Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на держюіспит 257.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

11. Основні галузі сучасної психології

Сучасна психологія являє собою дуже розгалужену систему наукових дисциплін, що перебувають на різних щаблях формування, пов’язаних з різноманітними сферами практики.

Основу системи психологічної науки становить загальна психологія.

Загальна психологія — галузь психологічної науки, яка визначає психіку людини, її загальні закономірності, розробляє систему психологічних знань, виявляє її логічний осередок, з’ясовує методологічні основи психологічної дисципліни, відповідно тлумачить психологічні феномени.

Акмеологія — галузь психологічної науки, що виникла на перехресті природничих, суспільних і гуманітарних дисциплін. Вина вивчає феноменологію, закономірності та механізми розвитку людини на щаблі зрілості, особливо за досягнення нею високого рівня в цьому розвитку.

Геронтопсихологія — галузь психологічної науки, яка вивчає явища і процеси, пов’язані зі старінням організму, властивим йому іновалюційними тенденціями. Предметом геронтопсихології є з’ясування психологічних аспектів старості і психологічної підготовки особистості до неї.

Психологія творчості (самотворчість) — галузь науки, яка вивчає обдарованість, креактивність або творчу діяльність як базові характеристики особистості і процеси продукування творчого результату. Предметом психологічної творчості як науки є творча діяльність у контексті культури, тенденція формування національно-культурної еліти, творчість як форма діалогу культурних традицій.

Історична психологія — предметом є психологічні особливості становлення пізнання, світосприймання, особистості, засвоєння людьми звичаїв та ритуалів у різні епохи; специфіка етнічних стереотипів в умовах монокультури окремих регіонів; специфіка побудови свідомості в різних суспільно-економічних формаціях.

Етнопсихологія — являє собою міждисциплінарну галузь знання, що вивчає етнічні особливості психіки людей, національний характер, закономірності формування і функції національної самосвідомості, етнічних стереотипів, механізми групової психології всередині етнічних спільнот, а також у стосунках між ними (народності, нації).

Психологія культури — галузь науки, яка вивчає механізм процесів психічного відображення та створення людиною культурних цінностей, особливостей прояву та формування особистісних якостей людини в процесі інкультурації та має за мету розглянути культуру з позиції суб’єкта культуротворчої діяльності, його потреб, цінностей, родових відмінностей.

Соціальна психологія — галузь психології, що вивчає закономірності поведінки і діяльності людей в умовах їх включення в соціальні групи, а також психологічні характеристики самих цих груп.

Психологія праці — галузь науки, що вивчає психологічні особливості трудової діяльності людини, психологічні аспекти наукової організації праці. У завдання психології праці входить дослідження професійних особливостей людини, закономірностей розвитку трудових навичок, формування конкретних форм трудової діяльності, мотивів ставлення людей до праці, тощо.

Економічна психологія — галузь психології, що вивчає психологічні явища, пов’язані з виробничими відносинами людей. Виникла вона на перехресті соціальної психології, психології управління, психології праці з економічною наукою.

12. Анатомо-фізіологічні основи психічного. Психіка – це особлива властивість високоорганізованої матерії (мозку), що полягає у здатності цієї матерії відображати оточуючий світ і на основі образу, який при цьому виникає регулювати поведінку і діяльність. Психіка сама не матеріальна, але є продуктом матерії. Завдяки психіці здійс-ся звязок із зовн світом, координується робота всього організму, організм діє у відповідь на подразнення (рефлекси) Людина має 2 нервові системи ( центральна-керує відносинами людини із зовнішнім світом, вкл : Спинний мозок, стовбур мозку, великі півкулі головного мозку, та Вегетативна- регулює д-ть внутрішніх органів, вкл: нервові вузли, співчуйну і напівспівчуйну системи, вищі центри). Вегетативна звязана з центральною, але має і власні шляхи сполучення. Поведінка людини дає певне уявлення про інформацію, яку вона отримала із зовн світу. Це відбувається за допомогою 5 органів чуттів: дотик, нюх, смак, зір, слух. З різних рецепторів органів чуттів нервові імпульси потрапляють до мозку. Перед цим інформація сортується. Звязок між відчуттям і поведінкою встановлюється в певних ділянках кори головного мозку, і залежно від подразника, відб-ся адекватна дія організму – рефлекс. Безумовні – стереотипи поведінки, що надбані видом у постійних умовах зовн серед-ща, передаються у спадок. Умовні – набувають у рез-ті навчання.