:підтримка пропорційності виробництва та споживання,антициклічне регулювання;підтримка та розвиток конкуренції,антимонопольні заходи;перерозподіл доходів та соціальний захист підприємців та споживачів.

Методи:податково-бюджетна(фіксальна)система;цінове регулювання;кредитно-грошове регулювання;зовн.економ регул.(митні збори,ліцензії,квоти)

Органи:центральні та місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування,які реалізують держ політику щодо регулювання,підтримки.

Проаналізувавши різні можливі варіанти можна зробити висновок, що основним завданням державного регулювання є створення оптимальних умов для ефективного функціонування підприємницького сектору та розвитку, на цій основі, національної економіки.

В світовій практиці існують два підходи до регуляторної реформи: революційний (шляхом швидкої адміністративної реформи, реформування цілими блокам через заміну законів, кодексів та ін.) і поступове регулювання шляхом заміни адміністративних процедур, збільшенням контролю за виконанням рішень, запровадження критерію ефективності у перегляді регулювань тощо. В Україні на етапі трансформаційного розвитку було обрано саме другій підхід.