Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на держюіспит 257.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

246. Характеристика різних методів активізації розумової діяльності під час самостійної роботи.

Самостійна робота– це різновид пізнавальної діяльності, форма організації навчання направлена на:

1) набуття та закріплення знань та вмінь; 2) формування самостійної особистості; 3) виховання потреби до поповнення та оновлення своїх знань

Самостійна робота – це форма організації індивідуального вивчення студентами навчального матеріалу в аудиторний та позааудиторний час.

Активізація форм с/р: 1) робота з мат-лом підручника і послідуючим аналізом тексту, 2) реферування проблемних ситуацій, 3)самоперевірка з програмованого контролю, 4) аналіз виробничих ситуацій, 5) складання та розв'язання кросвордів, 6) участь у навч-вироб. Грі,6)тренінги

Крім того, широко застосовуються завдання для самостійного вивчення певної частини навчальної інформації:

  • Слухання лекцій-уроків за заздалегідь розробленими викладачем конспектами-схемами, що в них учень вносить доповнення, почуті від учителя;

  • Проведення занять за заздалегідь визначеною темою з використанням спеціальних навчально-методичних розробок.

У цих формах самостійної діяльності дуже важливе значення має вільний вибір теми, форми і часу виконання праці.

Замість малопродуктивного опитування або стандартизованих контрольних робіт – широкий комплекс творчих завдань (доповідь, проект, огляд). Ці завдання ставлять учнів в роль дослідника, оскільки охоплює широкий діапазон – від огляду преси до власних роздумів.

Активізації пізнавальної діяльності сприятиме також розробка системи навчальних тестів, багатоваріантних завдань, використання кросвордів, коміксів, економічних загадок, вправ з "ключами для самоконтролю", вікторин та диспутів. Дуже велику роль відіграє використання комп’ютерів.

247. Характеристика факторів, що сприяють ефективності застосування активних методів навчання.

Слово “активний “ означає “діяльний, дійсний”. Активні форми навчання, застосовувані в системі, інтенсифікують, тобто прискорюють і поглиблюють процес навчання, що дуже важливо в сучасних умовах.

Фактори, що сприяють ефективності застосування активних методів навчання:

1. Необхідність перетворення знань у переконання, переконань в активну діяльність, з однієї сторони й інформаційний «вибух» з іншої.

2. Потрібно знайти дороги і засоби для навчання з повною віддачею, домогтися повної реалізації усіх природніх можливостей людини.

3. Запобігання перевантаження мозку людини механічними знаннями. Активна форма засвоєння матеріалу при наявності індивідуальних творчих задач значно збільшує потенціал мозку, запобігає розумовій перевтомі.

4. Творчий підхід. Творча напруга значно збільшує потенціал мозку.

5. У активному навчанні необхідно викликати позитивні емоции і мотиви людини.

6. Перевантаження, конфлікти, інтенсифікація розумової праці в процесі навчання є запорукою його прогресивного розвитку.

7. Завдання для колективу дозволяє виховувати в учнях такі якості: відповідальність, почуття обов'язку, колективізм і ін.

8.Використання технічних засобів навчання, що повинні бути мобільні - таблиці, схеми, слайди, книги.