Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на держюіспит 257.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

252. Використання економічних ігор у процесі викладання економічних дисциплін.

Серед дидактичних ігор велику роль відіграють ділові ігри, які є одним з найбільш використовуваних, але вимагають детальної підготовки методичного забезпечення.

Ділова (економічна) гра – це метод імітації прийняття управлінських рішень в різноманітних ситуаціях, шляхом гри за правилами, які приймаються самими учасниками гри.

Основні атрибути ділової гри є: 1) гра імітує той чи інший аспект ціле направленої людської діяльності; 2) учасники гри можуть отримувати певні функціональні ролі, які визначають різницю їх інтересів і мотиви, стимули в ігрі; 3) ігрові дії регламентуються системою правил; 4) у діловій грі трансформуються просторово-часові характеристики тієї діяльності, яку ми моделюємо, носить умовний характер.

Ділові ігри можуть використовуватись: для навчання; для діагностики індивідуальних особливостей тих, хто бере участь; для організації процесу прийняття рішень; у дослідницьких цілях.

Дана форма організації навчального процесу знімає протиріччя між абстрактним характером навчального предмету і реальним характером професійної діяльності. Ця форма організації навчання відповідає логіці діяльності, включає моменти соціальної взаємодії, готує до професійного спілкування; сприяє максимальному включенню всіх навчаючих; вона насичена зворотнім зв’язком викладача і учня, в ній реалізується вся особистість.

Досвід, що отримується під час гри може бути навіть більш продуктивним порівняно з досвідом, отриманим у професійній діяльності. Навіть, незважаючи на те, що це ігрова ситуація, вона допомагає створювати нові варіанти рішення конкретних проблем, і може використовуватись як експеримент з метою перевірки гіпотези.

Для визначення результативності гри можна використовувати наступні параметри: загальна активність гри; інтелектуальна активність; емоційна напруга; особливості групової динаміки (лідерство, прийняття рішень); міра ініціативності і реальний вклад кожного.

253. Методичні вимоги до розробки та проведення економічних ігор.

Ділова (економічна) гра – це метод імітації прийняття управлінських рішень в різноманітних ситуаціях, шляхом гри за правилами, які приймаються самими учасниками гри.

Ділові ігри можуть використовуватись: для навчання; для діагностики індивідуальних особливостей тих, хто бере участь; для організації процесу прийняття рішень; у дослідницьких цілях. При розробці гри весь процес навчання треба подати як цілісну систему, кінцевою метою якої є вирішення принципових завдань навчання:1) Яким має бути учень; 2) Що він має знати; 3) Що він має вміти. Йдеться про необхідний комплекс особистісних і професійних якостей, заданих метою навчання. Етапи розробки ігор. Будь-які ігри передбачають наявність таких основних етапів:

  1. Вступна часина (мета ігрового заняття).

  2. Підготовча частина (правила гри).

  3. Гра (постановка завдань, саме гра).

  4. Аналіз результатів, підведення підсумків. Ділові ігри можна побудувати по-різному: або кожен гравець перед грою отримує точні інструкції, або лише приблизний перелік того, що йому доведеться зробити. До опису навчальної гри мають увійти такі обов’язкові елементи:

  1. Об’єкт імітації та його перетворення, яке досягається в результаті гри.

  2. Мета і завдання гри.

  3. Суть проблемної (конфліктної) ситуації.

  4. Комплект ролей та функцій гравців.

  5. Правила й умови гри, документальне забезпечення її.

  6. Система ігрових оцінок. У ділових іграх має бути реальна конфліктна ситуація, елемент змагання і можливість використання різних сполучень економічних методів управління. Оцінювати треба не тільки дії гравців, а й якість моделювання економічних методів управління. При розгляді інформації під час гри треба допомогти студентам спочатку знайти загальну основу для порівняння, зясувати структуру рішення, порівняти відповідні факти, знайти внутрішні зв’язки між ними й усвідомити систему залежностей відповідних економічних показників. Справжня творча дискусія не виникає сама собою, її потрібно організувати. Досвід показує, що тільки за умов активного пошуку інформації, праці з літературою, знання студента стають корисними і міцними. В цьому сила проблемного навчання: знання не заради знань, а для розв’язання конкретної виробничої задачі. У процесі гри потрібно домогтися, щоб студенти відчували відповідальність за прийняте рішення. Для цього використовуються моральні заохочення: визначення переможців, встановлення призів за нестандартність мислення.