Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент бабец максимчук.DOC
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
3.29 Mб
Скачать

Питання для контролю:

  1. Що є критерієм успішної роботи менеджерів?

  2. Які недоліки новостворюваних відділів «управління персоналом»?

  3. Яка основна проблема керування для менеджерів?

  4. Прокоментуйте повчальну історію Генрі Форда.

  5. Як Генрі Форд II врятував компанію?

  6. Яка різниця між фахівцем та професіоналом?

  7. Чи можна і як досягти професіоналізму?

  8. Що таке самовдосконалення?

  9. Що таке імідж?

  10. Що таке харизм?

  11. Що таке інтуїція?

  12. Що таке самопрезентація?

  13. Яку роль у професіоналізмі відіграє спілкування?

  14. Що таке самоменеджмент і які елементи до нього відносяться?

  15. Якою головною рисою повинен володіти професіонал?

  16. Яку роль відіграє лідерство у професіоналізмі?

Замість післямови. Перевірте свої можливості Перш ніж виконувати тести!

Тести та тестові завдання підібрані таким чином, щоб читач (студент) міг перевірити свої, властиві тільки йому, здібності. Зміг усвідомити для себе: він керівник, чи ведомий? Вивчаючи розділи навчального посібника ви повинні усвідомити, що управління – це мистецтво. І не кожен із нас, маючи гарні знання з менеджменту, може стати керівником. Замисліться над таким: чому, закінчивши одну й ту ж спеціальність, одного й того ж навчального закладу, одні за своє життя стають менеджерами високого рівня (міністр, президент, прем’єр-міністр і т. д.), а інші за все своє життя не можуть піднятися вище рівня майстра чи керівника групи.

На всі ці за питання є відповідь, якщо уважно читати всі розділи та параграфи навчального посібника. Тести та завдання значно допоможуть вам перевірити свої, закладені вам природою, здібності та знання, набуті в процесі навчання. Не всі ми можемо швидко і своєчасно прийняти рішення. Все це залежить від психофізіологічних особливостей особистості, від вміння орієнтуватися в ситуації, що склалася, оцінювати її та приймати найбільш обґрунтоване рішення. Можна навести такий приклад. Якщо за вікном квартири погода хмарна і от-от має піти дощ, то кожен з нас мусить прийняти рішення: брати парасольку чи ні. Одні роблять це не роздумуючи, інші, уже виходячи із квартири, вагаються. Як правило, їх вагання закінчується тоді, коли хтось із близьких подає їм парасольку… або не подає. Рішення не прийняли.

Управлінці з великим досвідом роботи уже давно знають, що краще прийняти невірне, але своєчасне рішення, ніж не прийняти його взагалі. Не прийняття своєчасного рішення сіє сумнів у підлеглих щодо ваших керівницьких здібностей.

Таким чином тестові завдання дозволяють вам перевірити свої керівницькі здібності: керуючий ви чи керований. Вони також дозволяють перевірити вашу професійну приналежність, що допоможе вірно зорієнтуватися при виборі свого місця в житті.

1. Чи можете ви бути керівником?

Пропонується ряд управлінських ситуацій. Необхідно вибрати правильний, з вашої точки зору, варіант рішення.

Оцінка й обґрунтування підсумків вибраних рішень дозволяє зробити висновок про готовність обрати посаду керівника трудового колективу.

У кожному з питань підкресліть той варіант відповіді, котрий відповідає вашим поглядам.