Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на держюіспит 257.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

202. Поведінка людини як джерело інформації.

Неомовленеві засоби поділяються на такі групи:

1. оптико-кінетичні:

  • міміка

  • жести

  • рухи тіла

2. паралінгвістичні:

  • діапазон голосу

  • тональність голосу

3. екстралінгвістичні

  • покашлювання

  • сміх

4. проксеміка (час і простір організації ком процесу.)

Соц. перцепція - сприймання й розуміння людини людиною на основі міміки, пози рухів, мовленнєвих реакцій. Для оволодіння нею необхідно мати розвинуту проф педагог. увагу. Особливості проф педагог. уваги:

1. Багатообїєктивність спрямованості (здатність одночасно тривати в колі уваги багато обєктів)

2. Динаміка уваги - здатність переключати увагу з обєкта на обєкт.

3. Здатність бути уважним при наявн великої к-ті перешкод.

В соц. перцепції перший процес - сприймання іншої людини:

1. фіз вигляд людини( вираз обличча, рухи руками, оформлення зовнішності, прикраси.)

2. Поведінка людини в даний момент (дії людини, пов*язані з конкр. Подіями що відбуваються в даний момент.

3. Проф. діяльність людини (рівень оволодіння цією діяльністю.)

203. Імідж та його рольу професійному спілкуванні викладача

Коли говорять про імідж, то мають на увазі соціальний образ людини. Складається він під впливом комплексу характеру і темпераменту. Взагалі, імідж – це набір значень, завдяки якому будь-який об`єкт є відомим і завдяки якому люди певним чином описують його, запам`ятовують його і ставляться до нього.

Він проявляється у :

  • зовнішньому вигляді – найперше, що складає враження.

  • внутрішні якості, які складають основу життєвої позиції.

  • вміння спілкування : 1)вміння впливати на інших людей; 2)вміння слухати; 3)вміння говорити; 4)вміння приваблювати свою сторону.

Основою іміджу є енергетика духу (випромінювання енергії). Кожна людина має антронне випромінювання, за природою – ядерене, за суттю – передача інформації.

Імідж дуже важливий, оскільки сформована думка про людину в навколишніх буде визначати їхню психологічну готовність (установку) діяти у відношенні нього певним чином. Імідж може бути позитивний і негативний; по відношенню особистісної і професійної складових - професійний, у смислі думки про людину, як професіоналові, особистісний - як думка про яких-небудь характерологічних, що не мають прямого відношення до соціальної ролі людини якостях.

Формування іміджу здійснюється на підставі визначеної інформації. По характері її одержання вона підрозділяється на пряму і непряму. Непряма інформація, що формує имидж - це та інформація про людину, що людина одержує через посередника (людина, ЗМІ…), плітки...

Пряма інформація, що формує имидж - це та, що людина одержує при безпосередньому контакті з партнером. Як правило, це інформація: 1)про особливості психіки (хар-р, темперамент, інтелект); 2)про зовнішність людини - макияже, зачісці, одягу.

При формуванні іміджу важливою є самоподача (стверджуюча і оборонна), що виключає стратегію і тактику. Самостверджуюча поведінка людини спрямована на отримання нею позитивних оцінок від інших людей, які підкреслюють її авторитет. Форми подання самого себе при самостверджуючий поведінці на етапі стратегії: 1)показ своєї компетентності; 2)демонстрація привабливості; 3)підтримка престижу; 4)дії, що викликають довіру; 5)демонстрація відвертості. Тактика виражається в тому, щоб людину любили інші люди: 1)вихвалятися, прислужувати; 2)залякування інших людей; 3)прояв безпорадності; 4)самореклама; 5)показувати зразки поведінки.