Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на держюіспит 257.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать
  1. Навчальний план загальноосвітньої середньої школи.

Особливості планування в заг-осв. Школі:

Навчання здійснюється на основі базового навчального плану, який розробляється і затверджується централізовано. Базовий план – це комплексний документ для загального заг-осв. Середніх шкіл України.

Він включає:

  • перелік навчальних предметів;

  • обсяг навчання по роках;

  • рекомендації предметного забезпечення.

  1. Навчальний план вищого навчального закладу.

Навчальний план вищого навчального закладу складається:

  1. графік навчального процесу (курси, тижні, зайняття)

  2. таблиці бюджету навчального часу (курси, тижні)

  3. план навчального процесу (назва предмету, терміни екзамену, заліки, курс. роботи, обсяг навчання в годинах, години в аудиторіях по дисциплінах на тиждень, терміни практики, державна атестація)

Навчальна програма – це основний документ, який визначає науково-теоретичний зміст предмету навчання, забезпечує необхідні умови для якісної освіти.

Навчальна програма предмету буває 2 типів:

типова та робоча.

Як приклад навчального плану ВНЗ розглянемо структуру навчального плану програми бакалаврів:

  1. Структура програми навчального предмету.

Учбові програми по предметам складаються на основі навчального плану. Програма містить: пояснювальну записку про цілі предмету, про вимоги, форми та методи, тематичний зміст матеріалу, час для вивчення окремих питань, перечень устаткування та посібників, рекомендовану літературу.

  1. Історичний розвиток організаційних форм навчання.

Найбільш розповсюдженні форми – індивідуальні, а потім індивідуально-групове навчання – античний час, середньовіччя, а в деяких країнах до 18 століття.

Індивідуальне – вчитель в своєму домі чи в домі учня проводить з ним навчальну роботу.

Індивідуально-групове—вчитель займався цілою групою дітей, однак навчальна робота носила індивідуальний хпрпктер, оскільки діти були різного віку і різної підготовки.

Розвиток вир-ва та зростання ролі духовного життя призвели до виникнення форм масового навчання.

1. Групове чи колективне—вперше виникли як братські школи в 16 столітті. Це були групи з приблизно однаковим рівнем підготовки по віковому принципу, заняття одночасно з і всіє. Групою по одному матеріалу, в один і той же час, за розкладом. Внаслідок цього виникли такв поняття

2. Белл-ланкастерська система (виникла в 1798р англ. Священиком Белл і учить Дж. Ланкастер) – учні під керівництвом вчителя самі вивчали матеріал, а потім, отримавши відповідні інструкції, навчали своїх молодших товаришів.

3.Батавська система –час вчителя поділявся на дві частини: на урочну роботу з класом і на надання допомогги сильним, середнім, слабким учнями. Інколи з вчителем був помічник.

4. Маннгеймська система—учні в залежності від їх здібностей і успішності ділилися за класами на сильних, середніх і слабких. Відбір на основі спостережень і екзаменів з можливістю переводу (Англія, Австрія).

5. Система індивідуалізировного навчання (1905р амер вчителька Е. Парххерст), Дантон-план,лабор система, система мастерських—у школі ств-ся предметні майстерні, де учень займається індивідуально, отримує від вчителя завдання і поміч. Загального розкладу не було, колективна робота 1 год в день, ученики писали звіт по кожній темі.

6. Проектна система навчання , метод проектів (перша чверть 20 ст., на підрунті прагматизму США.) – Практична орган-я дія-ті учнів зводилася до виробітку простих трудових вмінь та навиків, ігнорувалося систематичне і глибоке оволодіння основами наук.