Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на 1 модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
257.54 Кб
Скачать

39.Сутність і функції ринку.

Ринок-це історично-визначена форма організації товарного виробництва,система економічих відносин між суб’єктами різних типів і форм власності та господарювання з приводу купівлі,продажу товарів і послуг відповідно до законів товарного виробництва.

Ознаки:історичність,організація товарного виробництва,системність,купівля-продаж.

Функції ринку:

Регулююча-конкуренція та механізм формування ринкових цін впливають на рівень витрат виробництва продукції чи надання послуг,тим самим вирівнюються прибутки підприємств.(ціноутворююча,контрольна,регулятивна)

Стимулююча-конкурентна боротьба між суб’єктами стимулює їх до раціонального використання економічних ресурсів.(розвиток,спонукальна)

Розподільна-великий попит на товар чи послугу формують ринкову ціну,де забезпечується високий рівень норми прибутку,унаслідок чого капітали переливаються в певну сферу діяльності.

Інтегруюча функція полягає в тому,що ринок через систему попиту та пропонування об’єднує в єдине ціле взаємодію виробників і споживачів,формуючи відповідні інституції.(інтегративна)

40. Попит і пропозиція

Попит-це кількість товарів і послуг,які спроможний придбати споживач за наявного рівня цін.

Пропозиція-кількість товарів і послуг,які пропонують товаровиробники за даного рівня цін.

Закон попиту відображає обернену залежність між ціною і кількістю товару,на зміну величини попиту впливає ціна на даний товар.

Під впливом нецінових чинників змінюється сам попит.Нецінові чинники:смаки,мода,кількість покупців,дохід,ціна на товар.

Закон пропозиції відображає пряму залежність між ціною та кількістю товарів проданих на ринку.

Залежність від ціни на пропозицію впливають нецінові чинники:ціни на ресурси,конкуренція,податки та дотації,технологія виробництва,кількість продавців на ринку.

41.Ринкове ціноутворення

Взаємодія попиту і пропонування визначає ринкову рівновагу. Ринкова рівновага – це стан ринку, за якого обсяги попиту та пропонування збігаються. Криві попиту і пропонування в точці кількісно-цінової рівноваги перетинаються.

Цей характерний графік називається «Хрестом Маршала» або «Ножиці Маршала».Рівноважна ціна – це ринкова ціна Р*, за якої обсяг попиту дорівнює обсягу пропонування. Це ціна, яка задовольняє і продавців, і покупців, за цією ціною їхні інтереси співпадають. У точці рівноваги відсутні як дефіцит, так і надлишок товарів, отже, зникають чинники, які спричиняють

42. Конкуренція, монополія, олігополія.

Конкуренція-процес суперництва за організацію товару на ринку між суб’єктами на ринку.

У ринковій системі конкуренція виконує важливу функція стимулювання технічного прогресу.Застосування технології,яка знижує витрати виробництва,забезпечує інноваціному підприємству тимчасові переваги перед конкурентами.

Другим важливим аспектом функціонування конкуренції є створення тотожності приватних і суспільних інтересів.

Конкуренція може діяти в таких осовних формах:вільна,монополістична,олігополістична.

Монополія-ринок,на якому кількість продавців така незначна,що кожен продавець може впливати на загальне пропонування(через виробництво) і ціну товару. Розрізняють три типи монополій: адміністративна, економічна і природна.Природна-це монополія,яка існує в галузях,які мають стратегічне значення і контроль за якими здійснюється з боку держави(виробництво ядерної зброї тощо).Адміністративна-це монополія,яка утворюється на законних підставах для надання особливих послуг(патенти,авторські права тощо).Економічна-це монополія,яка виникає внаслідок особливого становища підприємств для одержання монополістичних переваг.

Олігополія - така ситуація в умовах недосконалої конкуренції,коли виробництво в галузі контролюється невеликою кількістю виробників. Це ринок, на якому конкурують одна з одною лише декілька фірм, кожна з яких має загальний сегмент (частку) ринку.