Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на 1 модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
257.54 Кб
Скачать

43.Сутність підприємництва та його організаційно економічної форми.

Підприємництво-це самостійна,ініціативна,систематична,на власний ризик організована діяльність з виробництва продукції,виконання робіт,надання послуг та заняття торгівлею з метою одержання прибутку.

Організац.екон.форми:

Одноосібне володіння-форма орган.підприємства,за якої все майно належить одному власникові,який самост.управляє підприємством,привласнює весь прибуток і несе особисту відповідальність за всіма зобов’язуваннями.

Партнерство-це така форма орг.підпр.,яка передбачає об’єднання капіталів двох і більше фізичних або юридичних осіб за умов розподілу прибутку,ризику і збитків згідно з укладеним договором.

Корпорація-це така форма орг.підпр.,яка з правової точки зору є юридичною особою,з економ.точки зору є одиницею бізнесу,що відокремлена від фізичних осіб,які володіють нею.

44.Витрати та результати підприємницької діяльності.

Витрати виробництва:

Економічні:зовнішні(явні)- це витрати підприємця на придбання ресурсів, які не належать даній фірмі.,внутрішні(неявні)- це витрати підприємця на придбання ресурсів, які не належать даній фірмі..

Валові:являють собою сукупність постійних і змінних витрат виробн.

Постійні-величина яких не залежить від обсягу виробн.Змінні-величина яких залежить від зміни...

Середні-це витрати в середньому на одиницю продукції.

Граничні-це додаткові витрати у розрахунку на кожну додаткову одиницю продукції.

Виробничі витрати - це фактичні витрати виробника (фірми) на придбання й використання всіх необхідних умов виробництва, які забезпечують досягнення кінцевого результату господарської діяльності.

Із виділенням зовнішніх та внутрішніх витрат розглядають два підходи до розуміння природи затрат фірми: бухгалтерський і економічний. Бухгалтерський підхід передбачає врахування зовнішніх (явних) витрат, які оплачуються безпосередньо після отримання рахунка чи накладної.

Таким чином, економічні (вмінені) витрати - справжні витрати виробництва на даний товар, що визначаються як найвища корисність тих благ, які суспільство може отримати за умов оптимального використання ресурсів.

45.Продуктивність праці. Продуктивність праці трактують як в широкому, так і у вузькому розумінні. В широкій суспільній концепції продуктивність праці – це розумова схильність людини до постійного пошуку удосконалення трудової діяльності з урахуванням мінливих соціально-економічних умов .У вузькій технічній концепції продуктивність праці- цевідношення отриманого результату (обсягу продукції) до ресурсів, що використовуються у процесі праці.

Фактори зростання продукт.праці.

1)матеріально-технічні:модернізація устаткування,заміна на нове,автоматизація виробн.,впровадження нових прогресивних технологій.

2)організ-техн.та управлінські:удосконалення орган.виробн. та управління,удосконалення праці,удосконалення поділу та коопераціх праці,впровадження прогресивних норм і нормативів праці.

3)соціально-псих.:рівень кваліфікації,компетентість,інноваційність,професійна мобільність,проф придатність,