Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на 1 модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
257.54 Кб
Скачать

20.Реалізація економічних інтересів і суспільне виробництво.

Екон інтереси - об'єктивні, обумовлені відносинами власності спонукальні мотиви, стимули трудової діяльності, спрямовані на задоволення потреб. Вони реалізуються через трудову, господарську діяльність людей, їхні екон відносини. Екон відносини - це відносини і зв'язки між людьми, що виникають у процесі суспільного виробництва. У широкому розумінні процес сусп виробництва складається з 4 фаз: Виробництво (процес взаємодії людини з природою); розподіл (розподіл ресурсів, вироблених благ і доходів); обмін (рух товарів і послуг від виробників до споживачів) і споживання (використання створених споживчих благ).

Основні елементи процесу виробництва: праця (процес усвідомленого впливу працівника на предмети праці за допомогою засобів праці, технології, організації з метою зміни предметів і сил природи задля задоволення своїх потреб); предмет праці (річ, дана природою, або предмет, вироблений попередньою працею, чи об’єкт надання послуг, на котрі спрямована трудова діяльність працівника з метою надання їм нових корисних людині властивостей); засіб праці (знаряддя, за допомогою якого працівник впливає на предмет праці, своєрідний провідник продуктивної дії людини, предмети і сили природи).

Фактори виробництва: особистий фактор та речовий фактор (засоби виробництва) – дво факторна модель; праця+земля+капітал – три факторна; -||- + підприємництво – чотири факторна; -||- + інші фактори (інф-я, природні ресурси..) – багато факторна.

21.Національні та глобальні економічні інтереси.

Національні економічні інтереси – життєво важливі матеріальні, інтелектуальні цінності, визначальні потреби суспільства і держави, реалізація яких гарантує економічний суверенітет держави, її незалежність у розробці економічної політики та реалізації управлінських рішень, стійкість національної економіки, її відтворення та прогресивний розвиток. під національними економічними інтересами слід розуміти сукупність об'єктивних економічних потреб незалежної країни, задоволення яких забезпечує ефективне функціонування та сталий розвиток її економічної системи, а через неї й економіки. Економічні інтереси є об'єктивним виразом функціонування економічної сфери країни. Вони виступають як провідна складова системної сукупності національних інтересів, тому що економічна сфера є базовою. Мета реалізації національних економічних інтересів полягає в підтриманні такого стану економічної сфери держави, який характеризується збалансованістю, стійкістю до негативних чинників (загроз), здатністю цієї сфери забезпечувати ефективне функціонування економіки держави і економічне зростання.

Глобальний інтерес розглядається як необхідна умова та засіб світового розвитку, а також здебільшого як виклик, що призводить до зникнення національного інтересу, позбавляючи тим самим окрему національну державу можливості реалізації власної стратегії суспільного розвитку. Глобальний інтерес виявляє чітко увиразнену потребу реалізації геополітичної стратегії заради розвитку та функціонування світу у сучасних глобалізаційних умовах. Це вказує на те, що глобальний інтерес має трансцендентний і транснаціональний характер, адже він відображає зміст національного інтересу кожної окремої держави і стосується світового устрою в цілому. Тобто це свідчить про те, що глобальний інтерес незалежно від того, яка саме ідея закладена у його змісті, має бути реалізованим та дотриманим як у межах кожної національної держави, так і на глобальному рівні. Виходячи із цього доцільно визначити, що являє собою зміст глобального інтересу, тобто які складові елементи глобальних потреб розвитку сучасного світу він має відображати. На мою думку, основним складовим елементом глобального інтересу є реалізація ідеї глобальної справедливості.