Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент бабец максимчук.DOC
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
3.29 Mб
Скачать

1.4. Рівні та сфери менеджменту

Менеджмент розрізняють:

Top management – вища ланка управління (генеральний директор, віце-президент);

Middle management – середня ланка управління (керівники відділів, цехів);

Lower management – нижча ланка управління (керівники підвідділів, майстри).

Зустрічається також First – line management – менеджмент першого рівня, який знаходиться безпосередньо над рівнем робітників.

В залежності від сфери дії виділяються різні види менеджменту: загальний або адміністративний менеджмент. Менеджменти: галузевий, організаційний, функціональний, підприємницький, міжнародний та інші. Зокрема, можна вести мову про маркетинговий менеджмент, фінансовий, кадровий, виробничий, невиробничий, транспортний, операційний, стратегічний, інноваційний, інвестиційний менеджмент.

Загальний менеджмент (General Management) – менеджмент, який здійснюють усі керівники, що відповідають за постановку завдань і формулювання політики, за питання, котрі пов’язані з плануванням й організацією, контролем і управлінням підприємством. Часто використовуються такі терміни, як «вище керівництво» або «вища адміністрація», під якими розуміють президента компанії, директора, директора-розпорядника, головного (генерального) керуючого, а також інших вищих посадових осіб (фінансового директора або завідуючого фінансового відділу та ін.), які входять до складу ради директорів або безпосередньо перед ним звітують. Характер функцій загального менеджменту змінюється зі зміною розміру компанії, ступеню складності вирішуваних нею завдань. Зовнішнє середовище також здійснює відповідний вплив. Виконувана ним роль у цілому однакова для більшості компаній і фірм.

Фінансовий менеджмент (Financial Management) включає такі основні види діяльності: визначення фінансової структури фірми і її потреб у фінансових коштах; виявлення всіх альтернативних джерел фінансування та їх оцінка; практичне одержання фінансових ресурсів з обраних джерел; ефективне використання одержаних грошових коштів.

Операційний менеджмент (Operational Management) – управлінська діяльність, насамперед, менеджерів нижчого ступеню управління (бригадири, майстри), що полягає в безпосередньому керівництві роботою працівників, виконанні оперативних планів, графіків випуску продукції і наданні послуг.

Стратегічний менеджмент (Strategic Management) – управлінська діяльність персоналу менеджерів, що пов’язана із формуванням місії підприємства, включаючи визначення його цілей, філософії і довгострокових стратегій, установок й орієнтирів, розвиток іміджу, який буде відповідати зовнішньому середовищу і внутрішнім можливостям підприємства, впровадження стратегічного вибору за допомогою бюджетування, підбору завдань, людей, структур, технологій, системи стимулювання та ін.

У літературі також зустрічається бізнес-менеджмент, менеджмент у будівництві, менеджмент у енергетиці, інжиніринг-менеджмент, менеджмент у галузі мистецтва, менеджмент ресурсів, технологічний менеджмент тощо.

Незважаючи на певні відмінності, спільним для усіх видів менеджменту є те, що за всіх умов менеджерам доводиться мати справу з однаковими ресурсами: кадровими, фінансовими, ресурсами сировини і засобами праці.