Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на 1 модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
257.54 Кб
Скачать

15.Ієрархія потреб.

Найбільш відомими та загальноприйнятими класифікаціями потреб є класифікації за Маршалом та за Маслоу. Маршал так класифікує: первинні (їжа) та вторинні (освіта); абсолютні (одяг) та відносні (обладнання); вищі (духовний розвиток) та нижчі (фізіологічні); приватні (гарантії) та державні (оборона); індивідуальні (їжа, одяг) та колективні (умови праці).

За Маслоу потреба - це категорія, що відображає ставлення людини до умов життєдіяльності, яке характеризується відчуттям нестачі певних благ і бажанням володіти ними, щоб подолати це відчуття.

Ієрархія потреб (зверху вниз): потреби в самовираженні та самореалізації – у повазі, визнанні - соц потреби – у безпеці, захищеності - фізіологічні потреби. Модель класифікації за Маслоу виокремлює потреби порівняно нижчого порядку(первинні), та потреби вищого порядку(вторинні). Згідно з наведеною ієрархією потреб вищі запити людей не виступають на перший план доти, доки не будуть задоволені найнагальніші. Задоволення первинних потреб породжує бажання задовольнити наступні за вагомість(вторинні) потреби, які стають рушійною силою свідомої діяльності.

16.Економічні ресурси.

Землю, засоби вир-тва, науку, інформацію та інші речові (матеріальні) фактори доцільно називати ресурсами.

Економічні ресурси - всі речові чинники виробництва, які використовують для виготовлення товарів і послуг. Тобто ці ресури можна віднести до факторів виробництва (виробничі ресурси, що використ в процесі виробництва для створення споживчих благ).

До числа найважливіших ресурсів у сучасному суспільстві відносяться природні, трудові, капітальні та підприємницькі ресурси. У процесі виробництва вони перетворюються на фактори: відповідно земля, праця, капітал та підприємництво. Створюють при цьому такі види доходу як рента, заробітня плата, відсоток та прибуток.

Земля у широкому сенсі означає усі використовувані у виробничому процесі природні ресурси.

Капіталом називають матеріальні і фінансові ресурси в системі факторів виробництва. Капітал - це створені минулою працею блага, використовувані для виробництва товарів і послуг.

Праця - та частина суспільства, що безпосередньо зайнята в процесі виробництва.

Підприємництво - особливий вид людського ресурсу, що полягає в здатності найбільш ефективно використовувати ресурси для виробництва економічних благ. 

17.Взаємозв'язок потреб та інтересів.

Люди, домогосподарства, підприємства та інші структури суспільства, вступаючи між собою у зв’язки, переслідують певні економічні інтереси (об'єктивні, обумовлені відносинами власності спонукальні мотиви, стимули трудової діяльності, спрямовані на задоволення потреб).

Варто мати на увазі, що інтерес, по-перше, є похідним від категорії «потреба» (категорія, що відображає ставлення людини до економічних умов життєдіяльності, яке характеризується відчуттям нестачі певних благ і бажанням володіти ними, щоб подолати це відчуття), по-друге, виступає як форма прояву економічних відносин людей.

Екон інтерес є перш за все породженням і соціальним проявом потреби, її усвідомленням. Але реалізуються інтереси через трудову, господарську діяльність людей, їхні екон відносини.

Екон інтереси є формою вияву екон потреб; відображають певний рівень та динаміку задоволення екон потреб; спонукають екон суб’єктів до діяльності для задоволення потреб. Тобто через екон інтереси виявляються екон потреби, які в свою чергу задовольняються екон засобами.