Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на держюіспит 257.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

229. Дискусія як ефективний метод аналізу економічних процесів та особливості його застосування.

Дискусія – це одна з найдавніших форм організації навчання. Як форма навчання вона потребує певнох методичної підготовки. Тому вчитель економіки, як і кожна освідчена людина, повинен володіти методикою ведення дискусії.

Щоб дискусія відбувалась творчо і спокійно потрібні доброзичливі взаємини в колективі, повага до думки кожного, готовність винести будь-яке серйозне питання на колективне обговорення.

Головний принцип дискусії: має існувати як мінімум 2 погляди на питання.

Вчитель для проведення дискусії повинен запропонувати проблему, розкрити суть проблеми, навести кілька точок зору, що вже існують з приводу цієї проблеми, керувати процесом обговореня, підводити підсумки.

Дискусія допомагає студентам вивчити вся аспекти питання, вивчити практичні заходи та методи розв’язання питань, змінити існуючі думки та уявлення, розвинути нові ідеї або по-новому подивитись на старі, розробити та зрозуміти принципи, рішення, процедури, які допомагають більш глибоко вивчити питання.

Головні правила ведення дискусії:

  1. сперечатися по суті, пам’ятаючи, що головне в дискусії – аргументи, факти, логіка, доказовість.

  2. Недопускати образливих реплік, не давати виступам оцінку, не нав’язувати свою думку. Поважати погляди опонентів, прагнути до того, щоб перш ніж критикувати добре їх зрозуміти.

  3. Виявляти стриманість у суперечках, чітко формулювати власні думки

  4. Намагатися встанов істину, а не демонструвати своє красномовство

  5. Виявляти самокретичність, уміння з гідністю визнати недостатність своєї аргументації

  6. Постійно пам’ятати, що доблесть не в тому, щоб довести перевагу своєї ідеї а в тому, щоб відкинути помилкові судження і переконання, визнати істину.

230. Використання методу конкретних ситуацій, бізнес-ситуацій при вивченні економічних дисциплін.

Під конкретною ситуацією слід розуміти подію яка включає в себе протиріччя або вступає/вступило чи знаходилось в протиріччі з навкол середовищем. Найбільшу навчальну цінність мають стандартні ситуації. Якщо учні навчаються попереджать та ефективно вирішувати стандартні ситуації – це в подальшому покращить їх ефективність праці. Структура методу конкретних ситуацій: 1. Студент отримує текст з описанням конкрет ситуації, проблеми, в якій відтворено логічне ускладнення. 2. Студент вивчає ситуацію дома та шукає оптимальні рішення. 3. Студенти об’єднуються в невеликі групи, обговорюють позитивні риси та недоліки запропонованих рішень та відбирають найбільш оптимальні рішення. Це може бути не одне а кілька альтернативних рішень. 4. Публічний захист. Підведення підсумків та оцінка.

Таким чином це метод, який залучає учнів в активне обговорення проблеми, стимулюючи до звернення, до джерел інформації і підготування домашніх заготовок.

Переваги МКС: 1. Упорядковує знання та факти

2. вдосконалює вміння студентів актуалізувати проблему, спілкуватись та приймати рішення.

3. формує власну думку.

МКС спрямований на вдосконаленя аналітичних граней розумового процесу, здатність розуміти, вирішувати реальні, неадаптовані практичні завдання не тільки з урахуванням НТІ, а й соціально-психологічних компонентів ситуації.